Без приходи в Сребърния фонд: Какво ще стане с пенсиите ни?

Парите са на депозит в БНБ при отрицателна доходност
Обновена: 18 юни 2018 07:05 | 18 юни 2018 07:00, Петя Славова
150
Без приходи в Сребърния фонд: Какво ще стане с пенсиите ни?
Снимка: архив, Булфото

В края на май в резервния фонд, който след време трябва да допълва основните пенсии на българите, има 2.902 млрд. лв., показват последните данни на финансовото министерство. Сумата е с около 117 млн. лв. повече от края на 2017 г., като 103 млн. лв. от тях са дошли от концесии.

31 май е крайният срок, в който по закон в Сребърния фонд трябва да се внесат всички постъпления, дължими от предходната година. От приватизация са влезли символичните 770 хил. лв., а от глоби и санкции, свързани със следприватизационния процес, приходите са 2 млн. лв.

Въпреки бюджетните излишъци през 2016 и 2017 г., по това перо няма постъпления. По закон 25% от реализирания излишък на държавния бюджет трябва да се превеждат във фонда. Държавният бюджет обаче се различава от консолидираната фискална програма, по която за 2016 и 2017 г. бе отчетено положително бюджетно салдо, след няколко поредни години на дефицити.

За миналата година излишъкът е 845 млн. лв., или 0.8% от БВП. От тях 309 млн. лв. са излишък по националния бюджет, а останалите 536 млн. лв. по европейските средства. В националния бюджет влизат държавният бюджет, бюджетите на общините, на Държавното обществено осигуряване и на здравната каса, на БАН, БНТ, БТА, БНР.

В крайна сметка, ако националният бюджет е на плюс, то държавният е на червено с 8.7 млн. лв., за което обаче - волно или неволно - не се тръби от управляващите. А в държавния бюджет влизат сметките на министерствата, държавните ведомства, Народното събрание и съдебната власт. Това е приходоизточникът, който по закон трябва да захранва Сребърния фонд. По същата причина за отчетната 2016 г., когато по големия бюджет бяха отчетени 1.6% излишък от над 1.4 млрд. лв., отново няма постъпления в Сребърния фонд.

Още по темата

Така на практика концесиите са единственият източник на приходи в Сребърния фонд през последните пет години. Постъпленията от приватизация отдавна са пресъхнали, а от бюджетния излишък не е влязъл нито един лев, съобщава в. "Сега".

При създаването на резервния пенсионен фонд преди десетина години идеята бе той непрекъснато да се пълни от приходи от приватизация и концесии, а средствата да се множат, като се инвестират разумно - съгласно ясна стратегия и законов регламент. За този период обаче фондът нито се управлява, нито се пълни по закон. В резултат на това средствата в него стигат за изплащането на пенсиите едва за няколко месеца.

По време на първото правителството на ГЕРБ, по предложение на тогавашния финансов министър Симеон Дянков, бе създаден законов механизъм за отклоняване на постъпленията от приватизация и използването им за други цели. Държавни дружества се прехвърляха в Държавна консолидационна компания, която на практика ги продаваше и превеждаше постъпленията като дивидент към държавата. Според експерти от БСК по този начин са отклонени около 500 млн. лв.

Опитите да се заобиколи попълването на фонда продължават и през тази година. В Закона за държавния бюджет за 2018 г. има текст, че очакваните 480 млн. лв. еднократен приход от концесията на Летище София няма да бъдат преведени в Сребърния фонд, както би трябвало да стане по закон. Парите от тази планирана от години концесия трябва да отидат за погасяване на борчовете на фалиралите на практика Български държавни железници.

Въпреки че по закон до 70% от средствата във фонда могат да се инвестират в акции на страни - членки от ЕС, до 30% - в акции на трети страни, и до 30% - в облигации, парите на фонда стоят на годишни депозити в БНБ. Така вместо да се множат, на практика те се топят. За 2017 г. БНБ определи отрицателна лихва от минус 0.10%, което означава, че за съхранението на парите централната банка е удържала около 2.8 млн. лв. За да не се ощетява фондът, тази загуба се покрива от централния бюджет, т.е. липсващите пари се взимат от джоба на българските данъкоплатци. И тази година средствата в Сребърния фонд ще носят загуби, след като правителството прие в края на миналата година поредната стратегия за управление на фонда, която отново предвижда парите да стоят на депозит в БНБ. Аргументите са, че инвестициите в акции са рискови, а в облигации могат да доведат до отрицателна доходност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПП ГРОБ на власт! Къде са гермерастите да коментират?
12
0
 
31
 
! Отговори
Депозитар преди 5 години
Еми ако няма доходност, каква е разликата от това аз да си ги вземам парите и да си ги внасям на депозит, който мога да си изтегля по всяко време при екстрена за мен ситуация или внасям в УПФ или ДПФ, и мога да достъпя до тях само при определени условия.
11
5
 
23
 
! Отговори
Есенцията преди 5 години
Есенцията е накрая на статията: парите не растат защото не се инвестират! По цял свят пенсионните фондове получават дивиденти понеже са основните инвеститори в големите световни фирми, а частитчно дори и в малки изгряващи. Решенията се взимат от финансисти с опит и знания.Това се нарича ФИНАНСОВА КУЛТУРА. Има я по цял свят. Някои деца на българските номенклатури и ченгетата знаят нещо, тези дето родителите им ги подредиха да работят в западни банки след 10ти, но те работят за себе си.
10
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсурдистан е на дъното! Всичко казано от медиите за благоденствие и благополучие е прекарано през призмата на болния мозък на Тиквата и естествено и платено! Ще станем свидетели как Тиквата ще фалира Абсурдистан и ще избяга!
9
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България уж всичко сме го измислили и сме приели закон за него, а на практика нищо не работи :)) То само пенсиите да бяха. Пенсионните и здтавни вноски трябва да минат на индивидуални сметки. Трябва да има задължителен процент от дохода, който да се внася и оттам нататък всеки сам да си преценява колко да му е таеана. Така, като си знаеш колко пари имаш във всеки момент и колко ще ти е пенсията ако се пенсионираш, ще си заинтересован да си пестелив.
8
0
 
48
 
! Отговори
Коко преди 5 години
Бойко , не само майките на деца с увреждания , надзиратели , полицаи, мед, кадри и пр. , но и пенсионерите са в гилдията НЕдоволни от теб.Трябва да си ходиш момче , ако не е доброволно , то доброзорно , но без теб.
7
0
 
50
 
! Отговори
Гуню преди 5 години
Каквото и да разправят за 35-45 годишните НЯМА да има пенсии или ако има ще са минималните. Става въпрос за тези които започнаха работа след 1991. До 2007 всичко беше мъгла.Явно някой трябва да го обяви официално, а не всеки чесец да се умува, интервюта, статии ...
6
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да има за бронирани автомобили, хеликоптери и имения в чужбина, понеже някои люде смятат, че са си научили урока след т.нар. "Народен съд".
5
3
 
32
 
! Отговори
OO преди 5 години
Терминал 2 ! Нои това не оправя нещата , децата на крадците ще са шефове в чужбина ! То *** , кат е *** е за цял живот !
4
2
 
58
 
! Отговори
Виготура преди 5 години
Намаляваме с 50 000 на година. Ай сега сметнете след 30 години колко ще сме и ще има ли някой, сойто да внася пари за пенсия
3
1
 
75
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Поредната кражба ..... и докато някои от управляващите празнуват поредния си милион, хиляди работещи българи са обречени на мизерия от същите тези хора .....
2
1
 
83
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очаквайте скоро да има статия и за празните допълнителни пенсионни фондове.
1
2
 
84
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахаха! какви пенсии, какви 5 лева бе, брат? Който мисли, че някога ще се пенсионира и ще получава пенсия е откровен иииииидеоот