Почва се! Погват майки, неваксинирали децата си в Пловдив

Лекари плашат, че малките няма да влязат в чужди вузове
Обновена: 29 апр 2018 21:43 | 29 апр 2018 21:30, Петя Славова
236
Почва се! Погват майки, неваксинирали децата си в Пловдив
Снимка: Reuters

Глоби от 50 до 100 лв грозят 40 майки, които са отказали задължителни имунизации на децата си.Преди да се наложат санкциите, до родителките ще бъдат изпратени писма с обратна разписка да се явят в РЗИ за разговор.

Това бе оповестено на работна среща в здравната инспекция в Пловдив, на която присъстваха представители на пациентски и ромски организации и на общината, пише "24 часа".

"Практиката ни е да провеждаме срещи със семействата, за да се опитаме да ги убедим в необходимостта от ваксините. Благодарение на тях смъртността от инфекциозни заболявания у нас е спаднала рязко", обясни д-р Петринка Крачанова от РЗИ. И даде пример с детския паралич, от който има само единични случаи след 1958 г., когато е започнала имунизацията срещу него.

"Много образовани майки се подвеждат от форуми и отхвърлят ваксините, рискувайки здравето на децата си. Обжалват глобите в административния съд не заради размера им, който е нисък, а защото приемат за своя кауза войната срещу имунизациите", посочи д-р Крачанова.

Такъв бил случаят със съпруга на бивш летец от карловското село Иван Вазово, на чиито 5 деца не са поставени никакви ваксини. Жената е оспорвала в съда всички санкции от РЗИ. По думите на д-р Крачанова в момента имало яростна съпротива срещу тривалентната ваксина против морбили, паротит и рубеола.

В социалните мрежи се бълвала невярна информация, че препаратът отключвал аутизъм или множествена склероза. Истинска истерия се е разразила в интернет и срещу реимунизацията срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиеомиелит при 6-годишните.

"Ако не се направи, децата няма да бъдат предпазени от тези тежки инфекции", категоричен е директорът на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Манчева. Тя добави, че вузовете в чужбина не приемат наши студенти без имунизационен паспорт. Документът се изисква и при по-дълго пребиваване зад граница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 227Лично аз ако съм бременна и се разболея от рубеола ще направя аборт защото шанса да родя увредено дете е голям. Същото е и с ваксините - предвид не малкия шанс от увреждане предпочитам да не играя на "руска ролетка" с вече родените ми и здрави деца. Съжалявам ако това те дразни, но решението за моите деца е мое, каквато ще бъде и грижата за увредено от ваксина дете до края на дните ми.
203
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Децата са потърпевши от невежеството на форум специалисти и просите ню ейдж майки.Странични ефекти има винаги,но те са в нисък процент и най често зад тях стоят състояние,които в един или друг момент независимо от ваксината ще се прояватА дали детето е по добре да се разболее от полиомиелит за да се справи организмът сам или да се ваксинира и никога да не се стига до това,може сами да проверите. Лошото е,че няколко неща се повтарят като мантра от хора без опит и претенции за компетентност
202
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 221 И ако и неваксинирана бременна (или ваксинирана такава) се зарази с рубеола, ако не греша, се препоръчва прекратяване на бремеността така ,че едва ли ще роди бебе с увреждания защото разбираш ли моето дете няма ваксини.
201
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 221И вас пак дали не е по-добре да се изкара рубеола, при която доста рядко се случват усложнения, от колкото шанса да гледаш "зеленук" до живот. Особено "зеленчук", който до преди ден е бил здраво и нормално бебе. Покарай мен има няколко деца, които имат отключени проблеми след ваксина и съответно вече са освободени от такива.На мен също не са ми правени повечето ваксини по медицински причини, което не ми попречи да пътувам, работя и уча в чужбина(никой никъде не ме е питал за ваксини).
200
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Shto za maloumno zaglavie!?
199
3
 
5
 
! Отговори
КАКВО ДА ПРАВИМ преди 6 години
На срещата в РЗИ поискайте документи с пълното съдържание на ваксината (всички вещества и химични елементи вътре). След това потърсете лично информация за всеки един от тях (понеже в РЗИ няма да ви ги разяснят, ако изобщо ви дадат тази информация, ако изобщо я имат и знаят...). Живакът и алуминият се покриват под други имена, понеже не са в чиста форма, а в съединение. Ако си правите ваксина, НЕПРЕМЕННО взимайте като хран. добавки:- вит C (натурална форма)- Цинк- КуркумаПийте много вода.
198
6
 
7
 
! Отговори
юрист преди 6 години
До АнонименАло ако в България се спазват законите и Конституция на Република България , в която Чл. 29.алинея (2) гласи:(2) Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие.Вие как четете закона? Прескачайки думи? Ваксинацията не е медицински ОПИТ.
197
6
 
10
 
! Отговори
ЛИЧНО МНЕНИЕ преди 6 години
"Практиката ни е да провеждаме срещи със семействата, за да се опитаме да ги убедим в необходимостта от ваксините".Така-а.Не знам каква е тази "необходимост", но за себе си знам - никога повече ваксина! "За щастие" имам увреждане от ваксина още като дете. Дълго след това ходих малко като ***, понеже инервирането на единия крак беше увредено. В пубертета се оправих. И така - на мен ваксини не са ми поставяни (по медицински причини) и СЪМ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЩАСТЛИВ от този факт.
196
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никого не могат да задължат да си ваксинира децата.Училището е задължително след една определена възраст и ваксинирано или не детето е задължително да посещава училище. Никой не ти иска имунизационен календар при постъпване в университет, както в България така и в чужбина. Много глупости се изписаха и изговориха тук. Частните детски градини са винаги опция, така че варианти се намират ако човек има желание.
195
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До алтерниращ веганистПич, ти или който и да било не може да ме накарате да ваксинирам моите деца. С твоите деца прави каквото щеш, но не ми давай акъл как да гледам моите деца. Когато видиш увредено дете от ваксина, каквото уви аз съм виждал, тогава ми говори за "задължителни ваксини". Ти от какво толкова се притесняваш всъщност след като твоите са порядъчно ваксинирани и "защитени"?! Или просто ти плащат да си "тролиш" тук в полза на ваксините ?!
194
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До #211Алтерниращ веганист. Ало ако в България се спазват законите и Конституция на Република България , в която Чл. 29.алинея (2) гласи:(2) Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие. След като доброволно не сте убедили хората за ползите от ваксините,сега вие искате да подлагате децата на хората на медицински експерименти...Ако държавата толкова е загрижена за здравето на хората да направят безплатно здравеопазване.
193
6
 
10
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Някой е направил далаверата с ваксини и понеже някои хора не желаят да ваксинират децата си не могат да приберат парите си от Здравната каса,сега КОЙ т.е. Герби ги погват със заплахи и глоби. А.ба.ти демокрацията. Живеем в напълно "демократична и правова" държава,член на ЕС. На времето си Живков не е правил така,но неговия слуга го надмина...
192
7
 
2
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 6 години
...Медицински лица поставящи "кухи" ваксини губят правото да упражняват професията за период от време в леките единични случаи, напр. действали под заплаха, до окончателно отнемане на лиценза и съд за престъпления по служба;Периодично се организира информационна кампания сред просветените и медицинския персонал, която да обяснява какво е обществен имунитет, защо имунизацията се отлага когато има и най-малко съмнение че детето не е напълно здраво и др.
191
12
 
5
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 6 години
...Деца на родители възпрепятстващи задължителната имунизация по идеологически причини се извеждат от семейството поради застрашаване на здравето и живота им;Прокламиране и разпространяване на антивакс идеология ("четох за дете което получило аутизъм от ваксина" или "слагат плутоний във ваксините") да се наказва в леките случаи с глоби и забрана за достъп до използваната медия (напр. Интернет) за определен период от време, до затвор за престъпления срещу общественото здраве;...
190
6
 
1
 
! Отговори
До бай Йордан преди 6 години
Държа да отбележа, че коментар 204 не е писан от мен, човека с когото води дискусията за ваксините в Германия. Никога не бих се подиграл по такъв начин с болестта на когото и да е, още по-малко дете. Сега разбирам крайната позиция, която си заел, но това не може да промени огромната полза, която ваксините носят за човечеството. Пожелавам по-лек живот и на теб, и на децата ти
189
5
 
7
 
! Отговори
Койчо преди 6 години
Слагат Плутоний във ваксините!
188
0
 
6
 
! Отговори
bai_jordan преди 6 години
Искрено се надявам децата и /или внуците ти да минат на същата диета. Дай боже
187
0
 
6
 
! Отговори
bai_jordan преди 6 години
Да ти се връща тъпкано.
186
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До bai_jordanС оглед на дебелите дечица в днешно време, диетката не е лошо нещо.
185
5
 
12
 
! Отговори
bai_jordan преди 6 години
И не можеш да ме изплашиш с глоби... вече всъщност много малко неща могат да ме изплашат. Едното ми дете никога няма да стане пълноценен човек, а другото цял живот юе е на диета. Само още някой да се опита да докосне децата ми лично ще му откъсна ръцете. а ти продължавай да си тролиш. Пожелавам ти един ден това да сполети и теб и да живееш до дълбока старост за да можеш да гигледаш как растът(като зеленчуци). Айде със здраве...