Заради мизерни заплати (600 левчета): Медсестри на протест!

От 7-8 години възнагражденията им не са се променяли
11 май 2018 08:50, Петя Славова
99

Медицинска сестра на годината за 2017 г. в Бургас е Даниела Христова. Тя беше наградена на церемонията по случай Световния ден на сестринството. Работи 27 години в сферата на здравеопазването, но се срамува да сподели размера на заплатата си, която по думите ѝ от 7-8 години не е мърдала - 600 лева.

Още по темата

Международният празник на медицинската сестра се чества всяка година на 12 май, но тази година той ще бъде отбелязан с протести. Хиляди специалисти по здравни грижи излизат на протест в София, заради липсата на визия за развитие и финансиране на системата.

"Ще излезем на протест около 3000 души. Протестната манифестация не е политическа, не искаме да сваляме министър, правителство... Мечтаем един министър на здравеопазването да си изкара мандата. Искаме да се промени моделът на финансиране в здравеопазването", обясни проф. Станка Маркова в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Председателят на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи е на мнение, че законът трябва да се промени така, че ако е договорена стартова заплата от две минимални заплати, това да бъде задължение на всички болници.

"Стартовата заплата на една мед. сестра е с 15 лева повече от на санитарката. В общинските болници не получават повече от 600 лева. Отношението остава толкова пренебрежително...", каза още проф. Маркова в "България сутрин".

"Искаме да се закриват отделенията и болниците, които нямат политика да стимулират кадрите си", настоя тя и алармира за крещяща нужда от медицински сестри и акушерки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
1
 
! Отговори
Иванел преди 5 години
Запомнете, докато баби пенсионери не се Забранят да работят. Никога няма да се подобри заплатата на сестра. Те подбиват заплащането на сестрите.!!! Не На Пенсионерите_псевдо сестри. Опасни за живота на Хората.
86
0
 
0
 
! Отговори
Непознат преди 5 години
До Шопо Не е само благороден метал,ама тази същата само и дай да пътува по екскурзии и да посещава масажните центрове.
85
0
 
5
 
! Отговори
Непознат преди 5 години
Попитайте тази медицинска сестра от кога и е сертификата и кой и го е издал и тогава вземете интервю от нея, Попитайте я първо колко години е работила като медицински секретар и колко е работила като мед.сестра.......
84
0
 
4
 
! Отговори
Yordan преди 5 години
Заплатите в БГ са смешни, аз последно си докарвах без проблем 850 и ми бяха малко, сега правя доста повече ...ама не съм в БГ.
83
0
 
3
 
! Отговори
Стоянова преди 5 години
Който иска може да ми пише на simens***dir.bg и мога да му пратя цели хронологии,за да види тази медицинска сестра колко е най-вече вулгарна,а пък тук седнала да ми се прави на светица.Най-вече всичко изпращам безплатно,защото тя мисли,че аз искам пари за това нещо и ми каза;;Свещи да си купиш с тях;защото казвам истината.Не и стигнаха мъжете,че се продава и за една книга,която струваше 12 лева.
82
1
 
4
 
! Отговори
Стоянова преди 5 години
Даниелче,смятам,че 600 лева скъпа не са мизерни пари,защото пенсионерите където цял живот са работили и толкова не взимат.Второто нещо професията не ти е отнела,за да не си със семейството ти,ами кога имаш време мила да правиш фейсбук на чуждите мъже от болницата? 08.02.2014 г. 12:30 Пълен текстПоказване на изображениятаDaniela Hristovaдазнамкакто миленпреди беше свързалнеговия профил с мояи там има информацияно аз казвамче има чужда намесатакаче повече тамникакви писания.
81
0
 
5
 
! Отговори
Непознат преди 5 години
Маимуна докато тои .МЪЖА и е спял в семеината спалня тя е правела любов с Мъжами дори и децата и са спяли в къщти ,,,,,,голяма е майсторка е ,имам хронологията с Съпруга ми как се хвали Че,,, никой не гие разбрал и хванал ,,,нема щто ГОЛЯМА ХВАЛБА ,,,Ех Даниелке не искам да се цапам ....Нека ГОСПОД се ПОГРИЖИ за ДУШАТА Ти,,,,,но само да усетя нещто най малкото ,,,,,,повярвай Господ Щте те сполети,,,,,,,,,,,,,,,,,,
80
0
 
6
 
! Отговори
непознат преди 5 години
До АнонименПрав сте Господине или Г-жо, точна тази медицинска сестра където говори за мизерни 600лева, я познавам много добре.Нямала време да е със семейството си заради професията си,ами защо не каже истината,че няма време за семейството си от нейните флиртове с мъжете в сайтовете за запознзнства.Мога да и припомня и хронологията със съпруга ми по скайпа ,ако иска ще и предоставя и вносната бележка където е внесла 200 лева на съпругът ми,а след това иска сексуални услуги от него.
79
0
 
7
 
! Отговори
непознат преди 5 години
Госпожо Христова,не се срамувайте от заплатата си,а се срамувайте от това https://elmaz/ Пофесията ти не ти е отнела часовете прекарани със семейството ти,ами часовете са ти отнемани от сайтовете за запознанства.Кой не те познава добре само пред него може да се преструваш.Съжалявам,че тук не може да се качи снимка,за да видят хората колко цениш семейството си.Не забравй каква хронология само си имам от флиртовете ти със съпруга ми по скайпа.
78
0
 
3
 
! Отговори
Бай Кольо преди 5 години
Това е в големите градове,ако погледнете в малките градчета,сестрите с труд вземат дори минималните заплати.
77
0
 
1
 
! Отговори
Хюстън преди 5 години
Да лъха материалност. И да никога няма да работя по медицинска специалност в България. 1996 година лекар в кардиология взима 170 лева май беше. Знаете ли как се живее с такива заплати на родителите ти и като си дете? И да лекуваш с обич мутра с ланец дето има подагра... Не не бих го лекувал с обич. Както си взима ланче така и ще плаща хилядарки за лечение иначе при Попа. :) В САЩ един кардиолог почва с 400,000$ годишно.
76
0
 
0
 
! Отговори
Хюстън преди 5 години
Мед.сеспра пенсионер работите, които посочих са не по специалността ми и са хоби. По специалност съм ИТ. Заплатите почват от 1500 лева и стигат до 12,000. Понеже мисля да уча второ висше медицина не мисля, че може да ме засегнете с думите, че нямам хуманост.Прочетете добре Хипократовата клетва.Понеже един роднина в момента е 6 година да ви кажа, че само учебниците му за една година ако ги купува струват към 3,000 долара. При заплата в бърза помощ 650 лева.
75
0
 
0
 
! Отговори
Хюстън преди 5 години
Мед.сеспра пенсионер много добре знам как се работи в кардиология и в сектора на здравеопазването. Родителите ми са в тази сфера и са работили в кардиология над 20 години.Имам над 15 роднини лекари. Аз не съм казал, че заплатите, които посочих са в сферата на медицинските грижи. Даже последната написах кол. център. Това, че човек има стаж 40 години в сфера, които живеем не значи нищо,а и преди това също. Може и 100 години да работи човек и да взима 200 лева, а може и 1 да работи и да взима 9,000
74
2
 
3
 
! Отговори
Мед.сеспра пенсионер преди 5 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК СКЪПИ КОЛЕЖКИ! Подразни ме писаното от Хюстън.Мила колежке,защо не отиде да кандидатстваш в Общинска болница?Тогава щеше да разбереш каква е заплатата.Да ти кажа-работих 45г. в кардиологично отделение, едва ли ти е известно как се работи там. Работих с обич,желание и отговорнист към пциентите.Да заплащането е точно 600лв.Ела и кандидатствай при нас.Едва ли,защото от теб лъха матреалнота,няма и капчица хуманност.
73
0
 
12
 
! Отговори
Med.sestra-нещастна преди 5 години
Моля за премахване на професията мед.сестра от класификатора на професиите.Унижени сме.Дали има друга професия толкова не оценена.Седем поколения напред не искам в рода мед.сестра.
72
9
 
4
 
! Отговори
Хюстън преди 5 години
Унизително ниска заплата.Не е вярно,че в София заплатата е 600-800 лева и всички над 1000 лева са не случайни.Преди 2 седмици бях на интеврюта за работа от които 3 минах .Заплатата започва от 800лева НЕТО на първата работа .Втората беше със заплата 1200 стартово до 1600 НЕТО не особено трудно ,но малко шумно.И третата 2500 лева бруто.Всеки,които знае 2 езика и има сертификат за това може да работи в кол център за стартова заплата 1500-2500 НЕТО.
71
4
 
24
 
! Отговори
Авицена преди 5 години
Скъпи медици,искайте индексиране на всеки два месеца с по 200 лв.Мисля ,че работата Ви е много по отговорна от тази на депутатите.Станахте по малко от броя на клепачите в парламента.Поздравявам Ви с празника утре и дано има някой уши да Ви чуе и уважи Вашия специален труд.Трудът Ви е вълшебен ,Не може да се оценява от невежи висшестоящи.Успех!
70
13
 
5
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До АнонименПо начина на протест, си личи, че са гербери. Ние не искаме оставката на здравният министър, не искаме да пада правителството, а искаме Бойко да ни оправи и нас";))) Ами, ако Бойко не може да вдигне самальота, тогава? Ще търчим при Радев;)))
69
0
 
22
 
! Отговори
Макс преди 5 години
За сестрите мизерни 600 лева, а директора на Югоизточно държавно предприятие Пейчо Върбанов ( бивш ДС ) има на разположение 1000 лева на ден за представителни разходи. Господари на ефира ( единствената работеща институция на тази територия ) разкриха схемата за източени на 1 600 000 лв. държавни пари. Вчера в Пловдив е разкрита схема за източване на НЗОК с 1,1 мил. лева.
68
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България намалява с 50000 души на година.Богатите не ги интересува (в това число и политиците и депутатите), защото те се лекуват в чужбина, децата и учат в чужбина, та и учители не им трябват. Качеството на храната (масовата) в България е ужасно, но богатите си пазаруват от чужбина храна и напитки.БКП направи точно най-гадният червен капитализъм, с мизерни доходи и хората са роби на труда, както се пееше в техният пропаганден химн.Пенсиите също са мизерни.Страната на победилият комунизъм.