Горивата скачат, дъждовете не спират: Цената на хляба тръгва нагоре

В някои райони на страната насъщният скочи с 10-15 стотинки
5 юли 2018 09:02,
152
Горивата скачат, дъждовете не спират: Цената на хляба тръгва нагоре
Снимка: Pixabay

Поскъпването на цената на природния газ и на течните горива, както и непрекъснатите дъждове водят до поскъпване на хляба.

Особено отражение върху цената на насъщния може да даде поскъпването на природния газ с почти 11%, което е твърде високо, смята председателят на  Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас Димитър Людиев. Повечето от големите хлебозаводи използват именно това гориво в производството си, обясни той, читиран от "Монитор".

Според Людиев малките фурни, които са на ток и нямат големи транспортни разходи за реализация на продукцията, най-вероятно няма да вдигнат цената, защото електроенергията е поскъпнала с около 2%. Но и това увеличение може да се окаже опасно за бизнеса според него, защото ако твърде често има подобно поскъпване на тока, то се акумулира.

Още по темата

В Пазарджик от вчера цената на всички видове хляб е повишена с между 10 и 15 стотинки. Поскъпването се свързва с увеличението на тока, което влезе в сила от 1 юли. При пълнозърнестите изделия поскъпването достига до 20 ст., информира БНР.

Ценовият скок обхваща не само местните фирми за производство на хляб, но и тези от страната, които доставят стока в Пазарджик. Според Людиев в този район на страната обикновено продават на ръба на производствените си разходи и в един момент, искат не искат, трябва да вдигат цените.

"Работещите на ръба винаги първи вдигат цените", добави браншовикът.

Дъждовете през последните седмици започват да се отразяват негативно на реколтата от пшеница и това също може да доведе до поскъпване на основната суровина за хляба смятат още зърнопроизводители.

"Валежите дойдоха в повече и като количество, и като времетраене", каза Радослав Христов, председател на Тракийската асоциация на зърнопроизводителите.

"На места пшеницата започва да покълва на класа, което не е добре и има риск да паднат добивите от хубава пшеница, от която може да се прави качествен хляб", поясни той.

Според него дефицитът на българско качествено жито от тази реколта е гарантиран. "В момента цената на едро на такова зърно вече скочи от 30 на 35 ст. за кг, защото трудно се намира", уточни земеделецът. Христов поясни още, че в последните години и площите, засети с качествените сортове пшеница, подходящи за хляб, намаляват, защото те дават по-малки добиви. "Повечето фермери предпочитат други сортове, известни на жаргон като фуражна пшеница", смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Да не би да е забранено свободното определяне на цените."Не е забранено свободните цени, забранени са картелните споразумения. В статията става въпрос точно за картелни цени, а не само поскъпване на един производител.
48
2
 
12
 
! Отговори
Евроатлантик преди 5 години
Добре си живеем в ЕС и НАТО.
47
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом ни докараха до там сами да почнем да си месим хляба, значи положението е по-лошо и от война.
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стягайте се, имате световното им да изплащате...
45
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Баба ти и дядо ти все пълнозърнест са яли ."Баба ми и дядо ми не са яли бял хляб с мая. Яли са от старите сортове пшеница и са го месили с квас.
44
2
 
1
 
! Отговори
Пекар преди 5 години
"При пълнозърнестите изделия поскъпването достига до 20 ст."Що? Пълнозърнестото брашно за да се опече повече газ ли му трябва?---Ми ей така, защо не? Ти що се пенявиш? Да не би да е забранено свободното определяне на цените. Ако ти е скъп, не купувай пълнозърнест хляб, никой не те кара насила. Като не купуат хората и цената ще паде.
43
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пшеницата от това лято се жъне в момента, а ще се мели след месеци. В момента хляба се прави с брашно от предни години така че е безпочвено да се посочват сегашните дъждове като фактор за повишаване цената на хляба
42
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май ще изкарам хлебопекарната. Всичко сами трябва да си произвеждаме вече.
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, добре е така. Това си заслужава народа. Нека да блъска още 100-200-300 години, можеше и много по-лошо да бъде.
40
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"При пълнозърнестите изделия поскъпването достига до 20 ст."Що? Пълнозърнестото брашно за да се опече повече газ ли му трябва?
39
0
 
31
 
! Отговори
охобохо преди 5 години
Само заплатите са гипс при ГРОБ
38
0
 
18
 
! Отговори
Cucurbita преди 5 години
СТЪБИЛНОСТ!
37
1
 
20
 
! Отговори
ОПА преди 5 години
ГЕРБ-ГРОБ НАЧЕЛО С БОКО УМНОТО НИ ВЗЕ И ЗАЛАКА ОТ УСТАТА--АЛЧНИ,БЕЗКРУПОЛНИ И НАХАЛНИ ***-МАФИОТИ--НО ОВЦЕТЕ СИ БЛЕЯТ ДОВОЛНО.....ХАХАХАХАХАХ
36
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А когато нефтът беше 110$, защо хляба беше по 0,80 стотинки, след това падна до 40$, а хлябът скочи до 1,00 лв, а от три месеца вече е 1,29 лв, ( СИМИД 830 гр, в Кауфланд), от утре 1,49 лв ли ще е??? Питам ТИКВЕНИКА, или Кауфланда ни цака за да има и за сирийките бежанци в Германия, но пък Сирия ЯКО купува пшеница от КРИМ!
35
0
 
18
 
! Отговори
Жо преди 5 години
КОЛКО ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ се изразходва за изпичането на един хляб?До сега, един киловатчас струваше 21 стотинки, след повишението струва с половин стотинка повече.Ако за изпичането на един хляб се използват 2 киловатчаса еленергия, то цената му трябва да "скочи" с 1 стотинка.При ползване на природен газ, цената трябва да "скочи" с 3 стотинки.
34
1
 
23
 
! Отговори
Боко Слънцето преди 5 години
Видими Резултати
33
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гонят два лева за килограм (1?). Приказките за еврозоната погнаха цените на всичко нагоре. Ще има пак фалити. Печалбата я прави оборотът. Вдигат цените, пада потреблението, отново вдигат, преминават границата на поносимост и народът се изнася на запад.
32
6
 
24
 
! Отговори
Да честитим преди 5 години
На родните управляващи герберунгели, че акцизът върху горивата е 50%, да има за острови и лимузини, зер пеша до остров се не ходи. Не са ви виновни руснаците тук, а плитките ви ***.
31
8
 
17
 
! Отговори
Е така де преди 5 години
Нали не щете руски енергийни проекти. На ви сега скъп газ, щом сте такива американофили, помолете се на Тръмб за евтин течен таз :)))
30
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спрете да ядете хляб, а купувайте пържоли. Хлябът трудно се изкарва е казал народът.Интересно цената на брашното е същата, обаче хлябът е по-скъп ? Интересно като падне цената на газа, дали ще свалите цената ? Интересно къде са регулаторните органи в страната да проверят, кога ценовият скок е спекулативен, а не породен от реална промяна ?