(Не)Възможна спестовност: Топла къща – ниски сметки?!

Можем ли да спестим от парно и ток през зимния сезон?
Обновена: 20 ное 2018 16:11 | 20 ное 2018 12:30,
113

В голяма част от страната вече има снежна покривка, а с първия сняг идват и първите високи сметки за ток и парно. Зимата неизбежно дойде след циганското лято и необичайно топлия ноември.

Отоплителният сезон за жалост гълта по-голямата част от заплатата на потребителите и всички се питат – възможно ли е вкъщи да е топло, а сметките да са ниски. Оказва се – да!

Според енергийният експерт Еленко Божков санирането или т.нар подобряване на енергийната ефективност е едно от задължителните действия, ако искаме да преживеем студената зима с по-ниски сметки за ток и парно.

"Хубаво е радиаторите да не са заградени от някакви дървени декорации, за да може да има пряк обмен на топлина. Допълнителната изолация на една завеса или перде пък ще помага на топлината да не излиза толкова бързо навън", категоричен бе Божков пред Bulgaria ON AIR.

Освен това, омбудсманът на "Топлофикация – София" Деян Дянков сподели някои тънкости на потреблението, с помощта на които да спестим от сметките.

"Не изключвайте радиаторите напълно. При включване след това има доста високо потребление. Когато се отваря прозорецът, радиаторите трябва да са сложени на звездичка. Когато се напуска домът, радиаторите не трябва да се оставят на 0. Може и нощно време да се намаляват, но не да се изключват отоплителните тела. Домовете ни са проектирани са 3-4 отоплителни тела, а не с един радиатор да топлим цялото жилище", посъветва той.

Той коментира още, че след последното увеличение на цената на природния газ, потребителите предпочитат все повече да се отопляват с климатици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе вчера за 2 часа спря парното в 4 квартала и оревахте света.Нали без него било по-добре. Защо тогава беше този рев, а ?
56
2
 
11
 
! Отговори
до 53 преди 5 години
Повярвай, че разликата между това да си спреш парното и да плащаш сградна и да не си го спираш не е особено голяма. Около 20% е. Така, че по-добре си го пусни, поне да не студуваш. Ще даваш 20-ина лева повече, но ще ти е топло навсякъде.
55
4
 
11
 
! Отговори
До 10 преди 5 години
Баце посмали малко! Ше те питам аз как при -20 градуса навън вътре ше ти е +21 градуса! Ти направо промени физиката бре! Глей да идеш в НАСА да споделиш твоя опит! И после да разправяш как и там са те базикали! Ай сиктир!
54
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 42свещена простотагоркичкият, за съжаление си
53
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой насила ли ви е накарал да дойдете в София бе селяци.Ами тука е град - отопляваме се на парно, не е като на село на дърва и фъш кии.Като не ви харесва - айде обратно, откъдето сте дошли.
52
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съседите постояно се "крадат." Но дружеството оцелява при това масово "крадене"!!!
51
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Соняабе що пишеш глупости не повече от 50 лева, аз където съм спрял парното и не им ползвам услугите ми начисляват по толкова
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде е на съседи, къде е на абонатната станция на входа, къде на циркулация и загуби, къде на топлинен счетоводител.Не е ли изгодно, трябва да се подмени
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе климатици, климатици, ама като ти спре тока и мръзнеш като куче.Айде нема нужда.
48
3
 
12
 
! Отговори
До 38 преди 5 години
До ДоволенЗначи съгласен съм с тебе ама само по принцип! Не за друго ми тука все пак сме БГ а в БГ ФИЗИЧНИТЕ ЗАКОНИ НЕ ВАЖАТ! Ето ме мене примерно! При спряно парно, спряна топла вода плащам симзта по над 130 лв месечно! И жалби и молби и до техния бутсмян писах и какво нищо! А на климатик зимните месеци плащам за ток по 120лв. при положение, че непрестанно вървят 2 климатик и боилер! Има и осветление фуни телевизори и още! Та не знам как е възможно да е по-евтино на парно!!!???
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние сме най добре.Ние от долната час на Лозенец сме без толофикация от дружеството. Но се " грееме " от сградната на горната част на Лозенец !!!!
46
1
 
3
 
! Отговори
Соня преди 5 години
До амииииДааа... има значение, че уточних, че не са повече от 50лв. На фона на хората, които плащат много повече, защото са жертви на кражба от съседи - е доста ок!
45
2
 
7
 
! Отговори
до 44 преди 5 години
Ха-ха, в Испания заплатите били 10 пъти по-високи.Ти още малко ще я изкараш Америка.Посмали ман го.Все пак светът е отворен и ходим по Европа.Май си забравил.
44
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
130 паунда парно на ток в централен Лондон.Мини на квартира на газ и тези пари ще са ти за година
43
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами като не ви харесва парното се върнете на село. Аман от философи, дошли оня ден в София.
42
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
изначално е глупаво да транспортираш топла вода за отопление с километри в панелни блокове, просто е лишено от смисъл, затова както и да въртят нещата топлофикация ще си остава неефективно предприятие, в момента за да оцелява начисляват сметки и за тези които не ползват услугите им, в Испания съм живял в кооперация с около 30 апартамента, самата кооперация си имаше локално отопление идваше си фима за подръжка и като цяло излизаше на цените в България, въпреки че там заплатите са 10 пъти по-висок
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Лондон парното е 6 пъти по-скъпо. Там за отоплението на една миша дупка 14 квадратни метра плащах по 130 паунда на месец. Отделно наема.
40
5
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 30 преди 5 години
Абе ти да не си паднал от луната. Когато си купувал апартамента си приел с всичките "+" и "-". Като не ти харесва в София, празни къщи по селата колкото дУша ти сАка.
39
3
 
4
 
! Отговори
амииии преди 5 години
До Соня 29Сонче , високи ти са сметките , аз над 17-22 лв. на месец не съм минал - 70 квадрата , над 25 градуса , а в някои стаи по 30 , под 15 кубика вода не съм паднал . Не знам защо така ви скубят вас
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аз им обяснявам, че като разкарат топлиния счетоводител и минат на жилища кубатура директно към топлофикация, сметките ще паднат, те ми цъкат минуси. Е, заслужавате си да ви дерат и да мръзнете, това е цената на вашата простотия!