Сребърният фонд се нуждае от по-активно управление

Трябва да се даде възможност да се инвестира в български инструменти
1 сеп 2016 12:22, Екип на Bloomberg
1
Сребърният фонд се нуждае от по-активно управление
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Сребърният фонд трябва да се отдели от фискалния резерв и да бъде управляван по-активно, както се прави в другите страни. Това каза Васил Велев от АИКБ в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

По думите му сериозно ограничение се явява забраната на фонда да инвестира в български ДЦК иакции на български компании.

"Ние сме уникални с тази забрана да инвестираме в собствената си икономика и да купуваме облигации на собствената си държава", коментира той. 

"Реално ние нямаме Сребърен фонд, защото той няма нищо общо с идеите, които заложихме при създаването му", заяви бившият социален министър Лидия Шулева.

"През първите години от разработването на фонда нашите изчисления показваха, че до 2016-2019 трябва да имаме 15 млрд.", посочи тя, допълвайки, че причините това да не се случи са, че не са били отделяни необходимите средства за него, както и липсата на активно управление.

Според Васил Велев рискът от злоупотреби, ако фондът започне да инвестира в български инструменти, може да бъде ограничен чрез разумни законодателни решения и избор на международно управляващо дружество.

Експертът посочи също, че Сребърният фонд би могъл да изиграе ролята на катализатор на капиталовия пазар, тъй като основните инвеститори на него сега, а именно големите частни пенсионни фондове, разполагат със сходен обем средства. 

Целия разговор може да видите в двете видеа на Bloomberg TV Bulgaria

Част 1

Част 2

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И Сребърния Фонд и Идеите по създаването му отдавна не са необходими .