Без приходи в Сребърния фонд: Какво ще стане с пенсиите ни?

Парите са на депозит в БНБ при отрицателна доходност
Обновена: 18 юни 2018 07:05 | 18 юни 2018 07:00, Петя Славова
150
Без приходи в Сребърния фонд: Какво ще стане с пенсиите ни?
Снимка: архив, Булфото

В края на май в резервния фонд, който след време трябва да допълва основните пенсии на българите, има 2.902 млрд. лв., показват последните данни на финансовото министерство. Сумата е с около 117 млн. лв. повече от края на 2017 г., като 103 млн. лв. от тях са дошли от концесии.

31 май е крайният срок, в който по закон в Сребърния фонд трябва да се внесат всички постъпления, дължими от предходната година. От приватизация са влезли символичните 770 хил. лв., а от глоби и санкции, свързани със следприватизационния процес, приходите са 2 млн. лв.

Въпреки бюджетните излишъци през 2016 и 2017 г., по това перо няма постъпления. По закон 25% от реализирания излишък на държавния бюджет трябва да се превеждат във фонда. Държавният бюджет обаче се различава от консолидираната фискална програма, по която за 2016 и 2017 г. бе отчетено положително бюджетно салдо, след няколко поредни години на дефицити.

За миналата година излишъкът е 845 млн. лв., или 0.8% от БВП. От тях 309 млн. лв. са излишък по националния бюджет, а останалите 536 млн. лв. по европейските средства. В националния бюджет влизат държавният бюджет, бюджетите на общините, на Държавното обществено осигуряване и на здравната каса, на БАН, БНТ, БТА, БНР.

В крайна сметка, ако националният бюджет е на плюс, то държавният е на червено с 8.7 млн. лв., за което обаче - волно или неволно - не се тръби от управляващите. А в държавния бюджет влизат сметките на министерствата, държавните ведомства, Народното събрание и съдебната власт. Това е приходоизточникът, който по закон трябва да захранва Сребърния фонд. По същата причина за отчетната 2016 г., когато по големия бюджет бяха отчетени 1.6% излишък от над 1.4 млрд. лв., отново няма постъпления в Сребърния фонд.

Още по темата

Така на практика концесиите са единственият източник на приходи в Сребърния фонд през последните пет години. Постъпленията от приватизация отдавна са пресъхнали, а от бюджетния излишък не е влязъл нито един лев, съобщава в. "Сега".

При създаването на резервния пенсионен фонд преди десетина години идеята бе той непрекъснато да се пълни от приходи от приватизация и концесии, а средствата да се множат, като се инвестират разумно - съгласно ясна стратегия и законов регламент. За този период обаче фондът нито се управлява, нито се пълни по закон. В резултат на това средствата в него стигат за изплащането на пенсиите едва за няколко месеца.

По време на първото правителството на ГЕРБ, по предложение на тогавашния финансов министър Симеон Дянков, бе създаден законов механизъм за отклоняване на постъпленията от приватизация и използването им за други цели. Държавни дружества се прехвърляха в Държавна консолидационна компания, която на практика ги продаваше и превеждаше постъпленията като дивидент към държавата. Според експерти от БСК по този начин са отклонени около 500 млн. лв.

Опитите да се заобиколи попълването на фонда продължават и през тази година. В Закона за държавния бюджет за 2018 г. има текст, че очакваните 480 млн. лв. еднократен приход от концесията на Летище София няма да бъдат преведени в Сребърния фонд, както би трябвало да стане по закон. Парите от тази планирана от години концесия трябва да отидат за погасяване на борчовете на фалиралите на практика Български държавни железници.

Въпреки че по закон до 70% от средствата във фонда могат да се инвестират в акции на страни - членки от ЕС, до 30% - в акции на трети страни, и до 30% - в облигации, парите на фонда стоят на годишни депозити в БНБ. Така вместо да се множат, на практика те се топят. За 2017 г. БНБ определи отрицателна лихва от минус 0.10%, което означава, че за съхранението на парите централната банка е удържала около 2.8 млн. лв. За да не се ощетява фондът, тази загуба се покрива от централния бюджет, т.е. липсващите пари се взимат от джоба на българските данъкоплатци. И тази година средствата в Сребърния фонд ще носят загуби, след като правителството прие в края на миналата година поредната стратегия за управление на фонда, която отново предвижда парите да стоят на депозит в БНБ. Аргументите са, че инвестициите в акции са рискови, а в облигации могат да доведат до отрицателна доходност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
2
 
! Отговори
нои преди 5 години
До Аз22Ти твоите фирми си ги пререгистрирай където искаш.В дейността на фирми които не са твои - не предлагай.Ти колко фирми имаш и колко хора осигуряваш междувпрочем?
32
5
 
6
 
! Отговори
избирател преди 5 години
А за кого според теб гласуват българите?За *** ли?Или за Болен?Или за ДПС?
31
2
 
21
 
! Отговори
Така де преди 5 години
Сребърния фонд да се попълва от черните ни събратя,не само кючеци и помощи.
30
2
 
10
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
До Кратун//АЕЦ-а и хъба са имагинерни ,просто единственото перо за крадене в голями / за България/ мащаби са магистралите, метрото и евентуално ремонтите на ж.п.линиите
29
5
 
32
 
! Отговори
евроатлантик преди 5 години
Хайде , не са важни пенсиите. Важно е , че сме евроатлантици и имаме гей паради.
28
3
 
14
 
! Отговори
123 преди 5 години
Какво ще стане ли:1. Ще ги дадат на *** наши и чужди. 2. Останалите ще ги откраднат.
27
1
 
33
 
! Отговори
Есенцията преди 5 години
До 21Става дума не за фондове и банки а за реални бизнеси. Пенсионните фондове на запад са собственици на хиляди компании. Примерно, купуват акции в германската Даймлер и с това стават съсобственици - имат определен процент от фирма която прави нещо реално, продава го и печели. В замяна, всяка година пенсионният фонд получава обратно примерно 6% от парите си (в момента е 5,86% гугъл ETR:DAI ).Във всяка световна фирма пенсионните фондове са основни акционери. Но това са отговорни решения какво да се купи и не се правят от ***...
26
3
 
27
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
За БАце само магистралите и АЕЦ-ът са от значение, защото от там може да се краде. Това, образование, здравеопазване,, пенсии, там файда няма. Пак гласувайте за ГЕРБ или за други такива като тях. България има нужда от държавници, а не от умствено ограничени далавераджии.
25
0
 
23
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
До Константин///Да ,но го правят ударно и успешно ,просто това е единственото ,което могат да правят.В момента се заслушах в брътвежите на министърката на външните работи,ами тази женица има две мозъчни клетки ,жалка работа.
24
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали депутатите са се осигурили до глоб, че и внуците си, как искате да им пука за вас- данъкоплатците, че и за мизерстващите пенсионери. Важно е да има кинти за изхранването и размножаването на специалните избиратели - онези, необразованите, неизкъпаните и говорщи на някаккъв си език, които скоро ще са мнозинство в държавата.
23
7
 
23
 
! Отговори
Бъдещ Пенсионер преди 5 години
Както го гледам, единственото сигурно е да е недвижимо имищество, което да даваш под наем. За тези които са почнали работа след 2000 година, при този демографски ресурс, пенсиите ще са минимални. По добре да изплащам една или 2 вноски за апартамент с наем и след 15 години да имам един сигурен доход от две малки жилища отколкото да разчитам на имагинерна пенсия....
22
0
 
38
 
! Отговори
до 25 преди 5 години
Основно ромите гласуват за ГЕРБ, българи са малък %-нт. Резултатите се фалшифицират , защото тези са искани от ЕС.
21
0
 
40
 
! Отговори
Един преди 5 години
Гoранов 2 пъти вече се опита да oчука парите от пенсиите, явно това е подготовката за 3-ти опит. Един вид - парите ви и без това са с отрицателна доходност и ще се стопят, дай по-добре ние да намажем ;)
20
0
 
36
 
! Отговори
Константин преди 5 години
Всичко доразбиха тези герб, след тях потоп. Всички си мълчат и ще гласуват сигурно пак за герб. Просто тези никога не трябва да се домогват до властта.
19
0
 
21
 
! Отговори
Депозитар преди 5 години
Освен това, както подсети някой надолу, при фалит или при много сериозна отрицателна доходност, не можеш да вземеш и лев. Докато при депозита, поне на теория са ти гарантирани 100К евро
18
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов да си ходи, ама и разследване след това!!!!!
17
3
 
27
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Явно герб саботират пенсионната система до дупка както и здравната. Предлагам всички фирми в България да се пререгистрират някъде другаде в европа и всички да разчитаме на друга пенсионна система. И без това закона макрон това иска
16
1
 
30
 
! Отговори
До Есенцията преди 5 години
понеже преди 2-3 години се бях засилил да внасям в ДПФ понеже гърмяха че доодността през последните три години била 4-5%. Обаче, при всяко внасяне примерно на 100 лв на месеце имаш банкова такса, 4-5% такса върху сумата, и като сметнах цялата история доходността беше на (минус) - 1%.
15
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво следва ако фалира фонда? Оставка и бягство на агент Буда!
14
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бокича прелива от пусто в празно! Взима от там (което е абсолютно забранено) и слага на друго място където ще го хвалят телевизиите