Стотици в Националната библиотека заради тефтерчето на Левски

Поводът е 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата
Обновена: 16 юли 2017 13:36 | 16 юли 2017 12:21, Красимир Ангелов
32

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Стотици граждани дойдоха тази сутрин за официалното откриване на Деня на отворените врати в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Поводът е 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

Заради повода в Централното фоайе на библиотеката гражданите имат възможност да видят оригиналното Тефтерче на Васил Левски. Освен оригиналът на Тефтерчето, на място желаещите могат да се сдобият с обновеното му факсимилно издание с разчетен текст, а на интернет сайта на библиотеката и с негова дигитална версия.

В библиотеката е и изложбата: "Да бъдем равнопоставени с другите европейски народи… Зависи от нашите собствени сили".

В специални витрини ще бъдат изложени книги за Апостола от фондовете на НБКМ. След няколкомесечна обиколка в страната се завръща и пътуващата експозиция "Посветен на Отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски".

По повод Деня на отворените врати президентът Румен Радев изпрати поздравителен адрес, в който се чете: "Респектът от смелостта и мъдростта на Левски е непоколебим и неподвластен на времето".

"Най-съкровеното място и най-искрената обич и признателност към български национален герой са отредени за Апостола на свободата в сърцето и ума на всеки наш сънародник", заявява президентът и продължава:

"Образът на Дякона е израснал до най-харизматичния народен лидер, притежава силата на обединител на българската нация в години, разпрострени в три разнолики столетия".

Президентът определя "Всеки ред и всяка дума от достигналите до нас писма и документи на Апостола са равносилни на светини, защото са съкровен знак на светлия ум, характер и мечти, които спасиха свободата на духа и постигнаха силата на държавността ни".

"Всеки досег до Васил Левски е още един стимул да бъдем по-обединени, по-толерантни, по-всеотдайни в усилията си България да върви напред", се посочва в поздравителен адрес, изпратен от премиера Бойко Борисов по повод Деня на отворените врати в Националната библиотека за 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски . "Васил Левски остава символ на абсолютната безкористност и саможертва в името на свободата и за установяването на чиста и свята Република", заявява премиерът.

5285 гледания   |  Още видео

 


32
Още от
Напиши коментар Коментари
25
0
 
5
 
! Отговори
ХХХ преди 4 месеца
Дали Дякона ще се гордее с българите които се стичат да му гледат тефтера ? Дали това би искал и за това се е борил ? ..............
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До башибозуци

За хемороидите не знам ама твоя мозък никой не може да излекува.
23
5
 
1
 
! Отговори
хомобулгароидиотизъм преди 4 месеца
Занимават бедния,гладен народ с халваджийски тефтери.
22
2
 
4
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 4 месеца
Ако сравним фото снимките на думата ,,Ангел,, от ,,Тефтерчето на Левски,, и ,,Евангелието на Левски,, видимо е ,че и в двата документа ги е писала ръката на Левски. Е ,как да си обясним тогава,че на съобщението,че е намерен такъв предмет останал от годините на Левски, никой не обърна внимание,камо ли да организират изкупуването му по случай на 180 -та годишнина от рождението на Апостола, а само речи и речи и заклинания!
21
1
 
7
 
! Отговори
Възмутен преди 4 месеца
До ЕКСПЕРТА, който гледах по телевизията да разгръща тефтерчето с ръкавици и в същото време говореше пет минути над отворената страница. При говорене малко или много хвърчат слюнки!!!
20
1
 
4
 
! Отговори
АФУЗ АЛИ преди 4 месеца
Уж сме димукрация, а като чете човек остава с убеждението,че това у нас е чиста ФАШИЗАЦИЯ !
19
11
 
10
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 4 месеца
Такива личности като Левски или Хаджи Димитър никога не могат да се родят в Проссията.

Това са свободни хора, никога не познали робия, никога не навели глава пред държавен авторитет, това са пълни антиподи на двукраките животни, населяващи Руския мир.

По дух са по-близо до запорожките казаци и американските пионери, отколкото до Евгений Онегин или националният герой-*** поручик Ржевский.

Гордея се, че съм се родил българин, благодаря на Бога, че не ме е захвърлил под чепика на Путин.
18
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тефтерчето на Левски е толкова актуално колкото какво сме закусвали преди седмица! Плакнат очите на народа с миналото а в настоящето го обливат с рядко гюбре! Ама народа е прост като налъм!
17
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
то е толкова тефтерче на левски колкото екскалибур е мой меч
16
1
 
5
 
! Отговори
PD преди 4 месеца
Тя се омърсява, постепенно още след освобождението. С предателството на идеала, от несъстояли се ръководители на въстанието, и избягали от задълженията си, но добре позиционирани в новата власт, които в срама си, от предателството, се захващат с това. Стотици чуждестранни агенти, интегриращи всевъзможни разделителни линии, в младото, и все още идеалистично българско общество. И най вече, с унищожаване на справедливостта, нещото което убива волята на свободолюбивите Бели Арий/ Българи.
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен......СТИГА СТЕ ФАЛШИФИЦИРАЛИ ДУМИТЕ НА ЛЕВСКИ.
ИЗМИСЛИЦИ НА МАНИПУЛАТОРИ.................

Нищо не е фаршифицирано. Единствено русофилите фалшифицират българската история, когато не е угодна на руската кочина.
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
СТИГА СТЕ ФАЛШИФИЦИРАЛИ ДУМИТЕ НА ЛЕВСКИ.
ИЗМИСЛИЦИ НА МАНИПУЛАТОРИ
13
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен.................а тя се омърсява вече 30 години.............

45- години преди тези 30 се омърсяваше много повече!
12
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Никому не се надявайте, — говореше той. — Ако ние не сме способни сами да се освободим, то значи, че не сме достойни да имаме и свобода; а който ни освободи, той ще направи това, за да ни подчини отново в робство…” Цитатът е от фототипно издание на „Василъ Левски (Дяконътъ). Черти изъ живота му”, Захари Стояновъ, ПЛОВДИВЪ, 1883, глава 11
11
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
„ А ти какъв ще станеш, бай Василе, когато СЕ ОСВОБОДИМ - попитал го един път Божил Георгиев в присъствието на други трима апостоли : Ангел Кънчев, Димитър Общия и Сава Младенов. -Когато се освободи България, за мен не остава вече работа помежду ви- отговорил той.- Тогава аз ще да отида в Русия и да съставлявам комитети, защото там , макар и да няма 4алми, но народът е притиснат от нас повече
10
3
 
4
 
! Отговори
PD преди 4 месеца
Сегашната деспотско тиранска система, да заменим с демократска република
Подбуда.
Тиранството, безчовещината и самата държавна система на турското правителство на Балканския полуостров.
Цел.
... да се направи коренно преобразуване на сегашната държавна десподска-тиранска сиситема, и да се замени с демократска република.....да се издигне храм на истината и правата свобода. И турския чорбаджилък, да даде място на съгласието, братството и съвършеното равенство между всички народности.....
9
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Васил Иванов Кунчев-Левски до Каравелов: “Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки ботуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“ - В. Лъвский.“
8
2
 
9
 
! Отговори
Един преди 4 месеца
Не го показвайте на политици! Ще го нацапат с поглед.
7
3
 
15
 
! Отговори
Страхил преди 4 месеца
" На тефтерчето му едва ли е пишело на английски "Agenda""
==================================================

Туй е името на фирмата или модела на този тефтер. Тогава не е имало наши производители на такъв артикул. Произведен е в чужбина. Паднал му е в ръцете, използвал го е. Едва ли го е интересувало, какво пише на корицата. Бил е за лични нужди, а не след 150 години да го публикуват в интернет.
6
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На тефтерчето му едва ли е пишело на английски "Agenda" (Дневен ред)