Българинът живеел по-добре. Преди 10 години било по-зле!

Месечната издръжка на човек по-висока с до 110 лв, каза Константинов
Обновена: 11 ное 2018 15:04 | 11 ное 2018 09:30, Петя Славова
279
Българинът живеел по-добре. Преди 10 години било по-зле!
Снимка: БТА

Горивата в България поскъпнаха с близо 20% за година, макар цената на суровия петрол да е скочила с по-малко от 5 на сто. Увеличението на газа, дизела и бензина вдига разходите на производители и търговци. Кои стоки и услуги ще поскъпнат в резултат на по-високите цени на горивата.

Според разчетите на енергийния регулатор увеличението ще е средно с между 2% и 9%. Най-сериозен скок се очаква в Пловдив и София. Най-евтино ще бъде във Варна. Увеличението при тока е по-ниско - около 2 %.

Сметките показват, че с увеличението на цените ще се вдигне и месечната издръжка на човек -  между 70 и 110лв., като по последни данни средната работна заплата в големите градове е за София – 1518 лв., Стара Загора – 1101, Варна – 1060 лв. в малките градове – например Видин – средната заплата е около 740 лв.

Още по темата

"С 3000 лева на месец четиричленно семейство би могло да живее нормално", смята проф. Михаил Константинов.

"Това е границата. Общо взето долната граница е 600-700 лева на човек", добави той пред Нова тв.

В момента в София има по-голяма плътност на автомобилите на глава от населението, отколкото в европейските градове и освен това ние "търкаляме" в момента 3,5 автомобила при 6 млн. активно население.

"Това е потресаващо число. Голяма част са стари автомобили, които малко се карат, но всички големи градове са задръстени от автомобили", каза още той.

По думите му в България все още е голям процентът на укритите доходи.

"Първо има скрита икономика. По най-ниски оценки е 25 на сто, но вероятно е малко повече. Това показва, че нашите доходи са поне с 25 на сто по-високи. Вярно е, че това не отива при всички еднакво. За съжаление, много заплати се плащат в пликове под масата, без да минават през облагане с данъци, което по-нататък става тежко, когато човек трябва да се пенсионира", уточни проф. Константинов.

По данни на Института за енергиен мениджмънт отоплението с климатик, дори само на скъпата дневна тарифа вече е два пъти по-евтино отколкото с парно. Ако разчитаме на климатика през студените зимни дни, отоплението излиза около 5 стотинки за киловат час, а с централизирано парно е 11 стотинки.

Хранителните продукти също поскъпват. Първият скок в цените се усети още през лятото при хляба – между 10 и 15 стотинки. Като може да има повторно увеличение през идващите зимни месеци – до 3%.

Очакваният ръст при месото и колбасите е 2-3%. Сиренето, млякото и кашкавала с 3-4 %.

Само за една година цените на храните в България са скочили с 25%. Търговците прогнозират ново 5% увеличение на цените на хляба, млякото и месото в началото на 2019-та.

"Почти една четвърт от храната я изхвърляме, което е безобразие. По данни на "Евростат" стандартът на българина преди 11 години беше една четвърт от средноевропейския. В момента нашия стандарт е 52% от средноевропейския, т.е. ние повече от два пъти сме увеличили нашия стандарт и то при положение, че те не са стояли на едно място, т.е. България се развива изключително интензивно с обобщени показатели. Това, че много хора не го усещат лично и искат още, за което са прави, е друго нещо", посочи още Михаил Константинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
5
 
10
 
! Отговори
Розичка преди 5 години
До Анонимен 104Не отричам, че има такива, които вземат заплата в пликове. Казвам, че на мен не ми дават така. И не само на мене. Моля да не ни се прави утешителна сметка, че всъщност сме вземали повече от видимото.
124
3
 
20
 
! Отговори
А бе живее ... преди 5 години
Живее, ама манджата постна - всеки ден тиква, тиква,тиква...
123
5
 
25
 
! Отговори
милен преди 5 години
Да вярно е,че живея по-добре,обаче в Глазгоу.Купих си жилище с кредит и при заплата 1380паунда чисто плащам на банката 380,с 600 покривам нуждите за храна, транспорт,обучение на 4 членно семейство и останалите никой не ме пита,какво ги правя
122
1
 
11
 
! Отговори
ПОРОШЕНКО преди 5 години
(УКРАИНА). СЛАВА на ГЕРБ! НА ГЕРОИТЕ СЛАВА!!! СЪЗДАВАЩИ РАБОТНИ МЕСТА ЗА УКРАИНСКАТА ФАШИСТКА СМЕТ. Този поне оценява постиженията на ГЕРБ и на бълг. бизнес.
121
8
 
23
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Трий ... трий... аз живея в пъти по-добре!Защото вместо да се лигавя по форумите се махнах от септичната яма - в която национален спорт е търсенето на виновни за собствената ни мизерия. Какви мъже са тези - които едва свързват двата края ... не могат да осигурят на семействата си нормален живот, и се самоуспокояват, че друг им е виновен.
120
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Професорът е прав. Българинът обожава да се оплаква колко е беден, как лошото правителство му проваля живота и как ще вземе да им тегли една и да отиде някъде на запад в рая, където го чакат да мине по червения килим и да започнат да му плащат като на Левон. Много по-трудно е да се образоваш, да започнеш да мислиш, да създадеш нещо, което може да ти донесе приход и да се потрудиш малко да облагородиш държавата. А че държавата ни е *** е факт..а в *** знаем кой живее.
119
1
 
18
 
! Отговори
СМЕТКА преди 5 години
"Сметките показват, че с увеличението на цените ще се вдигне и месечната издръжка на човек - между 70 и 110лв." ...При тези сметки, защо чак през юли 2019 г. ще се индексират пенсиите и то със забележителните 5% / т. е . около 10-20 лв.........../ ЛОГИЧЕН ИЗВОД: ЯВНО ЗА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПЕНСИОНЕРЪТ НЕ Е ЧОВЕК ....
118
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По Добре съм защото и аз дигнах цената от преди дисет години.
117
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми аз вземам малко над 4 бона като програмист и бих казал че живея по добре от преди 10 години. Бачкам си в София а не в чужбина и не е държавна работа. Като се огледам из моловете и по центъра, очевидно има средна класа в България.
116
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много сме се развили!От това да ни управляват престъпници, до това за ни управляват мега нагли и неграмотни престъпници!
115
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента нашия стандарт е 52% от средноевропейския, ние повече от два пъти сме увеличили нашия стандарт и то при положение, че те не са стояли на едно място. България се развива изключително интензивно с обобщени показатели. Това, че много хора не го усещат лично и искат още, за което са прави, е друго нещо", посочи още Михаил Константинов. ЗНАЧИ СПОРЕД СЕЛЯН.ДУРИНА СМЕ ЦЪФНАЛЕ И ВЪРЗАЛЕ НО НЕ ГО УСЕЩАМЕ ЩОТО СМЕ ИЗТРЪПНАЛЕ ОТ СТУДО. МАКЯТИФОСТЕНЦАТА ДАГОНАБУТАМУМРЕЛАСЕЛЯНДУРСКАЛИЗАЧЕСКА.
114
3
 
4
 
! Отговори
109 преди 5 години
Да така е. Само в случай, че опаковката не я представя за същата храна на друго място, но с различни съставки. И т. н. и т. н. Да обяснявам ли още ?
113
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ,ама трябва Аспарух да възкръсне и да назначи за прокурор Крум .Точно пък тия тьпаци...
112
5
 
24
 
! Отговори
До 84 преди 5 години
Не лъжи!Хлябът (1 кг) беше 0,26 стотинки Добруджа. Сега 1 кг Добруджа излиза към 1,54, т.е. 6 пъти повече. Продават го на по-малък грамаж, за да изглежда по-евтин. Средна заплата в последните години преди 1989 - 230-250 лева, сега 600-1000 лева. Хайде пак смятай с хляба!
111
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЧопОт къде си ги вадите тези статистики само вие си знаете.
110
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТак, където работя в София сме доста народ, примерно над 1200 човека. Заплатите на шефовете са добри, но масовата заплата сега е доста под средната за София и откакто дойде ГЕРБ на власт през 2009 година, не са увеличавани. Ами да дойде тогава Нинова, или да дойдат Слави и Мая да задължат шефовете и собсвениците на фирмата да ви вдигнат заплатите, а?
109
3
 
18
 
! Отговори
АБСОЛЮТНО преди 5 години
ВЯРНО!!! НИЕ ЖИВЕЕМ НЕ ПО-ДОБРЕ АМИ МНОГО, МНОГО ПО-ДОБРЕ ОТ ПРЕДИ 10. ГОДИНИ. НИЕ ДМЕ ЖИВОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ ЖИВОТЪТ НИ Е ПО -ДОБЪР СЕГА ОТКОЛКОТО ПРЕДИ 10 ГОДИНИ. ТУК ИЗЦЯЛО ПОДКРЕПЯМЕ ТВЪРДЕНИЕТО НА ПЛАТЕНИЯТ ПРОФИ. МО ВМЕСТО УПРАВЛЯВАЩИТЕ ГЕРБ ДА НИ ИЗПОЛЗВАТ ЗА ПРИМЕР, ТЕ И ТЕХНИТЕ ЛАКЕИ ЖУРНАГЛИСТИ, НИ НАРЕКОХА "ПРЕДАТЕЛИ".От Българите (не на държ. работа) в ЧУЖБИНА.
108
10
 
32
 
! Отговори
Чоп преди 5 години
60% от българите живеят зле. Останалите 40 живеят в чужбина.
107
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 107Това, че една храна е с различни състваки от друга не я прави развалена или негодна за ядене.
106
1
 
17
 
! Отговори
До работодател 69 преди 5 години
Ти така ли казваш на тия дето ти работят? Налягай си парцалите и ще ти платя колкото искам??? Колкото толкова... Не ме интересува каква ти е фирмата, ама дано ако някой ти се е вързал да ти работи си намери по-добра работа и се махне. Заради подобно отношение хората предпочитат да мият улици в Германия. Заради такава арогантност сме на тоя хал. Хората за вас са РОБИ.