Смъртта в луда надпревара с отговорността! Кой на кого прехвърля топката?

След трагедията със 17-те жертви в Своге – колани, застраховки...
28 авг 2018 15:30,
101

Окръжната пррокуратура в София повдигна обвинение на шофьора на автобуса-ковчег, който взе 17 жертви, след като се преобърна край Своге. Обществото веднага започна да пита: Кой е виновен за трагедията?

Шофьорът е обвинен в нарушение на правилата за движение по пътищата и е нанесъл смърт и телесна повреда на повече от 1 лице. Вчера в късния следобед пък, разследващи и жандармерия влязоха в офисите на фирмата "Трейс груп", която отговаря за ремонта на опасния участък, и иззеха документи за поддръжката и рехабилитацията на пътя в района на Своге.

"Дошло е време всеки да поеме отговорност за действията си. Вероятно корупцията е част от проблема. Но всичко трябва да се реши кардинално. В началото на септември ще учредим конфедерация на транспортните организации. Възнамеряваме да започнем разговори с Министерството на транспорта , защото в момента се работи на парче", отбеляза Магдалена Милтенова от Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта.

Още по темата

Пред Bulgaria ON AIR тя изтъкна, че когато се говори за застраховка на пътниците, то често се разпространяват неверни данни.

"Когато се тиражира обществен превоз, от който е част и "случайният превоз", трябва да има издадена фактура. Не се издава билет. Всеки пътник има застраховка. Въпросът с липсата на билет е несъстоятелен", поясни тя.

Милтенова обясни още, че няма как всички автобуси да бъдат с колани.

"Никой няма да сложи колан в градски автобус. Нито една държава в Европа не е направила коланите задължителни. Каква изобщо е гаранцията, че подобно нещо ще сработи? Трябва да се направят съответните тестове", каза още тя.

Според адвокат Димитров проблемът не е липсата на колани в автобусите, а контролът.

"Законът казва, че когато автобусът е оборудван с колани, то те трябва да бъдат използвани. Ние трябва да бъдем иновативни в безопасността в транспорта, тъй като сме водещи по смъртност на пътя. Лесно е да се оборудват автобусите с колани, но кой ще регулира това? Без завишен контрол, законодателните промени нямат смисъл", обобщи юристът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
15
 
! Отговори
10 ГОДИНИ ГРОБ преди 5 години
Само кражби и далавери.Унищожение на българите, които за тези 10 години намаляха с 500 000 по данни на Евростат.Реално държавата ни се цiганизира така, както никога и никой не я е цiганизирал."Успехите" на ГЕРБ ги има само в новините на скъпоплатените телевизии.
67
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както каза един експерт: Ако пътят беше направен както трябва, резултатът щеше да е акт за шофьора, а не седемнайсет жертви. Бог да ги прости хората.
66
2
 
13
 
! Отговори
10 ГОДИНИ ГРОБ преди 5 години
Стигат ! Оставка на антибългарската и антинародна власт, назначена с изборни измами и купуване на ромски гласове.Оставка !!!
65
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При положение, че шофьорът сам си е признал вината не виждам какво друго може да се обсъжда.
64
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И отдавна не е виц, а факт, че пътищата в България са най-скъпите и най-некачествените в Европа.Така че времето за апатия изтече. Ще бъде голяма грешка, ако и сега се примирим и приемем безропотно обяснението, че вина има само и единствено шофьорът на автобуса, който карал с 53 км/ч вместо с 40 км/ч и за миг се е разсеял. Утре всеки един прясно ремонтиран и тържествено открит път може да се окаже фатален. И жертва може да е всеки един от нас!
63
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И за калпавите шофьори на автобуси и камиони, Е виновна държавата. Има си курсове и психотестове върху които държавата може да окаже влияние, има (на теория) държавен контрол по пътищата, но няма един такъв глобен или уволнен дисциплинарно шофьор за опасно каране. На лошите шофьори не им е за сефте, така си карат постоянно.
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименА за какво тогава да слагаме мантинели изобщо? По тая логика и колите не трябва да ги спират тия гадни мантинели, нека си падат надолу по хълма, а?
61
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има вече цял куп репортажи от мястото и се вижда, че пътят е идеален.Да, завой е, нанадолнище е, но като настилка и обозначение няма грешка.Трябва само да не спиш докато караш.
60
1
 
4
 
! Отговори
Unufri преди 5 години
Ако пътят беше макадам, пак ли нямаше да се съобрази с него и да кара с 60?Сато виждаш, че пътят е зле, караш ако трябва с по-малко от ограничението. Все пак хора возиш!А за пътя нека отделно си поеме отговорността апи и трейс.
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На калпав шофьор пътят му е крив.Днес една е паднала с колата си в река Места. И на нея ли й е пречил пътя и е нямало мантинела?Вчера двама на пътя Пловдив -Поповица се пребиха челно. И на тях ли им е пречил пътя и мантинелата?
58
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мантинелите не се слагат за да спират 15 тонни автобуси под прав ъгъл.
57
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Налазиха гробарите с опорната точка за вина на шофьора.
56
8
 
4
 
! Отговори
С/Н преди 5 години
Пътят на мястото на катастрофата е абсолютно образцов. Виновен е единствено шофьора.
55
2
 
1
 
! Отговори
тв преди 5 години
абе ти какви ги говориш?!Да се блъскаме в мантинелите,вместо да използваме спирачки и и да управляваме внимателно,за да шофираме безопасно!?
54
2
 
6
 
! Отговори
тв преди 5 години
когато пътищата са калпави се кара по-б-а-в-н-о!
53
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Питай къде се е скрил Орешарски, защото този път е ремонтиран по негово време.
52
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако сега оправдаете шофьора, утре всеки наркоман който удря пътници по спирките ще се оправдава с хлъзгавия асфалт. кофти но факт.
51
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Бойко пък съвсем не е ***? Я проучи родословното дърво на всичките му калинки сложени на ръководни постове из всякакви агенции, да видиш че ще стигнеш до 50-те и 60-те години на 20-ти век. Властта в България се предаде на родов принцип, а обикновения поданик въобще не е представен политически и му е позволено да псува, без това да има какъвто и да е ефект.
50
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде се скри мишката която режеше лентички? Да обясни как- аз дадох, аз направих, аз построих, къде си бе мишок? Какво още трябва да се случи, че Българина да излезе и да измете всички управлявали през последните 30 год?
49
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** пискат като на умрело. Никой не ви слуша другари. Бойко поне прави нещо, а Вие само можете да крадете. Отдавна изгонихте и уморихте истинските комунисти които Ви строяха заводите. Останахте само щайка крадци, които знаят само да лаят като бесни кучета. Отвратителни сте