Държавата държи "под похлупак" мръсния български въздух

Три измервателни системи с твърде противоречиви данни
10 яну 2018 09:20, Петя Славова
105

Имаме 3 системи за измерване праховите частици във въздуха у нас, като и трите дават три различни вида данни на гражданите, които зловещо си противоречат! Така коментира в "България сутрин" общинският съветник Венци Мицов мръсния въздух, който диша България и, най-вече, София.

Още по темата

Страната ни отново "сложи похлупака на замърсения въздух". Вече 9 ден от началото на 2018 г. системите в цялата страна за измерване отчитат опасни прахови частици в над 10 града. Най-сериозен е проблемът в столицата.

"Системата за ранно прогнозиране на БАН ни дава красива картина, в която всичко е наред, чудесно, но я има и системата, която гражданите сами са изградили - "Air Sofia". Тя показва съвсем друга перспектива. Третата система у нас вчера също е мерила и показала многократно повишаване на праховите частици. Вчера въздухът можеше да се реже с нож", възмути се Мицов.

Темата пред Bulgaria ON AIR коментира и бившият кмет на София Стефан Софиянски.

Той подчерта, че проблемите с въздуха не зависят до такава степен от градоначалника на съответния град.

"Смятам, че се работи по проблема, но мерките не могат да бъдат толкова ефикасни, защото това е въпрос на доста сериозни натрупвания, а и на климатични условия", обясни Софиянски.

Бившият кмет посочи, че по време на неговото управление на столицата бюджетът за поддържане чистотата в София е бил 60 млн. лв., а сега те са около 160 млн. лева. Което предполага, продължи той, че при такова финансиране трябва да има и по-активно почистване на столичните улици.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
9
 
! Отговори
център преди 6 години
В топлофицираните квартали да се забрани твърдото гориво и особено въглищата. Просто е! Нямаш право на избор- или парно или ток и точка!А то сега в топ центъра си горят въглища и е отврат.Ако му е скъпо в центъра на някой- де се премести.
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Праховите частици идват от мръсните улици. Да трябва да се мият но при това състояние в което са е напълно безсмислено. А и с тези паркирани коли по тях още по безсмислено.
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 52Този 48 изкарва, че Япония е до Балканите или Балканите са отишли до Япония????48 смени си дилъра и се махай в извратената ти паралелна вселена.
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОЙТО ЖЕЛАЕ ДА ПРОВЕРИ КОЛКО ПЕЧКИ НА ДЪРВА ГОРЯТ НА НАЙ МРЪСНАТА ЧАСТ НА СОФИЙСКИ ВЪЗДУХ, ОРЛОВ МОСТ. ДА ПРЕБРОЙ ДИМЯЩИТЕ КУМИНИ.
52
4
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Прочее, поради глyпaвитe критерии за цензура на сайта, човек не може да напише нормално изречение.Така че и без това символите ми бяха малко, ще го напиша наново:Навремето, при комунизма, когато Кремиковци беше в подем и пушеше хиляди пъти повече отколкото пушеци има сега над София, се бяхме събрали съученици на сбирка на класа в Дружба. Като се върнах имаше мъгла. Издухах си носа и в кърпичката имаше САЖ-ДИ! А сега като се духам - НИ-ЩО! ПРОЗРАЧНО!Така се измерва чистотата на въздуха!!!
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Пич, това с оставените лапми го правят под 5% от населението. Другите не им се плаща ектра ток .."Да,но повече от 70 % от населението използват коли за работа- и то по един човек в колата,ако това,пич го наричаш икономия,то аз какво да кажа? Жалко за екстра тока...
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Вобще Фукушима си беше едно бедствие, турските сайтове следяха обстановката първите три дена"Ко ? Турските сайтове следели. Сайтовете следлели. Не само, че сайтовете следлеи, ами били и турски. Логиката ти е по-желязна и от железния човек.
49
1
 
10
 
! Отговори
чичо Гошо преди 6 години
Защо всички са се вторачили във автомобилите?Пуста ТВ-то колите!!1,пусна радиото-колите!!,включа ютията-колите!! Нито дума за сините извънземни които горят на поразия *** откъдето им падне!Къде сте бе мамини "зелени" природозащитници?
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПич, това с оставените лапми го правят под 5% от населението. Другите не им се плаща ектра ток ...
47
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво може да се направи за околната среда и да дишаме по-чист въздух-продължение:-Когато е ден и е светло,не е задължително на всяка цена да се осветляват помещенията( стая за гости,коридор,спалня и тн.). За жалост,немалко хора предпочитат да им светят лампите,когато на вън е светло и се вижда изключително добре. - За жалост, повечето от хората,поради инат и разглезена изтънченост( сякаш са височайший величества) не искат и да чуят за пестене и пазене на околна среда и други неща.
46
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В София на "Завод електроника" имаше измервателен уред за радиацията в града и точно след Фукушима "съвсем случайно" уреда изчезна и го нямаше месеци наред, после се появи вече нов уред, уж по-модерен.Е точно тогава ли намериха да го сменят.Вобще Фукушима си беше едно бедствие, турските сайтове следяха обстановката първите три дена, и точно когато облакът с радиация трябваше да мина над Турция всички медии в Турция замълчаха, после облакът трябваше да премине и през България.Да сте чули?
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИМПЕРИАЛИСТдо43Ти да знаеш кой човек в миналото е използвал дърветата като колове за хора? Не! Ти не знаеш как се казваш сигурно, но той да защити народа си е прибегнал така, а на същата територия е дърво до дърво и дишат хората!
44
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво може да се направи за околната среда и да дишаме по-чист въздух-продължение:-Да се забрани употребата на дизел,както и да се сменят дизеловите двигатели на колите,и те да се движат с газ. - В къщи хората ( цялото семейство) да се обличат с топли дрехи. За жалост,има немалко хора,които предпочитат да надуят на висока степен парното и топлият вентилатор и и нагревател,а същевременно си се движат вкъщи по къса блуза и къси панталонки,сякаш у дома им е лято.
43
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ми е интересна Фъндупкова. Краде с управниците и не се спира, с което засилва бедността. А бедният няма възможностите да се топли на ток, да кара на бензин или купи нива кола. В България, работещите бедни и бедните са някъде около 75%. София не е България, всеки го знае. Ако тази "умница" убеди Падишаха от Банкя, да работи за бързото развитие западналите региони, София ще се облекчи. Но той е зает колко да открадне, за българина не му дреме. И тази му слугува. С крадене екология няма!!
42
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво може да се направи за околната среда и да дишаме по-чист въздух:-Да се насядат повече дървета,около блоковете,улиците,градините,пътищата. Само,че за жалост,за такава дейност се изисква разрешение от Общината и кметство,а за те да благоволят ,трябва да измине дълго време.- Хората да използват и карат колите си само при изключителни случаи-болен,бременна жена,хора с физически болки и др. За жалост,повечето хора отиват на работа(говоря за София и големите градове) с автомобили-по 1 човек
41
7
 
7
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Като ИМПЕРИАЛИСТ съм бил в редица европейски столици. Бях изненадан, че много от тях са по-запрашени от София, но никой и дума не обелва. Индикатор ми е яката на бялата риза. Например, в Прага за два часа и яката на ризата вече е ***. Хигиенните ми навици са едни и същи независимо от промяната на географското ми местоположение. София е много по-малко запрашена от която и да било европейска столица, което според мен се дължи на многото зелени дървета по улиците и централното отопление обхващащо повече от 2/3 от града.
40
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забраняват се дизеловите двигатели и нещата се оправят. Какво умувате толкова?
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с това : "държавата ...." ! Държавата това сме всички ние! Съответно всеки със своите действия замърсява или опазва чист въздуха! Въпрос на личен избор, възпитание и финансови възможнсти! Но, не е редно хора, които замърсяват въздуха да излизат на протести срещу мръсния въздух! Ясно е ,че е зима и е студено! Но, струва ли си да се издушим като плъхове, за да може за*ниците ни да са на топло?!
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
108 МИЛИОНА са заделени за чистота в София но явно я мързи да мие улиците, по принцип си трябва корупцийка иначе става нали така лельо Фанди!
37
0
 
8
 
! Отговори
До инж.Андреев преди 6 години
Отскоро се заговори за замърсяването с фини прахови частици, покрай замърсяването от горенето на въглища и дърва. Модерните дизелови коли замърсяват много малко с ФПЧ. Главното замърсяване е друго - с въглероден двуокис, при който бензиновите коли замърсяват повече от дизеловите. Въглеродният двуокис е необходим за поддържането на определена температура на планетата,но сега нивата му са над необходимите и главната заслуга за това е на бензиновите коли.Не случайно в Германия, данъка зависи от CO2