Българинът живеел по-добре. Преди 10 години било по-зле!

Месечната издръжка на човек по-висока с до 110 лв, каза Константинов
Обновена: 11 ное 2018 15:04 | 11 ное 2018 09:30, Петя Славова
279
Българинът живеел по-добре. Преди 10 години било по-зле!
Снимка: БТА

Горивата в България поскъпнаха с близо 20% за година, макар цената на суровия петрол да е скочила с по-малко от 5 на сто. Увеличението на газа, дизела и бензина вдига разходите на производители и търговци. Кои стоки и услуги ще поскъпнат в резултат на по-високите цени на горивата.

Според разчетите на енергийния регулатор увеличението ще е средно с между 2% и 9%. Най-сериозен скок се очаква в Пловдив и София. Най-евтино ще бъде във Варна. Увеличението при тока е по-ниско - около 2 %.

Сметките показват, че с увеличението на цените ще се вдигне и месечната издръжка на човек -  между 70 и 110лв., като по последни данни средната работна заплата в големите градове е за София – 1518 лв., Стара Загора – 1101, Варна – 1060 лв. в малките градове – например Видин – средната заплата е около 740 лв.

Още по темата

"С 3000 лева на месец четиричленно семейство би могло да живее нормално", смята проф. Михаил Константинов.

"Това е границата. Общо взето долната граница е 600-700 лева на човек", добави той пред Нова тв.

В момента в София има по-голяма плътност на автомобилите на глава от населението, отколкото в европейските градове и освен това ние "търкаляме" в момента 3,5 автомобила при 6 млн. активно население.

"Това е потресаващо число. Голяма част са стари автомобили, които малко се карат, но всички големи градове са задръстени от автомобили", каза още той.

По думите му в България все още е голям процентът на укритите доходи.

"Първо има скрита икономика. По най-ниски оценки е 25 на сто, но вероятно е малко повече. Това показва, че нашите доходи са поне с 25 на сто по-високи. Вярно е, че това не отива при всички еднакво. За съжаление, много заплати се плащат в пликове под масата, без да минават през облагане с данъци, което по-нататък става тежко, когато човек трябва да се пенсионира", уточни проф. Константинов.

По данни на Института за енергиен мениджмънт отоплението с климатик, дори само на скъпата дневна тарифа вече е два пъти по-евтино отколкото с парно. Ако разчитаме на климатика през студените зимни дни, отоплението излиза около 5 стотинки за киловат час, а с централизирано парно е 11 стотинки.

Хранителните продукти също поскъпват. Първият скок в цените се усети още през лятото при хляба – между 10 и 15 стотинки. Като може да има повторно увеличение през идващите зимни месеци – до 3%.

Очакваният ръст при месото и колбасите е 2-3%. Сиренето, млякото и кашкавала с 3-4 %.

Само за една година цените на храните в България са скочили с 25%. Търговците прогнозират ново 5% увеличение на цените на хляба, млякото и месото в началото на 2019-та.

"Почти една четвърт от храната я изхвърляме, което е безобразие. По данни на "Евростат" стандартът на българина преди 11 години беше една четвърт от средноевропейския. В момента нашия стандарт е 52% от средноевропейския, т.е. ние повече от два пъти сме увеличили нашия стандарт и то при положение, че те не са стояли на едно място, т.е. България се развива изключително интензивно с обобщени показатели. Това, че много хора не го усещат лично и искат още, за което са прави, е друго нещо", посочи още Михаил Константинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
7
 
14
 
! Отговори
Мега миньор преди 5 години
Няма майтап писна ми от ай ти спецове и програмисти...кво всъщност работите вие бе. Приятелката ми почна в една фирма програмиста и я питам кво точно правят. Ми поддържали сайтовете на някви формички. Па рекламки,па нови стоки да качат. *** тоя не бил доволен как изглеждало пък оня звънне нещо не работело. Аве ей,кви сте вие бе. На кво отгоре ми взимате тия заплати. Кво произведоха бе...с кви сте полезни за родината. С тва че мога да си поръчам тениска или гуми от метал ли бе. Аре марш кръвопийци
144
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-добре е. Почти всяко семейство има по 2-3 коли, може да си позволи почивка в Гърция или Турция всяко лято. Преди 10 г. как беше?
143
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мишо,Мишооо,какви бяха цените на хляба,горивата и изобщо издръжката на живот,сравними с днешните?И недей да лъжеш,че средната заплата в София е 1500 лв.Масово хората работят за суми до 800 лв.Опорните ти точки ги пробутвай на неграмотните ,а недей да обиждаш останалите с *** си внушения.Знаем,че добре си заработваш от хранилката на ГЕРБ,но чак пък толкова лъжи,айде моля ти се.
142
1
 
13
 
! Отговори
до 141 преди 5 години
Коментирам статията и средната работна заплата в София,а там са ония 240 хайдути,големи банки,програмисти,който взимат големи заплати.Шефа яде пържола,аз картофи-средно пържола с картофи.
141
4
 
12
 
! Отговори
Копирано oт frognews преди 5 години
Той-Михаил Константинов е ловък анализатор, който умее да интерпретира цифри и статистики до степен на манипулиране, за да изглеждат като реклама за постигнатото от управлението. Обективността му обаче е под въпрос. Защото заема добре платена ръководна длъжност в печеливша държавна структура като Информационно обслужване, а съпругата му работи в най-високоплатената държавна фирма Ръководство Въздушно движение РВД, където средното възнаграждение преди две години е било 8500 лв на месец.
140
5
 
8
 
! Отговори
Същия преди 5 години
Ти така ли го промени ...като стегна багажчето...айде да та няма
139
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова е добре че стягам пак багажа за холандия. Българина мрънка и бездейства 30 г. Като нещо не ти харесва - промени го! Ако ти стиска
138
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 130Излиза, че в света никой никога не е успял да изкара пари, ако не е програмист. Как изобщо света е оцелявал преди да измислят компютъра е пълна мистерия.Програмистите са изобретили топлата вода, ДВГ-то и памперсите. Те са царете на Вселената :)))
137
3
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...***.....
136
4
 
9
 
! Отговори
милен преди 5 години
И да ми слагате минуси това е истината.Не съм програмист,но също искам нормален живот за децата си и го намерих тук.Когато бебето ми порасне и жена ми ще започне работа.В БГ бяхме с едно дете и пълна мизерия при двама работещи.Ние сме от малък град и там заплатите са минимални.
135
2
 
26
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Чувам заплатите в БГ се били увеличили.*** това много хубаво, но защо забравяме да коментираме факта, че цените в БГ са като тези в Германия.Цени на мебели, цени на хранителни стоки, цени по заведения.
134
2
 
6
 
! Отговори
Ъм преди 5 години
Всъщност в статията пише, че цените се вдигат. Заглавието е в противоречие със съдържанието й.
133
3
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Знам ги тея дето живеят по-добре !Продадоха дядовите си нивички и си мислят, че станха богати.Ще ги видя след нЕкоя година.
132
3
 
9
 
! Отговори
Винету преди 5 години
До гербераста. Глуппак, българите последните 10 години ли напускат или много преди това.
131
6
 
6
 
! Отговори
Р преди 5 години
Преди 10 години вземах 800 лева заплата -сега 2500 лева. Тогава нямах дете, кола, кредит -и не ми стигаха,и сега не ми стигат. Добре,че имам жена -та семейния бюджет се връзва и остават.
130
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"професоре математик" заработваш ли ***, опитвайки се да ни убедиш как добре живеем в тиквеният рай!
129
13
 
8
 
! Отговори
Изнервен преди 5 години
До 117 анонимник. Така е, защото *** е най-големият мрънкалник на света. Всичко да му е наред, господ да му е премиер, пак ще намери за какво да се оплаква и да мърмори. Така е било винаги и затова все му е криво.
128
1
 
13
 
! Отговори
дим преди 5 години
Няма как всички да сме програмисти
127
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе трябва да се реве и да се оплаква българина, това е национален спорт. Истината е че никога не сме били по добре, но продължавайте да се оплаквате, да не ви завиди някой и да ви прокълне, ако си кажете че сте добре..
126
19
 
11
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
Не живеел, а живее. Заведенията пълни постоянно, ходи се на почивка по няколко пъти в годината, и то в чужбина, пазарува се яко в магазините, в големите градове не се намират жилища да си купиш. Това не е ли добре?