(Не)Възможна спестовност: Топла къща – ниски сметки?!

Можем ли да спестим от парно и ток през зимния сезон?
Обновена: 20 ное 2018 16:11 | 20 ное 2018 12:30,
113

В голяма част от страната вече има снежна покривка, а с първия сняг идват и първите високи сметки за ток и парно. Зимата неизбежно дойде след циганското лято и необичайно топлия ноември.

Отоплителният сезон за жалост гълта по-голямата част от заплатата на потребителите и всички се питат – възможно ли е вкъщи да е топло, а сметките да са ниски. Оказва се – да!

Според енергийният експерт Еленко Божков санирането или т.нар подобряване на енергийната ефективност е едно от задължителните действия, ако искаме да преживеем студената зима с по-ниски сметки за ток и парно.

"Хубаво е радиаторите да не са заградени от някакви дървени декорации, за да може да има пряк обмен на топлина. Допълнителната изолация на една завеса или перде пък ще помага на топлината да не излиза толкова бързо навън", категоричен бе Божков пред Bulgaria ON AIR.

Освен това, омбудсманът на "Топлофикация – София" Деян Дянков сподели някои тънкости на потреблението, с помощта на които да спестим от сметките.

"Не изключвайте радиаторите напълно. При включване след това има доста високо потребление. Когато се отваря прозорецът, радиаторите трябва да са сложени на звездичка. Когато се напуска домът, радиаторите не трябва да се оставят на 0. Може и нощно време да се намаляват, но не да се изключват отоплителните тела. Домовете ни са проектирани са 3-4 отоплителни тела, а не с един радиатор да топлим цялото жилище", посъветва той.

Той коментира още, че след последното увеличение на цената на природния газ, потребителите предпочитат все повече да се отопляват с климатици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плащам под паунд на ден с парно и топла вода на газов проточен бойлер в Англия.Трябват ми и вакуумни скънчеви колектори, подобряване на топлоизолацията и на годишна база в бг апартамента ми трябва сметката да не надвишава 120 паунда.
36
6
 
5
 
! Отговори
Доволен преди 5 години
Отоплението е най-ефективно с парното! Замислете се... за климатиците трябва първоначална инвестиция, трябват "тела" за всички стаи... и пак е студено, защото не могат да наваксат. Аз съм доволен
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 30и аз задавам този въпрос, но не се надявам да получа отговорзаради тръбите в спанята не достигат 2-3 см и трябваше да махнем едното нощно шкафче
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако се отопляваш на парно и на ток, съотношението е 1:2 в полза на парното.При това, като не се включва и топлата вода, която е бонус.
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"...Зимата неизбежно дойде след *** лято и необичайно топлия ноември..."Сега на ТИЯ с "Лятото" пак ще им плащаме сметките за "топлото и тока"!А да сте живи и здрави братя българи!
32
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължават опитите на дружеството над 50г. да си продаде метода за отопление и на запад но не се получава. Запада не им вярва.Дружеството винаги е на "загуба". Народа го "крада" , но то оцелявя!!???
31
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има монополно споразумение.Където има ТЕЦ, няма газ пък тя и газта руска:(
30
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Софиянци, толкова ли не вдявате, че ТЕЦ-овете ви са на газ и са когенерации.Тоест ако нямате парно, няма да имате и ток.Вземте почетете малко книжки.
29
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората ви го казаха... може да се консумира енергията пестеливо и пак ще е топло!
28
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Омбудсманът на "Топлофикация София" Деян Дянков да каже кога дружеството ще започне да ми плаща наем за неговите тръби които минават през апартамента ми.Не ползвам парно,само топла вода.
27
13
 
8
 
! Отговори
Соня преди 5 години
Няма по-екологично отопление от парното. Топло е във всяка част на дома ми, банята, общите помещения на блока. Не разбирам защо всички се оплакват! Съседите ми са редовни платци и сметките не са ни повече от 50 лв. на месец. Не се ли замисляте, че тук е разковничето?! Ако не оставяте съседите тарикати да крадат, няма да плащате толкова високи сметки.
26
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кво ревете бе,нали живеете в столицата,имате пари плащайте.
25
4
 
10
 
! Отговори
Tronald Dump преди 5 години
Прости българи=загниваща и умираща държава, това е присъдата и е вече е неотменяема.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз съм доволен. Изключено е напълно/ няма радиатори, няма уреди, няма топла вода- от дружеството/ . Но ползвам отоплението на сградната инсталация на три етажа под мен само те се греят.Иначе ползвам от време на време друг доставчик на енергия.
23
1
 
14
 
! Отговори
младен преди 5 години
"Когато се напуска домът, радиаторите не трябва да се оставят на 0"Аре бе!!! Ако ще ме няма повече от ден абсолютна тъпотия е да го оставям на нещо различно от 0. Или пък другата олигофрения "Климатика по добре да не се спира ами да работи постоянно щото харчи по-малко"Всичко е въпрос на това колко време ще те няма. Ако е за 3-4 дори и 5 часа, ДА. Само се намалява. Ама за повече си ги гасете иначе пари хвърлени на вятъра.
22
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парното е технология от ХХ век.Май вече ще приключваме второто десетилетия на ХХ век, а някои разправят вицове , че парното било най-доброто и евтиното за отопление. О, свещена простата!
21
4
 
24
 
! Отговори
Скъпоплатен гербераз преди 5 години
Не ви е скъпо парното - заплатите са ви ниски.
20
22
 
8
 
! Отговори
Тлъст депутат преди 5 години
Аз съм си доволен от парното. Браво на Фандъкова. Върши си работата.
19
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво,само секс в пърдялника за софиянци,*** такива.
18
0
 
21
 
! Отговори
ѝ преди 5 години
който не е един от 240 -те хранту тници - ще мръзне и ще гладува