Размерът има значение! Малко или много са 560 лв. минимална заплата?

Бизнес и синдикати с гледните си точки пред Bulgaria ON AIR
19 дек 2018 10:45,
298

За пореден път работодателските организации се обявиха срещу увеличението на минималното възнаграждение за работещите с аргумент, че няма ясна методика за нарастването му. Бизнесът не хареса и предложението на синдикатите за по-високо заплащане на нощния труд.

Спорните теми бяха предизвикани от заложеното увеличение в Бюджет 2019, което предвижда минималната работна заплата да се вдигне от 510 на 560 лв.

"Четем средносрочната бюджетна прогноза, там пише колко ще бъде минималната заплата. Отдавна сме разбрали, че каквото и да си приказваме за минималната заплата, ще става това, което е написано в средносрочната прогноза", обяви Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Пред Bulgaria ON AIR той поясни, че е важен размерът не на минималната заплата в нормативния документа, а средната заплата, която е в размер на 1200 лв и коментира още, че има отделни отрасли в много по-лошо положение, които сриват общата сметка на средната заплата.

Любослав Костов, който е икономически експерт от КНСБ, посочи, че преговорите в НСТС не вървят много бързо и договарянето може да отнеме няколко години. Той е категоричен, че бизнесът може да понесе и по-голям от предвидения ръст на минималната работна заплата.

Костов се позова на доклад на Европейската комисия в който се казва, че производителността на труда у нас е много по-висока от ръста на работните заплати и по думите му имаме пропуснати ползи.

"В държавния сектор има позиции, за които заплата 510 лева е подигравка. Но когато чистачката в БАН идва с нейния дългогодишен стаж и получава повече от младия астроном, не съм съгласен, че са ѝ малко на чистачката", даде пример Теодор Дечев от АИКБ.

"Казваме на тези хора, че 510 лева са им много. Новината е, че чистачките не заслужават 510 лева заплата. Да не забравяме, че тази заплата се облага", отговори Костов и попита риторично: "Как така българският работник не произвежда достатъчно в България, а като отиде в Германия изведнъж става производителен?"

"От 11 години дремят някакви 25 стотинки добавка, защото никого не го интересува. Единственият проблем е при държавата", коментира Дечев относно спорния въпрос за нощния труд.

А според икономическия експерт от КНСБ служителите не само не печелят, но и губят пари по време на нощна смяна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
0
 
20
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Тарикати,давали заплати ?!Верно ли ? Не знам.С тез заплати,ток, вода, храната,трудно ще платя.
223
0
 
22
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
На този глупав въпрос - който мисли , че това са много пари - да опита да изкара месец с толкова , да пипне една вирусна инфекция , да има две - три заболявания , които искат редовно лекарства , да не говорим ако е семеен и има поне едно дете, което ходи на училище,да не говорим за разходите през зимата, когато сметките за ток стават солени, да не говорим ако нещо му се случи извънредно - в къщи нещо да се счупи , да се изисква замяна или ремонт на някой домакински уред - за още разходи...
222
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
военните са държавна администрация и въобще не следва да се дават като пример.Те са изключение, а не правило. Голяма част от хората не са държавна администрация - миньори, стругари, шивачки (при Ковачки получават минимална заплата с два мецеса забавяне), и пр. Сега винаги има и добре заплатени хора - юристи, адвокати, Интернет специалист, но те са МАЛЦИНСТВО.
221
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много искал да съм във Франция, да работя на техните заплати, и да имам допълнителни часове. Гарантирам ви - няма да спра да се трудя. Тук Бългаинът не се труди, защото няма стимул да се труди. А за да имам стимул ТРябва в целия ЕС да се въведе почасово заплащане пир еднакви ставки. И тогава ако в Германия плащат 12 евро на час, и тук да взимаме толкова, а не 1 евро на ден. Тогава ще е важно КОЛКО се трудиш.
220
1
 
11
 
! Отговори
селянин преди 5 години
С тези пари може работодателите да си купят църковни свещи и да си палят всеки ден по една за здраве. А нали знаете че Един работник, в магазин ако е получавал 600лв. той отново ще си получава същите само ще му бъде увеличена осигурителната тежест. НО НЕ СЪВСЕМ ТАКА СЕДИ ВЪПРОСА С ДРУГИТЕ ПРОФЕСИИ те ще бъдат значително облагодетелствани. ПРИМЕР: Двама съпрузи военни сержанти ще получават 2000лв. общо с 10 годии трудов стаж. + допълнителни , като нощтни дежурства, идр.А двама работещи в магазин
219
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ми е интересно как не се размотават работниците във Франция които съвсем доскоро имаха четириседмичен работен ден, и сега като има го направиха петседмичен - при минималан заплата от 1500 евро ще падне правителството
218
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Постоянно чета че 30 годишни младежи живеят заедно с родителите си. Ами живеят - от мизеря. Първо 560 - извинявам се все още са 510 лева - са обидно Малко. За съпоставка според ЕВростат, само в Германия им два пъти по-високи цени на храните, инак навсякъде сме ги настигнали европейците. В сравнение със заплати минималната раб.заплата в Германия е 1500 ЕВРО, а унас - 260. Най-ниската работна заплата за ЕС - Словения мисля- е два пъти над нашата
217
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През работно време работливи работници се размотават и роптаят.
216
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Данъци за отопление - към 300 лева. осигорвки за драве към 40 лева. Данъци за апартамент - и те са няколкостотин лева. Данъци за кола, - също...(ако имаш кола)данък вода, данък гараж.... добавете ДОД-то. хайде да видим колко пари платихте за на държавата. Добавете 260 лева за яке, пуловер зимни обувки, джинси които ще изкарат поне година, не говорим да са маркови. Е, колко станаха дотук?
215
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
изключително малко са. Под 1000 лева не може да имаш самостоятелен живот - храна, квартира, данъци, облекло, осигоровки, дрехи...не говорим за лукс.Ако искаш и гадже/жена, и то при положение че и тя има пари, под 1500 не трябва да ти изкарвате двамата, и ако на ръба на мизериятаа ако искаш и дете под 3000 лева не трябва да имате общо приход.
214
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 260Харчат 2000лв. тези, дето имат и любовници.
213
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво се правите на луди ? Всички "бачкате за 700 лв" и харчите по 2000 лв.
212
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Размерът има значение!--Абе размерът сам по себе си няма значение, ако той не е отнесен към разходите. Ако ще и 1000 лв да стане МРЗ, но ако на другия ден хляба стане 9а той точно ще стане) 5 лв, все едно, че увеличение не е имало.Тази гнусна, експлоатираща Система, няма сметка от това роба да има голяма разлика между приходи и разходи, защото така в един момент ще каже "ае, чао" и ще продължи "свободен" със спестената "жизнена енергия"
211
0
 
27
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 5 години
Очаквам мутробизнесмените да направят летище наблизо, за частните им самолети.
210
0
 
29
 
! Отговори
Читател преди 5 години
Като направят работодателите по 1 млр в швейцарски банки и си купят по още един Майбах ще я качат.Само търпение.
209
0
 
21
 
! Отговори
ДА преди 5 години
Социалната политика е изначало сбъркана!Решава се нещо на парче,а трябва да се преобърне из хастара!!Минималната работна заплата се увеличава,защото от нея нараства и средната такава.А депутатската заплата се определя автоматично от средната!Сега ,ясно ли ви е!?А самоосиураващите се отнасят най-големия....,защото всяка година им се вдигат осигуровките,които сами си плащат!Да не говорим за самоосигуряващите се пенсонери,коитко плащат втора здравна осигуровка-те са здравно осигурени от държавата!
208
0
 
20
 
! Отговори
богат на хартии преди 5 години
Те нямат харчене бе,за какво са ми толкова много пари? Искам по-малко!
207
0
 
16
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Много са малко...
206
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При тая еврогейска скъпотия това са пари за бог да прости...
205
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щастие за жалък коментар...560 ?....Вместо да се говори за 1560 ....,безсрамници ,докога ще мародерства те народа си....Нямате капка българско достойнство ...Събуди се Народеееее,и искай ,бори се за по добър живот...,не се примирявай и не вярвай на престъпниците....