Училище не прие ромчета – липса на места или дискриминация?

Според Янка Такева няма нарушение в школото в Благоевград
2 юли 2018 12:30,
165

Училище в Благоевград отказа да приеме роми в паралелка за следващата учебна година. Според местната ромска общност това е явна дискриминация.

Колективът на 9 ОУ "Пейо Яворов" в Благоевград приема деца, но с две условия - да са от квартала и да не са от ромски етнос.

Според директорката "квотата" за ромски деца била запълнена, а страхът е българските родители да не "изтеглят" децата си. В училището са записани под 10 деца, което означава, че може дори да не се сформира паралелка.

В студиото на Bulgaria ON AIR казуса коментираха Янка Такева от Синдиката на българските учители и Даниела Михайлова, адвокат от Сдружение "Инициатива за равни възможности".

"Убедена съм, че Регионалният инспекторат по образованието, който направи проверка, ще излезе с решение, но вярвам, че директорката е спазила наредбата на МОН за териториалното разпределение - от кои територии училището има право да приема ученици", заяви Янка Такева.

Още по темата

Тя допълни, че няма "квоти", а има територия, от която директорката трябва да приеме децата. Според Такева шефката на школото си е свършила много добре работата.

Даниела Михайлова пък изрази увереност, че сме свидетели на случай на дискриминация. Янка Такева бе категорична, че познава директорката и учителите в Благоевградското училище, и те полагат големи усилия да образоват и възпитават децата.

"В това училище години наред се приемат деца от ромски произход, но когато са само такива не може да се изпълни политиката за интеграция", каза Такева.

Адвокат Михайлова контрира, че някои деца явно имат по-равен достъп до образование и че не това е начинът да се изпълни политиката за десегрегация на децата.

"Политиката на МОН е точно в обратната посока. Разработиха и механизъм за връщане на децата в училище, как той ще се реализира, ако директорите поставят препятствия за записване на децата в училище?", бе реторична Михайлова.

Янка Такева изрази мнение, че вината не трябва да се търси в образователните институции, а и в манталитета на българина.

"Когато има много деца от ромски произход, българските родители си изтеглят децата. Нека се създаде образователна кампания, в която родителите да имат доверие на учителите и да има търпимост и колективен дух", посъветва Такева.

Тя добави, че има много НПО-та, които трябва да работят в тази посока.

"Нито една неправителствена организация не работи с родителите, за да има толерантно отношение. Що се отнася до механизма, той е изключително положителен", заяви Такева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 25 Това дето го казваш ... просто няма как да се случи .*** не произвеждат нищо ... за тях работата е срам .Та ако няма нормални хора от които да крадат , просят или мамят ... ми май ще измрат от глад .Сега разбра ли защо като тях няма как да почнем да живеем !Просто няма кой да меси хляба !
38
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ромът не може да каже думата дискриминация, но знае, че е дискриминиран. Айде тези,които ги учат, че са роми а не цига...ни, че са дикскриминиряани и прочие, да си ги отглеждат, обучават и хранят на СВОИ РАЗНОСКИ.Мерси.
37
1
 
29
 
! Отговори
дядо ставри преди 5 години
Таз Даниела Михайлова сигурно работи за някоя чужда ромска организация. ДАНС да се заеме.
36
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да дойдат у София. Тука имаме 1200 незаети места за първолаци.
35
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито едно от двете ! Просто няма смисъл . И до 12 клас да ги буташ , все ще са си неграмотни . А *** да взима помощи за ракия от децата , защото са в училище ... няма нужда !
34
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тъй като ромите ще са мнозинство след няколко години,"Никакво мнозинство няма да стават, дотогава ще са се пръснали из ЕС. Те и сега на цели тумби се изнасят, Белгия, Швеция, Франция и Германия пропищяха от тях.
33
3
 
8
 
! Отговори
вчера.бг преди 5 години
Училище не прие българчета. липса на места или дискриминация?
32
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има и още една гледна точка: срещу работещите и плащащи данъци роми, поддържащи български начин на живот - нямам нищо против, но другите нямат място в общество с цивилизовани хора. Насила интеграция не става! Самите роми трбва да я пожелаят.
31
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО да се намеси и да бомбардира страната с бомби с обеднен уран. Храбрите американски войници да изнасилват 14 годишни момичета а кучета да разкъсват пленници. Само така ще настане истинска демокрация, мир и толерантност.
30
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ?Да си виждал ром програмист, инеженер, шофьор на ТИР може и да има някъде по света има и изключения, но те само докзват правилото *** е бавноразвиващ се индивид със тежки ментални и мозъчни увреждания неподлежащ на интеграция.
29
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ромите мнозинство, а кой ще ги храни?
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Където има оттях ина и проблеми наи добро решение е да си направят техни си училища да няма разделения и по тоя начин да не се създава напрежение същото важи и за измислените сдружения две такива ощетяват малкия и дребния бизнес колко крадат господ знае
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Кукунека аз да позная верният отговор: - каквато и в смесена паралелка или с други думи - никой не очаква такова нещо.
26
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Който е искал се е интегрирал турци, евреи, арменци, българи, всички успяват навсякъде в целия свят единствено ромите не успяват никъде в нищо по целия свят."Факт, никое училище не връща децата на горепосочените, следователно не можем да си говорим за никакъв расизъм.
25
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъй като ромите ще са мнозинство след няколко години, или ние трябва да ги интегрираме за да живеят като нас или те ще ни интегрират и децата и внуците ни ще живеят след време като тях.
24
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бих оставил детето си да учи с роми, особено в един клас! Грешната и извратена държавна политика, не означава че и аз ще се правя на хахо! Пък и нека Бойко даде пример! Да запише внучето в ясли заедно с роми...
23
1
 
20
 
! Отговори
Куку преди 5 години
Подхода трябва да е подобен. Каква интеграция очаквате от една изцяло ромска паралелка
22
36
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е правилно, да се делят децата. Не мога да приема такова нещо.
21
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да прибегне до таза стъпка, значи на директора му е писнало да прелива паралелките от пълно в празно, когато татко и мама ром изтеглят *** да работи след завършено "вишу" (трети клас).
20
3
 
2
 
! Отговори
? преди 5 години
17 Уверен ли си в това което казваш?