Млади и образовани – с ниски наеми, празните жилища – с висок данък

Нова жилищна стратегия ще санкционира собствениците на празни имоти
1 юли 2018 07:30,
374
Млади и образовани – с ниски наеми, празните жилища – с висок данък
Снимка: Булфото, архив

Нова Национална жилищна стратегия предвижда да плащаме по-висок данък за апартамент, който не обитаваме, но пък да ни освободи от плащане, ако го дадем за социални цели.

Младите и квалифицирани кадри ще могат да ползват по-ниски цени за наеми, както и възможност за дялово изкупуване, или т.нар. поделена собственост, както и да купят жилища със субсидиран кредит. Това предвижда Националната жилищна стратегия, изготвена от министерството на регионалното развитие и публикувана за обществено обсъждане.

Още по темата

Тези кандидати трябва да покриват критерии като образование и професионална квалификация, която обаче да съответства на пазарното търсене в конкретния град или община. Ще се вземат предвид наличие на трудов договор, семейно положение, размер на доходите и други, пише "24 часа".

Един от ангажиментите на ползващия привилегиите е определен -срок за  обитаване на жилището, има ограничения и санкции при преотдаване или препродаване. Ще се осигуряват социални места за живеене на граждани в нужда.

За хората с регистрирана жилищна нужда и специални потребности и за тези “без покрив” ще се дават защитени домове и подслон.

По-висок данък, ако жилището е необитаемо, или пък един собственик има голям брой апартаменти, предвижда още стратегията. 1 220 416 жилища в България, или 31% от всички, са необитаеми.

Целта е да се увеличи тяхното използване. В същото време има голям дефицит на социални жилища. Затова се предвиждат стимули при предоставяне на необитаемо жилище за социални цели. Това например ще е намаляване или освобождаване от данък в периода на предоставянето.

Необходимо е въвеждането на единни професионални стандарти за лицата, които се заемат с управлението на етажната собственост. Лицензирани физически или юридически лица при управлението на блока ще са сред задължителните условия за финансиране по целевите програми, чрез които ще се обновяват жилищата.

За по-добра функционалност на пазара се предвижда изработването на информационна система с данни за цените на жилищата в България, с реализираните мерки за обновяване на сгради, за текущото изпълнение на общинските жилищни програми и др. Това ще помогне за отстраняване на важни пазарни дефекти.

Предвижда се и изработването на единен национален стандарт при оценките на недвижимите имоти.

Липсата на единни критерии води до различни, понякога необективни резултати от оценяването, което рефлектира и върху цената на жилищата.

250 млн. лв. на година е финансовата рамка за изпълнение на стратегията. За целта ще се прави фонд, който да акумулира средства от национални и международни източници. Държавният бюджет годишно ще осигурява 50 млн. лв.

Допълнителни 50 млн. лв. годишно ще влизат по линия на задължените лица по Закона за енергийната ефективност.

Фондът ще кандидатства и по европейски донорски програми и инструменти на ЕС за повишаване на енергийната ефективност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


374
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
306
0
 
19
 
! Отговори
Бай Шиле преди 5 години
Ще имам собственост?!?! Как така? Герб какво печели от това? Как така нищо?!?!?!? Не може така, аааа, няма да се разберем? Трябва трябва, данъчета, таксичкииии!!! Ох леле! Па мерцедеси трябват, пък децата на мама и тате искат къщи по морето, пък в Драгалевциии! Трябва да се мисли нещо голия ми *** да се дооголи, пък да му набият 200 тояги! Ще имаш нещо без Герб да печели от него!!! Да, да!!! Къде дават така????
305
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ванка . Забрави такса изход.
304
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам депутатче да съм за малко. Или митничарче.Някои са вече по два мандата.
303
0
 
34
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
Такса смет, такса празен апартамент, такса вход, такса мощност, такса пренос на енергия, такса канализация, такса че имаш сметка в банка. Видиш ли ти си им клиент ама 2.50 на месец че имаш дебитна карта!!!! Па акцизи, па бандероли...Па 2 кила ракия да не свариш щото е незаконно! Па 2 цигари да свиеш пак енелегално, тютюна е нелегален!!! Па винетки, па такса че ти вадят паспорт, лична карта, шофьорска книжка. То остана ли нещо без пари и по джоба???
302
0
 
15
 
! Отговори
тър тей преди 5 години
Аз пък искам и аз фабрика и хотелче.Некой имат по две.Айде дайте и на мен бедния едно хотелче по пирин или морето.
301
3
 
8
 
! Отговори
До 309 преди 5 години
Хахаха.Да ги беше изял,изпил и дал по и.урви тези пари.А ти си купил тухли и бетон.
300
0
 
18
 
! Отговори
Ehhhh преди 5 години
Къде са тия пустеещи жилища? В Монтана и Видин? Значи обезлюдя района, избягахме, оставихме си мизерните апартаменти заради немотия и сега? На хората им хрумнало да цоцат още парички...А те като имат по 50 къщи и вили някой закача ли ги?
299
0
 
21
 
! Отговори
модерни времена преди 5 години
Кокоши трън е в зад ника на брюксел че сме бедни обаче имаме собствени къщи и то построени през лошия нечовешки социализъм. Когато нямаше никакви социални придобивки. И нямаше безплатно здравеопазване и населението намаляваше. Не може така вече сме в европа . Равнис по брюк сел.Ако имаш две къщи дай едната на мързеливия.
298
1
 
25
 
! Отговори
Vuio преди 5 години
Абе тия нолни ли са? И какво? Бачкаш катп роб в чужбина 15 години за да взема тия 4 стени и сега висок данък, пък да съм го дал за соц. нужди?!?!?! Какво, да го подаря на някви ромчета или? Да им го дам, па и пари да им дам да си имат джобни? Тия хора във властта са болни и имат нужда някой да ги стабилизира бързо!
297
1
 
25
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Добре наследих апартамент в малък град, вътре е в окаяно състояние не може да се живее, нито да се продаде - по-малките градове никой не иска да купува камо ли панелка в лошо състояние. Трябват ми поне 20 хил лв за що годе нормален ремонт, Но в момемнта нямам тези пари, държавата ще ми ги даде ли или ще ме обложи с още един данък, като по този начин ме дискриминира, че нямам пари за ремонт. А палатите в Драгалевци с по 20 необитаеми стаи разбира се няма да бъдат обложени!!!
296
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
. Да идват и да се настаняват на готово. Умните богатите и красивите и коконите и фжендърите.Тамън завърших ремонта. После пак ще тегля заем да оправям *** след евтините наематели. Аз отивам на село .
295
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега за основното жилище се плаща половината от данъка, т.е. и сега си е така. ГЕРБ Основнатата маса от празни имоти е по селата, които се обезлюдяват и за тях няма желаещи нто за наематели, нито да ги купуват. Сега ГЕРБ ще обложи с още по-висок данък тези запустяващи имоти.
294
1
 
11
 
! Отговори
вся власт советом преди 5 години
Експроприация .Да ударим богаташите,уяли се с по две гарсониери. Мръсни кулаци такива.Да одържавим имота на тия с къща на село и декар зарзават.Да оземлим емигрантите . Менсеремос.
293
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-високи данъци - така е при демокрацията и пазарната икономика.
292
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идеята си е простотия отвсякъде, както и може да се очаква от гЕРБ. Най-вероятно ГЕРБ искат да компенсират такса смет с повишаване на имотния данък. Досега такса смет на практика се плащаше и за празните апартаменти, сега се очакват нови начини са плащане и съответно празните апартаменти да не плащат такса смет. Вместо това ще плащат по-висок имотен данък. За другите жилища, които не са празни ще се вдигне такса смет и така всички ще плащаме повече. Изненада няма - така е при ГЕРБ.
291
1
 
12
 
! Отговори
партиян дрогар преди 5 години
Ураа комундизма се завръща.Плачетете кротко деца.Баща ви пак е виновен .и продава панелката от баба ви пена. ви щото партията повелява.
290
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До триста и идно Минналину чужбина бачкаш ба пари имаш хотел ща отидиш па от наима ща вадиш
289
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако имаш жилище 1, но живееш в чужбина и се връщаш 3 пъти в годината, това обитаеми жилище ли е? Единствено ти. Какво значи това по-висок данък или да го дадеш под наем? И като върнеш ще спиш в колата ли?
288
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за вмоеисаните и шумните какво паривм ? Глоби няма, гонене няма ? В чуждите европейски държави, ако нарушаваш обществения ред одадтатъпно дълго, може лесно да те да фъчнат. Пак си притежаваш апартамента, ама не можеш да живееш вътре ...
287
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
297 - Така е, но има един момент в България, който е сбъркан. Имах комшии, който пускаха силна музика и ме тероризираха. Установих, че не мога да направя нищо легално. Затова заковаха прозорците, пуснах един секси ужасен високочестотен шум и бях настроил уредбата да дъни на 102 децибела от 6 до 22 за месец и половина. Като се прибрах, бяха минзирисъвали вратата с графити но се бяха изнесли.