70 м между колите на магистралата, 2 м за пешеходците на тротоара!

Глобите за паркиране, където хрумне на шофьора, се увеличават
23 апр 2018 09:00,
113
70 м между колите на магистралата, 2 м за пешеходците на тротоара!
Снимка: архив "Булфото"

Нови мерки за движение по пътищата обмисля вътрешното министерство.

Те предвиждат шофьорите да спазват задължително минимална дистанция от 70 метра за движение по магистралите. За скоростните шосета тя ще е от 60 метра, а за останалите трасета извън града – 40 метра.

Новите правила са записани в три закона – за движение по пътищата, водачите на превозни средства, регламентиращ шофьорските изпити и Закона за пътните превозни средства, който определя нормите за техническата изправност на автомобилите, пише "Монитор". Те вече са качени на сайта на МВР за обществено обсъждане.

Промените в правилата предвиждат солена глоба от 100 лв. за шофьорите, които паркират където им скимне. Ако оставят колата в парк или градинка пък глобата скача на 200 лв. Досега за неправилно паркиране санкцията беше 50 лева.

Още по темата

С новите текстове се въвежда и изискване пешеходците да разполагат с поне два метра широчина при преминаването им по тротоара.

Сред другите мерки е автомобил, преотстъпен от собственика му на недобросъвестен шофьор, да бъде спиран от движение за период от шест месеца до една година. Според действащата в момента разпоредба регистрацията се заличава само ако автомобилът е преотстъпен на водач без книжка, или ако самият собственик е спипан от катаджиите да кара без необходимото свидетелство или е седнал зад волана с над допустимите 0,5 промила алкохол в кръвта.

150 лв. вместо 100 лв. вече ще се бъркат водачите, прелетели на червен светофар.

Новите разпоредби предвиждат нов шофьорски изпит при три тежки нарушения в рамките на две години. Според новите правила общо седем са нарушенията, при които ще се отнема книжката. Сред тях са шофирането след употреба на алкохол, организирането на гонки, както и движението в аварийна лента или в насрещното платно.

Освен това всеки катаджия, който ни спре, ще може да ни взима книжката, ако прецени, че сме в истерия, депресия, или дълбока психологическа драма. Свидетелството ще се отнема временно, докато водачът не удостовери, че отговаря на психологическите условия да стои зад волана.

Хлапетата, които често сме свикнали да виждаме да дърпат юздите на впрегнатите пред каруците коне у нас, пък ще могат вече само да се возят в талигите. Според новите правила право да управляват превозно средство с животинска тяга ще имат само навършилите 16 години.

Възрастов праг за движение по пътното платно има и за велосипедистите, които ще трябва да са чукнали най-малко 14 години, ако не са с пълнолетен придружител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
1
 
5
 
! Отговори
Стоянов преди 6 години
Трябва да са пълни *** за да сътворът такъв ОЛИГОФРЕНСК ЗАКОН. И тия хора ни управляват. Господ дание на помощ.
107
2
 
11
 
! Отговори
Вълнаро преди 6 години
Изгледал съм стотици, по-скоро хиляди клипове от катастрофи, снимани с видеорегистратор. Скорост и дистанция, това е истината. Деветдесет процента от тях можеха да бъдат избегнати, но не стигаха две секунди или два метра. Преди години четох американско изследване, в което препоръчваха да спазваме две до три секунди дистанция от предната кола, повярвайте работи. Аз винаги го спазвам и пак стигам навреме. И между другото при 130 км./час за две секунди изминаваме 72 метра....
106
1
 
15
 
! Отговори
Ганьо Балкански преди 6 години
Ако се закрие МВР до пет години българия ще изпревари Швейцария!
105
0
 
8
 
! Отговори
Здре преди 6 години
Още малко и закон да измислят да си караме в колата и по един полицай
104
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Четох прдложенията и веднага се засмях от сърце и душа. *** после спрях внезапно. Тия са толкова прости ,че като нищо ще ги приемат....
103
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
70 метра на магистарла е глупост. Такова растояние е ок при скорости близки до максималната - 140км/ч. Ако по някаква причина намалее скоростта, например заради задръстване, логично е да е по-малка нужната дистанция.
102
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой експерт даде тези несъстоятелни мерки въобще за обсъждане?70 метра дистанция в Европа може да се спазва само на магистрала с минимум 5 платна.Катаджиите сега трябва да минат курс от около няколко месеца за новата им роля от психо- анализатори. Някой се мъчи да направи закон който ще блокира работата на пътна полиция тотално.
101
0
 
7
 
! Отговори
11 преди 6 години
Че то, спре ли те катаджия, на който още му виси шумата от капата, дет се е врял у храсталака, винаги си в истерия и депресия едновременно.
100
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На снимката горе всички участници в движението са за......затвора, защото не спазват едистанция от 70 м! За сетен път се убеждавам, че тия милиционери нямат мозък колкото на една кокошка в главите! А глобите станаха такива, че за каране в аварийната лента скоро ще те разстрелват! Да сте чули за глобен милиционер за провинение на пътя, - аз не съм. Винаги в разговор с познати се хвалят, че като си покажат картите и нещата се успокояват!
99
0
 
18
 
! Отговори
аз преди 6 години
Това с дистанцията е за новите камери на триноги. Дори и да не си с превишена скорост, все ще си в нарушение на дистанцията. А камерата мери дали има 40, 60 или 70 метра, без значение, че точно тогава предния може да е набил рязко спирачки. Ще е приключение да пъплиш 40 метра зад някой трактор или комбайн и да чакаш сгоден момент да го изпревариш, като се изнесеш 40 метра преди да си го застигнал.
98
0
 
11
 
! Отговори
Азъ преди 6 години
Алоу!! А къде в кварталите има тротуар?!
97
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С новият закон покровителите на милиционерите са се погрижили за доброто ниво на жизненият им стандарт! Народа само го доят, а управляващите пълнят гушите!До кога ще търпите бе, овце?
96
0
 
8
 
! Отговори
ЗА ЖЕНИТЕ ! ! ! преди 6 години
Ето погрижили са се и за жените , което е мноооооого добре ! . . . Освен това всеки катаджия, който ни спре, ще може да ни взима книжката, ако прецени, че сме в истерия, депресия, или дълбока психологическа драма. Свидетелството ще се отнема временно, докато водачът не удостовери, че отговаря на психологическите условия да стои зад волана. . . .
95
8
 
0
 
! Отговори
Стоян преди 6 години
личат си първите 15 човека които системно нарушават тез правил
94
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 93Номерът е, винаги да има за какво да те глобят.
93
0
 
14
 
! Отговори
До 93 преди 6 години
Знаците са така сложени, че да се нарушават, после шофьорите били виновни, камери трябвало и т.н. Може ли на прав път с осем ленти за движение, с две отделни платна за всяка посока с по четири ленти във всяко платно, да сложат ограничения от 40-50 км/час?
92
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според статистиките на КАТ, жертвите на пътя не са намалели въпреки премахването на знаците за мобилните камери. Трябва просто да гледат западните страни. Табел за начало на отсечка с електронно следене на скоростта и толкоз. Плюс 10 пъти повече стационарни камери.
91
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До uyrРазсмя те, ама то си е за плач! Това го искат като закон и ще те съдят, като не го спазваш. И вероятно се сещаш, че щом са в състояние да измислят такава глупост, сигурно са измислили още много такива. И по тази причина чешките художници изобразяват България като ***.
90
0
 
20
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
Много интересно как на око всеки шофьор ще определя колко точно метра е дистанцията до предната кола. Възможно е само ако има специална напречна маркировка, каквато не виждам как ще сложат на всички пътища.
89
0
 
32
 
! Отговори
uyr преди 6 години
ХА ХА ХА Това с дистанцията ме разсмя искрено. Ще ми държи за цялата седмица. Кой *** може да го измисли не ми го побира ума. Значи на планинските пътища с множество завои, както си караш и след завоя виждаш отпред автомобил, спираш защото преценяваш, че е на по малко от 40 м. и чакаш да напредне достатъчно за да тръгнеш и спазваш дистанция. НЯМАМ ДУМИ ПЪЛНА ПРОСТОТИЯ И МАЛОУМЩИНА.