Нищо ново! Разходите на българина растат, доходите му – не!

Половината от населението не се справя с неочаквани разходи
28 ное 2018 10:45, Петя Славова
268

Тревожна статистика – половината от българите не могат да се справят с неочаквани финансови разходи, сочи последното проучване на Евростат.
Още по темата

За 2017 година става въпрос за близо 53% от българите. За сравнение в Европейския съюз средният показател е бил 34 на сто.

"В България едно заболяване може да значи тежест за бюджета между 10 и 20 хил. лева. НЗОК не покрива огромна част от пособията, необходими за непредвидени обстоятелства, свързани с влошено здравословно състояние. А това може да ни коства здравето, за съжаление понякога и живота", отбеляза пред Bulgaria ON AIR Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Според икономиста Кольо Парамов това са фатални условия, плод на 25-годишна грешна доходна политика.

"Позволихме си лукса да дадем разрешителни за 450 частни болници и лаборатории, които изсмукват по възможно най-грубия начин бюджета на НЗОК. Дори и още 1 млрд. лева допълнително да бъдат предвидени, с тях ще се случи същото. Отпадна преразпределителния подход на държавата и резултатът е, че се стигна до сегашното положение", коментира той.

Вчера парламентът прие на второ четене рамката на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2019 г. За здраве през следващата година са заложени близо половин милиард лева повече. Повече пари са заложени както за болнична, така и извънболнична помощ. Осигурителната вноска се запазва 8%, както досега.

Приходите в бюджета ще бъдат в размер на почти 4,3 млрд. лева. Ръстът в приходите е с 418,4 млн. лв. спрямо 2018 година.

Здравноосигурителните приходи ще бъдат над 4,2 млрд. лева, в които влизат трансфери за здравно осигуряване и здравноосигурителни вноски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Корупцията е двигателят на икомомиката, не може без корупция.
49
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без корупция икономиката ще зацикли. Никой няма да прави бизнес и дори малките заплати ще изчезнат.
48
2
 
18
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Голяма корупция + силна маФия = бедност, а накрая = фалит Какво не Ви е ясно ?!
47
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Василев за каква свръхкапитализация говориш, като повечето фирми са с капитал от 2 до 100 лева и фирмите, които се водят на публичната борса са смешно малко ? Увеличение на заплатите може да стане само с по-висока производителност, по-високи цени или повече работа. На чистачката, пазач и продавач как да им вдигнат заплатите двойно и тройно ? На какво основание ?
46
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За работонаемателите заплатите са разход за труд. Кой иска да има високи разходи? Гледат да внесат евтина стока 500 хиляди отнякъде, че да кажат: "Ето, има безработица, 100 души чакат на портала, заплатите ви са такива. Ако не ви харесва - пазарна икономика". А реално работонаемателите са обединени в картелноподобни организации и няма конкуренция по заплати между тях.
45
4
 
12
 
! Отговори
Василев преди 5 години
До ГробокопачНикога работаодателя в историята на капитализма, не е решил ей така доброволно да вдигне доходите на своите работници, стъпвайки на здрава пазарна логика, това което диктува пазарната икономика!!!Или ще ги вдигне, ако има недостиг на кадри, или за да подобри качеството и да има по-голяма производителност, което ще му донесе и по високи доходи!За това в колониите аутсорсинга може да си живурка необезпокояван, защото има много гладни и бедни, има ресурси и ниски данъци!Коен!ЦРУ!
44
0
 
15
 
! Отговори
до Работодате 1111 преди 5 години
Напротив, уреждам си живота тук в България и се боря страната ни да е достойно място за живеене. С българските работодатели се разбирам по следния начин - при неспазване условията на договорката - развалям договора.Преди година един местен "мастит куфар-бизнесмен" реши, че част от заплатата ще я давал в купони! Ей, така, без да пита, без се поинтересува от мнението на работниците си! При съобщаването на новината - 98% от работниците наведоха главите и мрънкат под носа си - един се обади, аз нап
43
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бг работаТук пишат само чиновници на държавна хранилка и зомбирани ИТ без реална връзка със света.
42
0
 
14
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До ВасилевВасилев, хем не могат един без друг, хем са в противоречие;))) Значи, могат да бъдат срещнати, някъде в Средата и да си стиснат ръцете. Не е, чак толкова сложно, всеки ще пожертва по нещо и Срещата е готова. Говоря за Среща, не за сделка. Сделката е търгашеството на ума.
41
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът не е единствено основния, за какво стигат и за какво не стигат парите: оттам и каква мотивация за живот има българина в България. Проблемът е защо сме принудени да плащаме за неща, които не получаваме, принудени да храним пикльовците на големите играчи.
40
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм си уредила живота в бяла държава, уредила съм си живота, само минавам то тук, само минавам от тук.
39
14
 
3
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Няма как де се получат по-високи доходи, ако няма свръх капитализирани и конкурентни български фирми!Работодателите са зависими от работниците, както и те от него!Най-големите противоречия в икономиката между работник и капиталист винаги ще съществуват, винаги са съществували и до като има живот на Земята, ще ги има!За това се създаде конспиративно и Капиталът на Карл Маркс, който пресъздаде образа на гадния алчен капиталист, който експлоатира пролетариите, и ви даде утопията комунизъм!ЦРУ
38
2
 
10
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам да изкореним корупцията и парите които преди това са отивали за корупция да се раздават на фирмите за ги добавят към заплатите или дирекно да се дават по сметките на работниците, а който няма сметка да си получава парите от корупцията в най-близкия тото-пункт!
37
1
 
24
 
! Отговори
Forever преди 5 години
В България корупцията е толкова голяма,че от всеки държавен служител можеш да си купиш нещо,само от пожарникар не можеш,защото огъня вилнее бързо и няма време за пазарлък.
36
16
 
4
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
До 1111До РаботодателАми това и правя. Ама тази игра с работника "къде ще ходи" не е полезна нито за работодателя, нито за работника.Ми прави каквото искаш. Казах ти вече, че сега никой не те кара да работиш в Бъглария за ниски заплати, както си решиш сам. Не се грижи какво е полезно за работодателя, грижи се за себе си, заминавай на Запад да работиш за висока заплата и там си уреди живота и много успех.
35
1
 
24
 
! Отговори
1111 преди 5 години
. и колкото и да се "лаем" тук, КОРУПЦИЯТА е в основата на всички проблемите в България.
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички пенсионери да знаят,че пенсията им ще се вдигне с 12 лв а не със 200 300 ако са други ще ги вдигнат двойно и тройно заплатите
33
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има пари в тая държава за пенсии 500 600 лв и заплати от 1000 нагоре но ако премиера е друг за да ги даде сегашните няма да ги дадат
32
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 170 коментара са останали 30 не случайно сме след Лесото,ЦАР и 90 от Африка по свобода на словото.
31
0
 
9
 
! Отговори
Дилема преди 5 години
Работодател:Пазаре не труда, пазаре на труда! Свали цената на труда, свали цената на труда!Работник:Пазаре на труда, пазаре на труда! Дигни цената на труда, дигни цената на труда!