Пропаст между българите: 20 града изхранват останалата страна!

Различията между Северна и Южна България се засилват
22 яну 2018 11:30, Петя Славова
210

Огромна пропаст между Северна и Южна България в икономически аспект, показва последното проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ).

"Това изследване води до много тежки размисли. То показва на цялото политическо съсловие, че не си е свършило работата и мотивира гражданите да си зададат въпроса докога ще търпят подобен сценарий", каза в студиото на "България сутрин" финансистът Мика Зайкова.

Тя подчерта, че от влизането на страната ни в Европейския съюз, инвестициите идват предимно от еврофондовете, които пък са били похарчени предимно за инфраструктура. А това се оказало нерационално и неефективно за България.

Още по темата

Пред Bulgaria ON AIR икономистът Илия Лингорски обаче беше категоричен, че на практика няма как цялата страна да бъде икономически продуктивна.

"Проучването на ИПИ всъщност е много полезно, защото то ни сочи в каква посока да поемем за в бъдеще и какво може да се направи, за да се включат повече хора в икономическия растеж и развитието", смята той.

Илия Лингорски обясни, че винаги ще има икономически центрове, които ще бъдат по-продуктивни от други, а изследванто показва периферните зони и нуждите от инфраструктурно развитие в държавата.

"България определено има нужда от следващ етап на подобно развитие, за да може да се подкрепи свързаността между икономическите центрове по начин, който да регенерира повече възможности както за инвеститорите, независимо от това дали те са чужди или от местен произход, така и за родния пазар на труда", подчерта икономистът.

Проучването на ИПИ показва, че общият брой на икономическите центрове в страната е 20, като тяхната големина, териториален обхват и секторен профил са изключително разнообразни. Не е изненада обаче, че най-големият икономически център е този, формиран около Столичната община.

Освен този около столицата другите относително големи по мащаб центрове в страната са оформени около ядрата на общините Пловдив, Бургас и Варна. Но дори и вторият по големина на продукцията център – "Пловдив", е близо пет пъти по-малък по производство спрямо "София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До гогочакай руснаците и техната "модерна" инфраструктура да те оправят :)
101
6
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Върнатата земя не я работите.На арендатор да я дадете - полза никаква.Продавате нивите си, щото нема кинти,а кредити много имате, пък банките нечакат много.Рoби сте на банките !
100
1
 
7
 
! Отговори
Попа преди 6 години
Но всичко е точно.
99
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чехия 10 млн- 12 областиАвстрия 9 млн - 9 областиГърция 12 млн -13 областиФинландия 5 млн -6 области..........България 7 млн - 28 области :))) какво повече да коментираме, за общините същата работа
98
0
 
18
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
В България е много сбъркана работата. Инфраструктура наистина трябва, но трябва и борба с корупцията и по-редко да се сменят закони касаещи данъчното облагане. Правиш завод и след месец ти вдигат данъците и осигуровките...В малките градове кметовете ако докарат инвеститори това значи техния бизнес да отиде на кино.
97
2
 
7
 
! Отговори
гого преди 6 години
до88тези приказки са дежурните, как на 300 км рафинетия, не може. Може защото руснака без пари ти е направил ибфраструктурата за доставката на нефта, терминали за разтиварване във варна, цистерни композиции собственост на рафинетията огромен капацитет от резервоари хеанилища за доставенуя нефт и най вече по модерна инсталация по гъвкава от Бургаската. Но тива е удобната теза за лаицуте,мн е далече не става. Може би ако тепърва вдичко трябва да се изгради.
96
1
 
6
 
! Отговори
Некъв кестен преди 6 години
До БългаринаВ Берн живеят около 150 хиляди души.
95
4
 
18
 
! Отговори
extremist преди 6 години
най-големият икономически център е този, формиран около Столичната община. - ПРЕДЛАГАМ РЕГИСТРАЦИЯ НА "КОРПОРАЦИЯ СТОЛИЧНА ОБЩИНА" АД С ЕДНОЛИЧЕН УПРАВИТЕЛ Б.БОРИСОВ , ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР Й. ФАНДЪКОВА И БОРД НА АКЦИОНЕРИТЕ ГЕРБ
94
21
 
9
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
Не 20, а 19 града изхранват останалите в България. А София изхранва тези 19.
93
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз също съм софиянец и съм за преместването на столицата извън родния ми град.Тогава ще си отидат и всички измислени политици, чантаджии, селски кариеристи и други.Погледнете управляващите - има ли поне един, който да е роден в София.Да не би Бойко Борисов, Цецка Цачева, Десислава Атанасова или Лиляна Павлова да са от София.Или може би селските тарикатчета Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров.
92
7
 
10
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Кой не скача е червен, кой не скача е червен, хо-хо-хо-хо
91
1
 
13
 
! Отговори
extremist преди 6 години
Не е изненада обаче, че най-големият икономически център е този, формиран около Столичната община. - КАК ДА Е ИЗНЕНАДА, КАТО ОЩЕ ПРЕДИ ГЕРБ ДА СТЪПИ НА ВЛАСТ ВЕЧЕ РАЗЧИСТВАХА ТЕРЕНА ЗА ТЯХНИТЕ ФИРМИ И БИЗНЕСМЕНИ...
90
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БългаринаШвейцария е кнфедерация, и не е 26 области, а 26 кантона, които напрактика са си като едни малки държави, и да в България областите са прекалено много всичко това геерира много ненужни разходи, отделно че така структорирани няко малки области са се превърнали във феодални владения на областния управител и кмета на областния град
89
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Nie ot 4yjbina izdarjame maiki i bahti.A politi4eskite goveda i texnite jyrnalisti okradoxa darjavata.Lenivci.
88
6
 
16
 
! Отговори
гого преди 6 години
алоо БГ гражданина, кви потници червени сънуваш, тва са на баба ти розовите килоти. Имаш ли представа таз Северозападнала Б я произвеждаше 1/3 от цимента в страната, 1/3 от горивата - (плама зареждаше София не Бургас) и 80% от маслата и какво ли още не...но едни дървени филосифи псевдоикономисти привстизатори позволиха тоест гушнаха едни *** това да се случи. Просто се разчисти конкуренцията от Севера за да върви бизнеса гладко и сладко на юг около магистрала Тракия. Къде е Хемус ...нямааа
87
1
 
14
 
! Отговори
extremist преди 6 години
Огромна пропаст между Северна и Южна България в икономически аспект, показва последното проучване на Института за пазарна икономика - АБЕ ЯВНО КАТО ПИСАХ ПРЕДИ 5 ГОДИНИ КАК В 4 ГРАДА ИМА РАБОТА, И "ХРАНЯТ" ДЪРЖАВАТА СЪМ ЗАБРАВИЛ ДА ГО ВИДЯ ТОВА ПОЛЕЗНО ПРОУЧВАНЕ НА ИПИ.....ОООО ИЗВИНЕТЕ : В ИПИ СЕГА ИЗЛИЗАТ ОТ ПЪРВОБИТНО-ОБЩИННИЯ СТРОЙ И СЛАМЕНИТЕ КОЛИБИ; А И ПАРИ ТРЯБВА ДА УСВОЯВАТ, ДЕЙНОСТ ДА СЕ ОТЧИТА - ВЗЕМЕТЕ ПРИМЕР ОТ ВОЖДА НА ПАРТИЯ ГЕРБ *** I-ви БЪЛГАРСКИ
86
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 92Само Царя е роден в София, ама го изгонихте.......избери си софиянката Корнелия !
85
6
 
10
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Искащите намаление на бр области швейцария е 10 млн и са 26 области в които има задължителни 3 референдума годишно освен другите. Ако намалим областите страната ще 2 трети необитаема. Така малцинствата лесно ще се концентрират където трябва и ще има отцепания към всички нам съседи. Проблема е софия че краде от всеки град в Нългария. Берн е 2 пъти по малък. В букурещ е 10проц от населението не 30 като тук.смяна на столицата е задължително
84
3
 
13
 
! Отговори
?! преди 6 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
83
7
 
9
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ преди 6 години
"КОМУНИСТИТЕ, САМО ОДЪРЖАВИЛИ ЗЕМЯТА"..ХА,ХА,ХАААААААААААААА...АМИ ...ДА СИ Я РАБОТИ СЕГА ..??!!КЪВ И Е ПРОБЛЕМА НА Т.Н. "ДЪРЖАВА"...???!!!ДА ВИКА КИТАЙЦИТЕ И СЕВ.КОРЕЙЦИТЕ...ДА ИМ РАБОТЯТ ЗА ПО 0,25-Э/трудоден...ха,ха,хаааааааааАйде , викайте ги бе умнико от ..82