След бунта: Промяна на живота в BG за хората с увреждания. Дали?!

Протестите на близките им продължава
5 май 2018 11:45, Петя Славова
44
След бунта: Промяна на живота в BG за хората с увреждания. Дали?!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg


Днес е международният ден за правата на хората с увреждания, а протестите у нас на родители на деца с увреждания продължават и тази седмица. Те настояват за премахване на ТЕЛК, вместо това да има оценка на потребностите.

Още по темата

Именно лошите условия, които държавата създава за хората с тези проблеми накара Красимира Обретенова да напусне страната след 15 години ходене по мъките и да замине в Холандия.Тогава Красимира каза: "България изостави мен, сега аз напускам нея".

Сега жената вече е зад граница и още се опитва да свикне с промените. Мъчно й е за близките й, но е уверена, че там детето й ще живее по-добре. "Не беше мечтата на живота ми да се превърна в емигрант. Липсват ми близките, но дъщеря ми се чувства прекрасно", сподели пред Нова тв Красимира.

"Още съм на прага на интегрирането ми в Холандия. Административната пътека е следната – адресна регистрация, плащане на социални и здравни осигуровки, след което системата идва при семейството. Идва екип от социален работник, представител на общината, специалисти, детето се преглежда и се насочва към специализирано училище. Оттам нататък системата поема грижата за това дете, за да развие потенциала си", заяви Красимира Обретенова. Самата тя каза, че все още й предстои регистрация в общината.

"Трябва да разработим цялостно нов закон. Но това отнема повече време и сме се фокусирали върху измененията и допълненията на съществуващия закон", заяви зам.-социалният министър Росица Димитрова. "Премахването на ТЕЛК са в компетенцията на Министерството на здравеопазването".

"Стартирали сме вече промените", обеща Росица Димитрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо избягаха трудоспособните , след тях и ромите се преселиха на запад , гледам вече ,че и хората с увреждания си тръгват от България.Кой остана - хора над 60 год , за които вече е късно и бездушните продажници на националните ни интереси. Мисията е изпълнена , държава на над 1300 год е ликвидирана - Честито на печелившите.
20
9
 
5
 
! Отговори
До 17 преди 5 години
Радвам се, че страната ми се е отървала от един търтей, ако изчезнат всички такива непотребни индивиди от България тук ще стане едно много по-добро място. Моля те, никога не се връщай в България и спри да но се мешаш, като пишеш глупави коментари в бг сайтове.
19
2
 
11
 
! Отговори
ТЕЛК преди 5 години
Български Народни ПриказкиБолен здрав носи.Всичко е казано. Всичко е ясно.
18
5
 
12
 
! Отговори
свободен преди 5 години
Аз избягах от България защото комунистите паразитираха на моя труд.Избягах, извърнах се назад, проклех и се радвам че комунистите които заграбиха труда на родителите ми няма да могат да паразитират на гърба на децата ми.
17
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МайкаКва майка си ти - *** .Наясно ли си как се гледат деца с увреждания , пък и да работияш едновреммено с това .Нищо човешко не е останало в България , на всяка крачка бездушие и психическа уродливост . Не съм съжалявал нито за миг , че избягах от тази ***.
16
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До месараТези хора са свикнали да живеят на гърба на другите, за тях да работят е непосилно усилие, ще ти изкарат хиляди налудничеви оправдания, ще изтъргуват децата си, но няма да се напънат в този живот. Но ние сме си виновни, ние ги научихме че може така и в един момент те си повярваха, че могат да ни поставят условия, дори да ни заплашват. Аз лично бих спрял всички социални помощи, защото виждаме какъв е ефекта от тях, растящ мързел и тотално деградация.
15
1
 
11
 
! Отговори
ист преди 5 години
Проблемът на децата с увреждане е че България 45 години строи социализъм,после 29 години тези които разсипаха държавата, продължават да я крадат и доразсипват.Уж строя беше социален, а излезе че загниващият капитализъм е социален, и всички бягат на запад. Дано детето на Красимира се оправи.
14
6
 
7
 
! Отговори
месара преди 5 години
айде, всички родители с болни деца в Холандия! направо "повярвах" на тая майка, отиваш в Холандия, регистрираш детето, и специалистите почват да се грижат и лекуват . без пари не става, даром няма ! в Холандия чакат болни с разтворени обятията. тя сега ше се пише асистент, няма да почне да работи я! а за детето, дано да се оправи!!!
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз предлагам реформата да започне с безплатен еднопосочен билет за Холандия за всички мързеливи авантаджии и нотариуно заверена декрация от тяхна страна, че повече няма да ни занимават със себе си - тук реформата приключва, освобождаваме се от отпадъка и всички са щасливи.
12
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
8 Аве човек такива пари дават на неподвижните деца ,такива които не могат да се грижат сами за себе си ! Друга е темата че нито едно правителство НЕ СПРЯ зачестилата практика -дете на 11,13 години да РАЖДА и взима хем добавки за многодетна майка, хем за увреждане (нарочно увредени) и трета помощ за интеграция че са р.о/ми !ЗАРАДИ ЛИПСАТА НА КОНТРОЛ НАД МАЛЦИНСТВАТА НЯМА ПАРИ ЗА БЪЛГАРЧЕТАТА!
11
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо чакате Държавата да се грижи за децата ви ?!Те са Ваша отговорност, вие сте ги създали, а не някой държавен служител.Заща аз, данъкоплатеца да ви плащам на вас ?!Всеки реве за пари!Ами работете, спечелете и стига сте се оплаквали.Вашите проблеми са ваши.
10
7
 
10
 
! Отговори
Майка преди 5 години
Искат да им плащат за да си гледат децата, Извинявайте, но децата са си ваши, вие сте ги направили, вие носите отговорност
9
4
 
7
 
! Отговори
Мария преди 5 години
НЕГРАМОТЕН БЪЛГАРИ НО, ПРЕДИ ДА МЪДРУВАШ И ОПРЕДЕЛЯШ ДИАГНОЗИ,ВЗЕМИ ПРОЧЕТИ НЕЩО ЗА АСТИГМАТИЗЪМ. ТОВАЕ СЪСТОЯНИЕ ПРИДОБИВА ЩО ВСЕ ПО ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ ПРИ НОВОРОДЕНИТЕ ОТ ЦЯЛ СВЯТ.ПРИЧИНИТЕ ЗАЩО СЕ РАЖДАТ ДЕЦА С АУТИЗЪМ И ДО ДНЕС НЕ СА ИЗВЕСТНИ НА МЕДИЦИТЕ.*** НЕ ВМЕНЯВАТ ВИНА НА МНОГО МАЙКИ, КОИТО И БЕЗ ТОВА СА ОТЧАЯНИ.НЕ СЪДИ ЗА ДА НЕ БЪДЕШ СЪДЕН.
8
6
 
12
 
! Отговори
Аз Иван преди 5 години
Държавата плаща на децата с увреждания по 930 лева месечно. Аз се скъсвам от работа по 12 часа на ден и ми плащат 670 лева месечно. ТОВА СПРАВЕДЛИВО ЛИ Е? Искам и на мен държавата да плаща по 930 лв.
7
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За мен този "протест" не е реален ,използват мъката и безизходицата на хората за да се приеме някой на бързо скалъпен закон за реклама предизборно.Отвратително е ,не мога да повярвам че Борисов падна толкова ниско . Да не би вчера да се появиха тези "хора с увреждания" / или както искат да ни наричат / . Повдига ми се от това фалшиво загрижване ,сетиха се когато идват общинските избори за да ги изберем и да останат във местната власт ( И ТАКА НАЦИОНАЛНО ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ Е ТЯХНА).Циркаджии
6
4
 
9
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Случайно да знаете каква е връзката на госпожа Обретенова с Холандия? Аз ще ви кажа господин Якоб Ван Бейлен й е бил благодетелят в България. След това заминава уж случайно за Холандия...
5
11
 
10
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 5 години
Как не спряха да реват бе! Куци, сакати, пенсионери, всеки ден реват за пари, искат държавата /сиреч данъкоплатеца/ да ги гледа.И не само тях, ами и децата им да гледа и внуците им да гледа....върховна наглост и нахалство.
4
6
 
19
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
---До всички Министри от 29 г насам -- Засрамете се !! -=- Тази жена избяга в Холандия за да спаси детето и себе си -- Засрамете се !! ПОЗОР за ВАС !! 2 мил българи избягаха от ВАС - Разделихте семейства - разделихте братя и сестри - майки и бащи !! баби и внучета-- Сега ще внасяте ли ? Та кой иска да живее в ТАЗИ *** !!!
3
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БългаринА бе *** , аутизма се предизвиква обикновено от некачествени ваксини които управници като Москов вкарват от чужбина!
2
14
 
13
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Продължение че госпожата иска дъщеря й да бъде обгрижвана и отглеждана от държавата, но не и от нея. Случайно да знаете на кой е кръстила дъщеря си така тази госпожа? Сега ще ви кажа на испанска комунистическа лидерка Долорес Ибарури - Пасионария. А госпожа Обетенова била се занимавала с поезия и спечелила награда с стихотворение за авиацията. Тази жена не заслужава съжаление.Тя вече е имала отгледани нейни две деца момиче и момче. Въпроса е на тази на 42 годишна възраст за какво и е било трето дете след като е знаела, че шанса да роди дете с аутизъм е огромна?