Върнахме стрелките с час назад. Дали смяната ще е за последно?

Надделява мнението, че трябва да сме постоянно на лятно часово време
28 окт 2018 09:00, Петя Славова
138
Върнахме стрелките с час назад. Дали смяната ще е за последно?
Снимка: pexels.com

Точно в 4 часа тази нощ върнахме стрелките на часовниците с час назад. Вече преминахме към зимното, или астрономическото часово време. То ще продължи до последната неделя на март следващата година.

Това ще е една от последните смени на времето, след като през септември Европейската комисия предложи да се отмени смяната на времето.

Новата директива трябва да влезе в сила на 1 април 2019 г. Това означава, че държавите от ЕС ще преустановят смяната на времето ден по-рано – на 31 март, когато за последно ще се въведе лятното часово време.

Още по темата

В случай че съответната държава е решила да остане на стандартното зимно време, тя може да направи последна промяна на 27 октомври 2019 г.

В повечето допитвания у нас надделява мнението, че трябва да сме постоянно на лятно часово време.

Смяната на времето оказва отрицателно влияние върху организма, категорични са медици.

Според проучване на германски учени, осъществено в средата на 2018 г., връщането на стрелките назад ни дава с час повече дневна светлина, но ни отнема много повече. Резултатите, цитирани от ABCNews показват, че биологичният часовник на човек все по-трудно се адаптира към рязката промяна.

"Това е просто една от онези човешки приумици, при които си мислиш, че можеш да правиш каквото си поискаш, стига да имаш дисциплина. Забравяме, че биологичният часовник е древен колкото самите живи организми и не може да бъде подлъган просто така", коментира Тил Рьоненбърг от университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен.

Германските учени и много лекари у нас и по света са на мнение, че смяната на зимното с лятно часово време е силен стрес за тялото. Той може да доведе до дисбаланс – както физически, така и психически. В повечето случаи се получава разминаване между ритъма на организма и този на часовото време. Затова не се учудвайте, ако от новата седмица се прозявате повече, усещате отпадналост и главоболие, дезориентирани сте и нямате настроение за нищо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ужас ще е ако остане само лятното време! Децата сутрин ще стават през нощта кажи речи да ходят на училище и градина, тези, които работят от 8 или 9 часа сутрин също ще стават по тъмно... голям стрес за организма е това лятно време! Само ресторантьорите ще са щастливи. По-добрият вариант е да се стъмва в шест ч. тоест по-добро е стандартното зимно време, отколкото сутрин всички да сме стресирани.
70
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така и така някои искат да се приеме лятното време, що пък да не дадем още един час напред. Така ще се съмва в 7ч, а ще се мръква вечер чак в 12. Красиви бели нощи, развлечения и приходи за търговията и туризма.
69
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Астрономическото време трябва да се остави, ако не можем да се преборим с европейската идиотия. Лятното време е изключение, което е прието за удобство през лятото. Винаги сме били на астрономическо време, абсурд е да се откажем точно от астрономическото. Лятото ще се промени работното време, един час по-рано ще е работното време. Това ще е резултатът от поредното евромалоумие, което ни налагат насилствено.
68
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто си намерете свястна работа, която не ви кара, да ставате в 5 сутринта... Пффф.
67
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Кажи да знаемС Турция сме в една часова зона... просто те приеха само лятното време.
66
6
 
2
 
! Отговори
Турция и България преди 5 години
Освен за здравето, да помислим и географски.Един час=15градуса.Гринуич-0градуса,около него 7,5градуса една зона,следващата зона на 15градуса,следващата на 22,5.София е на 23,33градуса,т.е. почти идеално съвпада със средата на часовата зона GMT+2,Варна е 27,55,което поставя България изцяло в тази зона.Ако останем на лятно време се изместваме в часовата зона на Москва.Турция и България са в различни зони и сега е така и така трябва да бъде.Ние трябва да сме по-близо до Англия и Западна Европа
65
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само лятното време. С Джибути, Занзибар и Мадагаскар.
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък сам си определям часовият пояс - "бий фрий"! )
63
9
 
10
 
! Отговори
Кажи да знаем преди 5 години
До Лятно: Какви са вредите от зимното време през лятото и какви са ползите от лятното време през зимата. За да преценим кое е повече. С Турция сме в различни часови зони. И така трябва да си остане те са с един час понапред от нас. Лятното време не съотвества на биологичното време на българите и затова е вредно. Може и да не се чувства, но вреди. А на тези, които им се иска светла вечер, то може да минем с 2 или 3 часа по-напред, Да се съмва в 11 и да е светло до 24 часа или даже да цяла нощ
62
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боже боже зимното било астрономическото и затова трябвало да остане. Абе вие сте много зле с тези си аргументи бе. И какво като е астрономическо боли ме ... Каква е разликата дали през зимата сутрин ще е тъмно или вечер като се прибира човек? НИКАКВА. НО на нормалния човек не му е окей лятото слънцето да изгрява в 4 сутринта. Ей това вече предразполага към болестни състояния, а не това че учениците щели да ходят сутрин по тъмно на училище.
61
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственото сигурно нещо което се е случило през изминалата нощ, е че ушев е спал един час повече в служебната кола, или на бюрото. Дано няма схванали се, че сега ще ревнат за рехабилитация, отново на наш гръб.
60
1
 
11
 
! Отговори
Тучо преди 5 години
Питам! След като не е кой знае какъв проблем, . защо не го смените в неделя срещу понеделник!? Факт!
59
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе, трябва да има референдум и за отменяне на закона за земното притегляне и въртенето на земята. Трябва също да се отмени конвенцията за меридиана от 1883-та и часовите зони. И всяка махала да си има свое собствено време, според това кога затваря кръчмата.
58
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма зимно време! Има време, нормално време, астрономическо време, а едно време са измислили да се измества времето, за да се бачка яко на полето!
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 41Там, където хората имат бели нощи, сигурно се кокорят по 24ч.?-те изобщо не мигват, знам го от личен опит
56
8
 
2
 
! Отговори
ист преди 5 години
Ставам тази сутрин, обличам се, поглеждам колко е часа и пак лягам. После ставам, децата реват, котката ме одраска,а жената ми се накара. Лошо започна новото време.
55
8
 
2
 
! Отговори
Василев преди 5 години
За какво става въпрос, за някакъв си един час!!!???Немската индустрия превключи на първа галактическа светлинна скорост, а вие се дърлите за един час!!!???Не сте ли прости, селяни прости???Агент Патси Шмидт!ЦРУ!!!
54
1
 
11
 
! Отговори
GG преди 5 години
До 55И аз много добре се чувствам. Кви са тия глупости с тоя биологичен часовник?! Аз даже бях забравил, че се сменя времето. Преди си станах наспал и отпочинал, че даже и с усмивка на лице.
53
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много яко се наспах!
52
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 17:Това, приятелю означава, че 12ч по обед разделя светлата част на деня на 2 равни половини. Означава също, че децата няма да бъдат тероризирани да стават по първи петли за детска градина и училище, както също и хората от материалното производство.Означава в крайна сметка, че т.нар. дневно спестявящо време се оказва един вече изчерпан мит, и не само че не е спестяващ, ами точно обратното. И ако искаш повече инфо по въпроса, не го търси във форума, ами прочети поне в Уикипедия.