Българинът бърка все по-дълбоко в джоба си за храна

Да се намали ДДС за храните, поиска експерт
Обновена: 22 сеп 2018 16:05 | 22 сеп 2018 14:00, Петя Славова
236
Българинът бърка все по-дълбоко в джоба си за храна
Снимка: архив, Булфото

Изследване показа, че българинът често бърка по-дълбоко в джоба си за храна, отколкото го прави европеецът. Става дума за закупуването на едни и същи хранителни продукти. Една от причините, оказва се, е ДДС-то. Въпреки че страната ни е считана за най-бедната в Европейския съюз, данъкът върху храните е един от най-високите.

България е една от едва трите държави, в които е без значение дали си купуваме кола, телевизор или вафла - ДДС-то, което плащаме е 20%.

Още по темата

Най-голямо облекчение за храните и лекарствата има в Малта. ДДС за тях там няма. В Полша също, но не за всички - там освободени от данък са само някои основни храни.

Данъкът, с който облагат храните си в Люксембург - една от най-богатите държавите членки на ЕС, е едва 3%. В Чехия процентите са 5, в Белгия - 6, в Германия и Испания - 7. В съседна Румъния, с която традиционно се сравняваме, процентите са 9. Доскоро толкова бяха и в Гърция, но заради кризата в момента временно са повишени.

Единствените, които нямат намалена ставка като нас, са Дания и Словакия. В Словакия обаче и така ДДС-то пак е по-ниско отколкото у нас - 19%.

"Намаляването на ставката у нас би било нормализация на данъчната система в България. Не може да плащаш 20% ДДС, когато си купуваш яхта и същия данък, когато си купуваш хляб", коментира пред Нова тв Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

"Всяка такава данъчна намеса изражда пазарните пропорции", каза от своя страна финансистът Емил Хърсев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още по темата: ДДСхраниЕСЕмил Хърсев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най скъпата храна в европа е в българия!!!! След като си обиколил европа ЗНАЕШ!!! Който не е виждал граница и го твърди е платен. 9 милиона българи зад граница го доказват!!! Българите живеят в райската градина на света и умират от глад!!!
147
19
 
36
 
! Отговори
Защо лъжете? преди 5 години
Най-евтината храна в ЕС е в България !
146
7
 
36
 
! Отговори
Поръчкова статия преди 5 години
В Чехия процентите на ДДС за храните са 15 а не 5 както пише в статията, а в Дания 25!!!
145
1
 
44
 
! Отговори
Куренцо Лапас преди 5 години
То вече от бъркане надълбоко в джоба набарваме само един гол буй!
144
2
 
36
 
! Отговори
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ преди 5 години
Е то трябва да се знае кой кой е в крайна сметка, как ще се сравняваме с тези скъсаняци от западна европа, че да плащаме евтино храната си ние сме светлинни години пред тях затова вадим яко пара да харчимбълха ни ухапала.
143
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Драскачи мноого!! Къде сте в мирно време да си искате правата пред всяко Кметство??? От вятъра ли ви е страх? Аз мислех че само в западна европа са импоте**нтни ***...Нее, не давате кураж на жените за мъжество, ще продължавате да се топите. 30 г. Мъжество!!! А какво ще правите с африканското нашествие като сте първа линия???? Ааа, пак ще пишете в форумите...
142
2
 
38
 
! Отговори
Синдром на Даун преди 5 години
Да гласуваме за БСП!
141
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В ресторант келнерът се обръща към клиент:- Как намирате пържолата си?- О, съвсем случайно, под един картоф от гарнитурата!
140
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да обявим лева за световна валута и петрола да се продава в левове и с много дух и любов да си направим армия и който не иска да търгува с левове българската армия да го бомбрадира и тогава швейцарците ще ни дишат праха по доходи и стандарт на живот.
139
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честит празник на Независимостта! Дано всички осъзнаем че когато сме независими има България. Ако трябва златни пари ще правим!!! Имаме с какво да сме независими, нека го спасим!
138
11
 
38
 
! Отговори
Стокхолмски синдром преди 5 години
Да гласуваме пак за ГЕРБ и патриотите!
137
0
 
47
 
! Отговори
До 146 преди 5 години
Швейцария може да си го позволи, не защото са богати, а защото имат топки и най-важното до 3 чифта зъби въоръжено население и армия. Неутралитета там се пази с готовност. Либия се опита да си направи "златни пари" както ги наричаш и толкова се уплашиха, че им спретнаха "Арабската Пролет". Само истински силни държави могат да си го позволят и то когато водят изключителна политика на лавиране т.е. да имат много добри политици, които не се дупят или ако се дупят първо искат другия да се надупи...
136
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Журналист на пазар в долно У_ьово.Каква е цената на килограм от тези домати?-3лв. (Доматято, са последните големи и хубави розови за сезона).Ще ми ги дадете ли за 5лв.?-Може.Журналиста плаща, и пише достоверна сензационна статия:На пазара в долно ... доматите гонят 5 лв. В горно ... четат новината, и цяла седмица продават на 5лв, ама никой не купува. Журналиста си избива скъпите домати, с премия за сензационна новина. Това е свободна и модерна икономика.
135
9
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой много си въобразява, че цената се определя от Продавача! Няма такъв филм! Цената винаги се е определяла от Купувача, т.е. от цената, която той е склонен да плати.Като спре масово да се плаща за много неща, тогава ще стане ясно - кой е кръчмаря!
134
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 154Света е- или се биеш или изчезваш. Историята го е доказала--Че то боя отдавна е започнал бе , и се казва - отказ от консумация и отказ от лихва! Друг по лесен начин да те бия и накрая убия - няма!
133
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато има мислене- толерантност, ще ни гърчат! Докато има мислене мирно и цивилизовано ще ни претопват. Света е- или се биеш или изчезваш. Историята го е доказала
132
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът не си носи храната в джоба, че да си бърка там. Дълбоко.
131
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 134- Имате ли сирене 20 лева?- Нямаме.- Спокойно! Другата седмица ще имате !--- А ще го купува ли някой ?- Не! - Е като няма да го купува, кво ще спечели "мандрата" от високата цена? - Дедовия...
130
1
 
41
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Видими резултати!
129
1
 
41
 
! Отговори
Ааандрешко преди 5 години
Бъркам аз все по дълбоко в джоба,бъркам. Да напипам стотинки нещоОбаче на джоба имало дупка .