Сметката: Бедните в България все по-бедни, богатите – все по-богати

Доходите в Сърбия вече са по-високи от нашите
3 авг 2018 11:00, Петя Славова
290

13637 гледания   |  Още видео

1/3 от домакинствата - или малко над 2 млн. души живеят с доходи, които са под линията на бедност от 321 лв. Това показва последното проучване на КНСБ за издръжката на живот.

На едно четиричленно семейство на месец са необходими 2361 лв. - по 590 лв. на човек в домакинството. В същото време разликата между бедни и богати се увеличава все повече.

Още по темата

"Ситуацията е много обезпокоителна, въпреки че тенденцията показва ръст на доходите. Икономиката се движи добре. Около 75% от всички домакинства получават доход, по-нисък от нужните средства за нормален живот. Ако погледнем по региони - диференциацията е огромна. Различката между София и по-малките градове се увеличава", категоричен бе Любомир Костов от КНСБ пред Bulgaria ON AIR.

По думите му има много хора, на които нетното възнаграждение е по-ниско от линията на бедност.

"Бедните стават все по-бедни, а богатите - по-богати. Работещите бедни също се увеличават с всяка година. Среднта работна заплата в Македония е 2 евро по-ниска от нашата, в Сърбия пък се похвалиха, че вече са надминали доходите в България. На всичкото отгоре тежестта на разходите за отопление, храна и горива се увеличават", подчерта Костов.

Мнението на икономиста проф. Гарабед Минасян е, че в България е най-голямото социално разслоение в цялата европейска общност.

"Трябва да се попитаме защо сме бедни, защо има разделение. Какво ни пречи да сме като хората в Западна Европа? Има ясно разграничение между два вида оценки - едните са на правителството, другите са на неправителствени организации. Липсва комуникацията между управляващи и общество", настоя професорът.

Икономистът е категоричен, че икономическият растеж у нас е не такъв, какъвто трябва да бъде, за да достигнем по доходи Западна Европа.


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
е да , боко е виновен... щото при орешарски се бяхме развили... Или при Станишвевкъв подем беше.. За виденов да неговорим...
184
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ТОЯ ПЪК СЕНИЛНИЯ С Н=БАК ТОШО ВЕЧЕ НЕ СЕ ТЪРПИ! АБЕ ПИЙ СИ ХАПЧЕТАТА БЕ, СКЛЕРИ! АМИ БАЛКАНСКАТА ВОЙНА ПОМИШ ЛИ? КОЛКО ХУБАВО БЕШЕ...
183
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
АБЕ МАХНЕТЕ ГО ТВА ПОДЗАГЛАВИЯ ЗА СЪРБИЯ,Ч Е ДРАЗНИ БЕ! ТО Е ЛЪЖА! КАТО МЕДИЯТА ВИ! ЗАПЛАТАТА В СЪРБИЯ Е 427 ЕВРО -ОНЗИ ДЕН ПРЕЗИДЕНТЪТ ИМ СЕ ПОХВАЛИ С "ВИСОКАТА" ЗАПЛАТА И ЧЕ НИ БИЛ "ИЗПРЕВАРИЛ"!
182
4
 
5
 
! Отговори
Предложение преди 5 месеца
Предлагам на изборите да изберем БСП и да дръпнем напред!
181
0
 
1
 
! Отговори
Предложение преди 5 месеца
Предлагам от някъде да ни дойдат честни и кадърни политици и да ги изберем на следващите избори!
180
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Особено в последните 10 години така хубавичко дръпнахме назад .... гарантирано от ГЕРБ!
179
0
 
13
 
! Отговори
ШМАТКА преди 5 месеца
До Бак Тошо АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ! Аз съм шматка ,но явно в таз държава има страшно много като мен,тъй като 30 г упорито избират крадци, профани, *** и некадърници да ни управляват!Четете бе, хора, прочетете Марксовия капитал ,за да вденете простите механизми по които ви грабят ,крадат и натикват в калта хора ,които са за затвора и бесилото!
178
0
 
4
 
! Отговори
Ааааааа преди 5 месеца
Има и друга статистика - Простите в България все по-прости, умните все по-умни! За съжаление последните са малцинство.
ДЕДО как ги разделяш ХОРАТА - КОЛКОТО СИ ПО - БОГАТ СИ ПО УМЕН ЛИ?
КАТО ГЛЕДАМ ДЕДО ПИШЕШ УМНИ НЕЩА ПО ФОРУМИТЕ ЗНАЧИ НЕ СИ ПРИКАЗНО БОГАТ.
ИЛИ ПИШЕШ ЗА ДА ТИ СЕ ОМАЗНЯТ ПРЪСТИТЕ, ЧЕ ПОСЛЕ КАТО ГИ СЛОЖИШ В УСТАТА ДА СА ПО БЛАЖНИ ?
177
3
 
8
 
! Отговори
Предложение преди 5 месеца
Предлагам от някдъе да ни дойдат капиталисти и да управляват народа по новому, не като бивши комунисти.
176
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
България подписва договор за асоцииране през 1993 година, с който се задължава между 1994 и 2003 година да премахне всички митнически бариери пред страните от ЕС. Практически България е залята с вносни стоки и местното производство издъхва безславно. Това беше условието да ни приемат в ЕС, да им бъдем слуги и чистачи и да им купуваме 20 годишните автомобили.
175
0
 
11
 
! Отговори
Глупенди преди 5 месеца
Комулизъм в действие
Бивши комунисти и ченгета управляват хората по старому, а те си мислят че живеят в свободен пазар и свят. Само че всичко е илюзия. Хората са про сто и инертни. Даже някои нямат вола за живот камо ли за промени. Пусне ти с в тюба филм за овци и ги боядисайте в бяло, зелено и червено:-)
174
3
 
3
 
! Отговори
Предложение преди 5 месеца
Предлагам да построим флот и да правим географски открития на нови богати земи и на търговски пътища. Така след 300 години като владеем богати земи като Индия, Конго, Алжир и търговските пътища по света ще имаме капитали да развием индустрия като на Запад и да живеем като на Запад. Има и още едно условие - на Запад трябва да спрът да се развиват и да ни изчакат да ги настигнем да ги изместим от пазарите и да им подбием печалбите за да живеем и ние като тях.
173
3
 
18
 
! Отговори
Бак Тошо преди 5 месеца
Ама нали искахте банани . Яжте ги сега ...... Ми това е капитализма бре . Защо не четете Маркс . Той е описал капиталистическата система много добре. Богатите стават все по богати защото контролират и средствата за производство и властта . Те си приемат законите които обслужват тях за сметка на хората.

ОЩЕ ЕДНО ДЕСЕТИЛЕТИЕ МАКСИМАЛНО И БАЙ ТОШО ЩЕ МУ СЛАГАТ ПАМЕТНИЦИ ХОРАТА В СОБСТВЕНИТЕ СИ ДОМОВЕ АКО Е ОСТАНАЛ НЯКОЙ
172
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Доходите в Сърбия вече са по-високи от нашите мухобоико лъжлив мухъл нали се хвалеше много че всичко било добре време е народа да те измете заедно с г.рберастите крадливи
171
2
 
9
 
! Отговори
Дедо Пич преди 5 месеца
Има и друга статистика - Простите в България все по-прости, умните все по-умни!
За съжаление последните са малцинство.
170
1
 
5
 
! Отговори
Предложение преди 5 месеца
Предлагам да дърпнеме като Румънците!
169
3
 
9
 
! Отговори
Добрин преди 5 месеца
Предлагам да се въведе прогресивен данък и от тези които взимат високи заплати да се взима повече данък и чрез социалните механизми на държавата да се преразпределя на тези с по ниски доходи. Примерно ако някой взима 2500 вмесот 10% може да му се сложи данък 45%, това са към 1100 лева,остава му на него 1400 лева и с тези пари може да живее, а другите 1100 лева се преразпределят на хора с ниски заплати по 600-700 лева. Така е социално справедливо, така е навсякъде на Запад.
168
0
 
1
 
! Отговори
До Героги преди 5 месеца
И ти лъжеш Не че с Румен не сте един човек
167
1
 
3
 
! Отговори
До Румен преди 5 месеца
Лъжеш такива заплати нямата там
166
6
 
10
 
! Отговори
Георги преди 5 месеца
Един колега беше командировка в Унгария, и като се върна разказва, че там заплатите са по 4500 евро, всички са дръпнали и живеят като западняци, само ние изоставаме заради комунистите.