Ново 20 на пътя: 1000 лв. глоба за каране в аварийната лента и още...

Книжка вече с тапия за 10-ти клас, рейсовете - по релсите при задръстване
14 сеп 2017 16:30,
98
Ново 20 на пътя: 1000 лв. глоба за каране в аварийната лента и още...
Снимка: архив "Булфото"

1000 лева глоба и без книжка за 3 месеца за шофиране в аварийната лента, нулева толерантност към употребата на наркотиците и строги санкции за неправилното паркиране. Такива промени записаха депутатите на второ четене на Закона за движение по пътищата.

С поредната промяна в закона се разрешава и на превозните средства от градския транспорт да се движат по трамвайните релси.

След като влезе в сила закона, вече всички водачи, които се движат в аварийната лента на автомагистрала безпричинно, ще бъдат глобявани с 1000 лв. и отнемане на книжка за 3 месеца.

Още по темата
Като пример защо са необходими тези законодателни промени Георги Свиленски от БСП даде пример със случая, в който линейка с болно дете бе възпрепятствана да премине заради неправилно спрели автомобили в аварийната лента на "Тракия".

С промените се въвежда и нулева толерантност към употребата на наркотици.

"Всяка положително отчетена проба ще бъде третирана така както се третират нарушенията от водачи, употребили алкохол. Те стават идентични. Докато като при алкохола има позволение 0,5 на 1000 концентрация на алкохол в кръвта, при наркотиците тази толерантност е нула", обясни шефът на транспортната комисия в парламента Халил Летифов.

Променят се и изискванията за придобиване на книжка, като вече човекът трябва да има завършен и десети клас, а не както досега - осми клас.

"Това ще важи за хората, които са завършили образованието си с приемането на новия Закон за училищното и предучилищното образование", уточни Летифов.

Автобусите от градския транспорт пък ще могат да се движат по трамвайните релси, с цел да се избегнат задръстванията.

По-строги санкции ще има и за некоректните платци в синята зона. Ако е поставена скоба, но собственикът на колата не е платил глобата до края на работното време /19 ч./, автомобилът може да бъде вдигнат.

В тази промяна Георги Свиленски видя сериозен проблем, тъй като няма друго нарушение, което да се наказва по този начин.

"Когато не си си заплатил таксата, вместо да намерят начин да си съберат парите, те прибягват до най-лесното - да ти задържат автомобила, докато не платиш. Няма друго нарушения, което да направиш и да ти задържат собственост", настоя соцдепутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
33
 
! Отговори
бор преди 6 години
Абе скапаняци и 1000000 да я направите глобата и смъртно наказние да вкарате, като няма кой да следи и да ги налага е все тая. Сложили ми 10000 човека администрация и ефективност като за 2ма.
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новина ще е ако някой реално събере глобите.
18
7
 
10
 
! Отговори
гойко преди 6 години
До шматка, Нямаш право да спираш за пикаене в аварийната лента.
17
3
 
22
 
! Отговори
Генералът преди 6 години
Не ни трябва нов закон, а нови катаджии.
16
3
 
20
 
! Отговори
ШибиРиби преди 6 години
Малко е, трябва конфискация на колата и арест на място. Само така ще се отучат да фучат в аварийната, където някой хора имат нужда да спрат и линейки и полицаи да ползват.
15
5
 
12
 
! Отговори
Частника преди 6 години
То пъък един съвременен начин на живот амаа ум да ти зайде . Разни келемета със тунинговани беНве тройки или изпреварват някогиш през аварийната лента или някой пишмян бизнесмен частник се шибне в аварийната кара бавно и говори по Гсм. И всички го заглеждат много интересен бил хубава кола имал пък бавно карал в аварийната лента бизнес правел по телефона частника му с частник прос' ! Искам си държавата искам си социализма аман от съвременни търгаши и частници тарикати далаверковци
14
2
 
10
 
! Отговори
РАН-ЪТ преди 6 години
Може и ощеИ ощеИ още
13
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро очакваме да въведат военно положение и да започнат да ни дерат кожите и изтънелите портфейли с кремък. Никъде в света няма държава в която се издържа с непоносими глоби и данъци. Върху Българския народ се извършва геноцид от собствените ни народни любимци. Въпреки всичко се надявам да оцелеем.
12
5
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Боже Бойко ни пази,кръвното му понижи.Всемогъщи правий Боже,направи така да може100 $уджука да изпапа,глобите да повиши !
11
4
 
23
 
! Отговори
BASI MAMATA преди 6 години
Ако караш в аварийната лента на Магистрала Тракия - 1000 лева глоба ???Ако обереш , убиеш или отвлечеш дете - 250 лева гаранция ???Ако заболееш от РАК и Умреш заради храната от Кауфланд , Билла , Лидъл - *** ?
10
4
 
21
 
! Отговори
частен превозвач преди 6 години
Държавата не може да се адаптира към съвремения начин на живот и по всякакъв начин пречи на хората. С глоби, административни наказания. Вместо да се учи от по малки държави , напреднали в пътната инфра структора. Държавната азминистрация пречи.
9
12
 
9
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Е ако ми се допикае как ще стане1000 за една вода.Много бе
8
0
 
22
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
Светът спешно се нуждае от рестарт, и друг вариант няма...поне за сега
7
7
 
7
 
! Отговори
преди 6 години
Тези промени ми харесват ,но още може и трябва да има ,например ,да не може да се кара с довереност , само по първа линия родство ,иначе си купуват авто и не плащат данаци ... .Нашите пътища не позволяват голями скорости ,а има много които са купили книжката от "книжарницата" ,а не знаят и да четат .
6
1
 
23
 
! Отговори
*** преди 6 години
До alfНе , разбира се , спираш и звъниш на пътна помощ ...А карай бавно в аварийната в Германия д а видиш какво ще ти се случи - на право ще те арестуват
5
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами кой ще глобява?Трябва да има полиция през 10километра или камери по цялото трасе на магистралите! Или пък да се признават записи от други участници в движението! Надали ще стане и пичовете пак ще си карат както и където искат!
4
11
 
15
 
! Отговори
alf преди 6 години
ако ми се развали колата мога ли да карам бавно в аварийната
3
1
 
27
 
! Отговори
????? преди 6 години
Абе,някъв проблем ли има?То това е за плебса бе.Не е за тарикати,депутати,бандюги и тн.
2
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупост след глупост.Колко неадекватни управляващи имаме ,просто не е истина.
1
5
 
35
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Добре звучи. Ще видим колко ще се следи дали се спазва. Иначе тарикати ще има, това е ясно.