Сметката: Бедните в България все по-бедни, богатите – все по-богати

Доходите в Сърбия вече са по-високи от нашите
3 авг 2018 11:00, Петя Славова
290

13929 гледания   |  Още видео

1/3 от домакинствата - или малко над 2 млн. души живеят с доходи, които са под линията на бедност от 321 лв. Това показва последното проучване на КНСБ за издръжката на живот.

На едно четиричленно семейство на месец са необходими 2361 лв. - по 590 лв. на човек в домакинството. В същото време разликата между бедни и богати се увеличава все повече.

Още по темата

"Ситуацията е много обезпокоителна, въпреки че тенденцията показва ръст на доходите. Икономиката се движи добре. Около 75% от всички домакинства получават доход, по-нисък от нужните средства за нормален живот. Ако погледнем по региони - диференциацията е огромна. Различката между София и по-малките градове се увеличава", категоричен бе Любомир Костов от КНСБ пред Bulgaria ON AIR.

По думите му има много хора, на които нетното възнаграждение е по-ниско от линията на бедност.

"Бедните стават все по-бедни, а богатите - по-богати. Работещите бедни също се увеличават с всяка година. Среднта работна заплата в Македония е 2 евро по-ниска от нашата, в Сърбия пък се похвалиха, че вече са надминали доходите в България. На всичкото отгоре тежестта на разходите за отопление, храна и горива се увеличават", подчерта Костов.

Мнението на икономиста проф. Гарабед Минасян е, че в България е най-голямото социално разслоение в цялата европейска общност.

"Трябва да се попитаме защо сме бедни, защо има разделение. Какво ни пречи да сме като хората в Западна Европа? Има ясно разграничение между два вида оценки - едните са на правителството, другите са на неправителствени организации. Липсва комуникацията между управляващи и общество", настоя професорът.

Икономистът е категоричен, че икономическият растеж у нас е не такъв, какъвто трябва да бъде, за да достигнем по доходи Западна Европа.


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
5
 
12
 
! Отговори
Боби преди 6 месеца
Това е логично.важи за целия свят.който може да прави пари си ги прави.който неможе харче,не печели,продава майчината къща и пак харчи докато свърше.а такива нехранимайковци все повече.света създава покемони неграмотни.за да бъдате управлявани лесно.извода.УЧЕТЕ.ОБРАЗОВАЙТЕ СЕ.
204
3
 
30
 
! Отговори
Елате ни вижте!!! преди 6 месеца
До преди 1 година се сравнявахме с Румъния, а тя направо ни отвя по всички показатели. Сега започнахме да се сравняваме със Сърбия държава, която е извън ЕС и беше раздирана от 10 годишна гражданска война с унищожена икономика и инфраструктура. Направете си сметка до какво сме си докарали територията, защото това отдавна не е държава! В обозримото бъдеще, практически ще изпаднем в състояние да не можем да плащаме пенсиите на старците и помощите на ромите и тогава ще е забавно. Елате ни вижте!
203
3
 
1
 
! Отговори
Iahni преди 6 месеца
Bg moriak i bg soldat hepten nema um u glavata si...da odi na bg rabota u lodka i u pole bez pokriv...a u bg ima tolko mnogo hramauvais s zlatni pokrivi...oti ne odat na bg rabota pod zlatnite pokrivi?
202
7
 
32
 
! Отговори
Бай Тошо преди 6 месеца
Поколенията работили възпитавани през комунизма създадоха тази държава. Която беше на около30 място по индекс на човешко развитие . Сега 30 години по-късно сме на над 60 то . И да коментираш кой лъжел че работи. Оная България създаваше блага в пъти повече от сега . България се състезаваше със САЩ , Япония, UK в ИТ сферата итн...... Имаше флот, космически разработки.......... Всичко това го създадоха Българите за Българите
201
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз не виня комунизма. Но във всеки случай поколенията на комунизма, възпитани на доносничество, живот ден за ден и на "държавата лъже, че плаща, аз лъжа, че работя" направиха такъв чудесен преход, че го пише в чуждестранните учебници по икономика като пример за това "КАК НЕ СЕ ПРАВИ!".

Благодарете на себе си, че за 15 години съсипахте индустрия градена от Стамболов насам. После почнахте да ревете, че не сте участвали вие, вие сте жертви... е то всички така казваме.
200
1
 
23
 
! Отговори
Схемата преди 6 месеца
Аз отчитам и няколко други такива "сметки"
Мързеливите все по-мързеливи, способните все по-голяма рядкост (и следователно по-търсени)
РОМИТЕ все по-нагли и агресивно съпротивляващи се на всеки опит да се самоиздържат. Българите все по-осъзнати, че първо те самите трябва да помислят аз себе си, за да очакват помощ.
Медиите все по-осъзнати по отношение натова, че най-много се четат и са доходни статии за ей такива "мистериозни" статистики с цел депресиране на вече депресирания българин.
199
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Завърших в Американски и Холандски университети. Дават ми смешни заплати от 800-1500 лева за София! А шефчетата с бова кола през месец за 100 бона.
198
6
 
26
 
! Отговори
Бай Тошо преди 6 месеца
Направо съм удивен от падението на познанието . 30г след 1989 отново комунистите са виновни . Комунизма (какъвто никъде е имало) при нас изчезна след 1989 . Появи се частната собственост и капитализмът . Това което живеем в момента е капитализма след първоначалното натрупване на капитал. По хубаво не може да се очаква това е системата така работи.

Дано да запомните времето до 1989 след малко време ще бъде обявено за последният златен век на България
197
0
 
33
 
! Отговори
Бай Тошо преди 6 месеца
Докато имаше противопоставяне на двете системи Нито капитализма нито това което имахме ние си позволяваха експлоатация над човека . Сега когато едната ситема изчезна другата повчрвала в своята победа разкрива всичките си недъзи И това е основният бруталното неравенство което се репродуцира и увеличава с всеки цикъл на криза при капитализма
196
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Виновни са комунистите защото 45 години раждаха деца и сега техните деца ни управляват при посткомунизма, после идват внуците, правнуците и така още 150 години комунизъм.
195
1
 
8
 
! Отговори
Ааааааа преди 6 месеца
"Предлагам от някдъе да ни дойдат капиталисти и да управляват народа по новому, не като бивши комунисти."
ТА. НАЛИ ХИЛАРИ КЛИНТЪН ОБАМА. ЮНКЕР И ВСИЧКИ ЕВРОЧИНОВНИЦИ СА СЪЩИТЕ ТЕЗИ БИВШИ КОМУНИСТИ
194
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тук някакви тролове пишат за комунисти......Какви комунисти бре това е системата наречена КАПИТАЛИЗЪМ . То няма общо с комунизма. Целта на всеки капиталист е да максимизира печалбата и да минимизира разхода . Затова неговата цел е да става все по-богат и да намали до минимум разхода (заплати за работници).

Това беше и причината запдните фирми да изнесат производствата си в Китай. Може да ви е смешно ама на запад след падането на комунизма също вече живеят много по-зле от преди .
193
2
 
20
 
! Отговори
До 190 преди 6 месеца
Какви комунисти те гонят бре . Комусти няма от 30г. Това са евроталантици който изпълняват западният планът РАН за редуцирането на населението на България. В България живеем в КАПИТАЛИЗЪМ и това бедните да стават по-бедни а богатите по-богати е дефиницията на капитализма описан от Маркс преди 200г.
192
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако беше БСП на власт щеше всички да сме бедни.
191
1
 
11
 
! Отговори
Киро Скалата преди 6 месеца
Някой лъже ама кой ли...

При това яко..
190
1
 
12
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 месеца
До ДремемиПоздравления! Един трезвомислещ във форума!!! Но, приятелю, рискуваш да те обвинт, че си беден, защото си мързелив и не квалифициран, както обвиняват нас, в Северозапада...
189
2
 
25
 
! Отговори
Дремеми преди 6 месеца
Как силно занижавате нещата ...не 1/3 , ами повече от 2/3 от хората са чисти бедняци, дето имат единствено заеми.Работят за нищо, при чорбаджиите - наследници на комунистите/горди бизнесмени/Ходят на избори за да си избират - пак бивши комунисти!!Тази територия е обречена - навред цари простотията и обречеността!Откровените престъпници окупираха всичко в държавата - от селските кметства, та до Парламента!На кой му пука, че сте бедни - такива сте, щом Ви е страх да си вземете своето!
188
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Много е жалко за всички нас българите, обаче хайде сега върнете се да прочетете подзаглавието на статията, уважаеми сънародници!
187
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кой може да е беден при два-три милиарда излишък ма Петьо-о-у?
ти чуйш ла са кви ги пишеш?
186
1
 
7
 
! Отговори
Но като цяло преди 6 месеца
Населението затъпява прогресивно. Срещу кебапче и бира горницата си продават сърбите за следващите 5 години. Всеки път. А и да не ги продават не знаят за кого да гласуват, защото не могат да разсъждават. Е как да не са бедни тези хора тогава.