Размерът има значение! Малко или много са 560 лв. минимална заплата?

Бизнес и синдикати с гледните си точки пред Bulgaria ON AIR
19 дек 2018 10:45,
298

За пореден път работодателските организации се обявиха срещу увеличението на минималното възнаграждение за работещите с аргумент, че няма ясна методика за нарастването му. Бизнесът не хареса и предложението на синдикатите за по-високо заплащане на нощния труд.

Спорните теми бяха предизвикани от заложеното увеличение в Бюджет 2019, което предвижда минималната работна заплата да се вдигне от 510 на 560 лв.

"Четем средносрочната бюджетна прогноза, там пише колко ще бъде минималната заплата. Отдавна сме разбрали, че каквото и да си приказваме за минималната заплата, ще става това, което е написано в средносрочната прогноза", обяви Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Пред Bulgaria ON AIR той поясни, че е важен размерът не на минималната заплата в нормативния документа, а средната заплата, която е в размер на 1200 лв и коментира още, че има отделни отрасли в много по-лошо положение, които сриват общата сметка на средната заплата.

Любослав Костов, който е икономически експерт от КНСБ, посочи, че преговорите в НСТС не вървят много бързо и договарянето може да отнеме няколко години. Той е категоричен, че бизнесът може да понесе и по-голям от предвидения ръст на минималната работна заплата.

Костов се позова на доклад на Европейската комисия в който се казва, че производителността на труда у нас е много по-висока от ръста на работните заплати и по думите му имаме пропуснати ползи.

"В държавния сектор има позиции, за които заплата 510 лева е подигравка. Но когато чистачката в БАН идва с нейния дългогодишен стаж и получава повече от младия астроном, не съм съгласен, че са ѝ малко на чистачката", даде пример Теодор Дечев от АИКБ.

"Казваме на тези хора, че 510 лева са им много. Новината е, че чистачките не заслужават 510 лева заплата. Да не забравяме, че тази заплата се облага", отговори Костов и попита риторично: "Как така българският работник не произвежда достатъчно в България, а като отиде в Германия изведнъж става производителен?"

"От 11 години дремят някакви 25 стотинки добавка, защото никого не го интересува. Единственият проблем е при държавата", коментира Дечев относно спорния въпрос за нощния труд.

А според икономическия експерт от КНСБ служителите не само не печелят, но и губят пари по време на нощна смяна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
0
 
26
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Когато ти е празен джоба -размера (му) няма значение !
203
0
 
25
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Много чорбаджии-изедници станаха на клона иразмера наистина взе да има значение !
202
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДо Анонимен 233Работи си сам! И кесията ще е само твоя.Като си наел хора, ще плащаш. Работодателят това и прави. Плаща според договора който работникът е подписал. Ако на работника ме му харесва винаги може да развали договора и да си търси друг работодател.
201
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако искате да делите приходите напуснете работа, намерете капитал от някъде и напревете собсвени кооперативи - акционерни дружества с равен дял акции, развивайте бизнес, правете конкуренция и разпределяйте милионите печалбни както вие си искате, вие сте собсвеници. Докато работите на договор работодателят си плаща според договора, останалото какво прави с него не засяга работника.
200
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За българският "бизнес" и 20 лв. са неоправдано голяма заплата. Скоро ще искат да им плащаме за това, че работим.
199
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо дебеловратите работодатели в България все повече мрънкат, че нямат роби, които наричат работници?
198
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 236Законът е на страната на работодателя. Точно законът е позволил на работодателя да прави каквото си иска с труда на работника, като е дал вратичка на всеки закон.Никой управляващ не се консултира с работниците.Горанов, Петков или който и да са постоянно с Велев, Домусчиев и сие.
197
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НИКОИ ЧАСТНИК НЕ ИСКА ДА ПЛАЩА ДОБРИ ПАРИ ОСОБЕНО МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА,ЗАТОВА ДЪРЖАВАТА/БОЙКО БОРИСОВ,ТРЯБВА ДА ПРИНУДИ БГ РАБОТОДАТЕЛИТЕ ДА ПЛАЩАТ МНОГО ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ СЪОТВЕТВАЩИ НА ВИСОКИТЕ ЦЕНИ ПО МАГАЗИНИТЕ!!!БОГАТАША ЗАБОГАТЯЛ,ЧРЕЗ КРАЖБИ И ИЗМАМИ,НЯМА ПРАВО ДА НИ ЕКПЛОАТИРА!!БЛАГАТА И РЕСУРСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ СА НА ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ НЕ НА 5% ***/АЛЧНИ!!
196
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 232Алооо аланхеното,какво дело да заведеш срещу работодател,като в България делата се печелят от богати и връзкари прибиват те посред бял ден имаш и доказателства и те пускат рецидивиста на свобода,дори не го съдят...
195
0
 
23
 
! Отговори
Forever преди 5 години
Добрият работник се стимулира,с ежегодно увеличение на заплатата и обучения,все чакате на готово отнякъде да ви дойдат кадрите,ще ги въртиш и лъжеш на твойта въртележка,докато не фалираш ,един работник след като вижда че има развитие в една фирма,не би помислил да напусне.
194
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 233Работи си сам! И кесията ще е само твоя.Като си наел хора, ще плащаш.
193
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПриходите не принадлежат на работодателя. Приходите на фирмата принадлежат на работодателят след като той изплати заплатите на работниците по договорите които те са подписали. От тук нататък какво прави работодателят с милионите печалби или покрива загубите от резерви - това не е работа на работника, работодателят(собсвеника) решава, не работниците.
192
4
 
15
 
! Отговори
Деян Кръстев преди 5 години
Здравеите на всички сега влизам и се включвам аз съм тракторист вземам 1000 лева но работя включително и през зимата по 10-12 часа сутрин излизам вечер се прибирам в момента сеем жито,работим и през събота и неделя особено лятото свободно време за семейството и за развлечение и почивка не остава..*** демокрация,*** капиталисти!
191
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кесията е на този, който носи цялата отговорност. Който е мераклия да си залага панелката, да става съдружник и да дели със собственика.
190
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе! Работодателят не спазва ТД и не спазва закона.РЗ е за 8 часов раб. ден. 5 дена в седмицата.Ако работодателят не спазва закона винаги можете да заведете дело срещу него - законите в това отношение толерират работника, вместо да мрънкате.
189
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен224-МЕН НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА КОЛКО ПЕЧЕЛИ РАБОТОДАТЕЛЯ-АКО ИСКА И МИЛИОНИ НА МЕСЕЧ.-МЕН МЕ ИНТЕРЕСУВА ДА ВЗЕМА НОРМАЛНА ЗАПЛАТА-СЪОТВЕТСТВАЩА НА ПОЛОЖЕНИЯ МИ ТРУД.Работодателят не го интересува ти каква заплата искаш да взимаш, работодателят плаща според договора който си подписал с него за да се съгласиш да работиш. Ако не ти харесва заплатата и считаш. че не съответства, прекрати договора и си търси друг работодател с който да сключищ договор за заплата която смяташ за съответстваща.
188
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Чорбаджия 222Щом си наел работници, значи вече имаш ортаци.
187
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те затова ромите,ще колят и бесят по селата а и не само там,защото с минимална заплата не можеш елементарни физиалогични нужди да си покриеш.Средната заплата също е ниска абе живот си живеят"масата българи..Цените на храните,лекарства,отопление, и медициски услуги в България са непосилно високи за 70% от българските граждани!
186
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 218Не! Работодателят не спазва ТД и не спазва закона.РЗ е за 8 часов раб. ден. 5 дена в седмицата. С официални празници. В ДХ са посочени задължения, към които работодателят добавя куп нечовешки отговорности.Защо работодателят не заплаща извънредния труд след работно време и през почивните и празничните дни? Защо не плаща за допълнителната с работа, която върши работника.Кесията не е 100% твоя, когато други ти работят.
185
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално ли е нашите" политици да вземат по 7500 лева плюс кражби в особено големи размери,нормално ли е ИТ специалисти да вземат от 5 000-50 000 лева, нормално ли е да има хиляди милионери в България(Баневи,Дъмбовците,Ганчевци,Диневи,Рускови) и мн.други с по над 1 000 000 000 000 лева