Напрежението във Войводиново – бомба със закъснител

Експерт: Ценно време и ресурси се губят за истинска интеграция
11 яну 2019 13:30, Нели Христова
80

Във Войводиново вече трети ден продължава акцията по събарянето на  незаконните къщи. Съвсем наскоро там, на площ от един декар и 600 квадратни метра живееха близо 300 души. Днес обаче е пусто.

8 от немасивните постройки са сравнени със земята. Две седмици ще отнеме събарянето на къщите, построени с тухли.

Още по темата

Според социалния антрополог Харалан Александров бутането на ромската махала във Войводиново е напълно излишно, само защото някакви хлапаци са се нахвърлили и са пребили военнослужещ.

"Очевидно в момента се прави кризисна интервенция от страна на правителството и Каракачанов. Военният министър е притиснат от своя електорат. Каракачанов се превърна във вожда на едно от племената, които водят битка. Не бива обаче да се превърнем в държава, решаваща проблемите си по закона на племената", обясни Александров пред Bulgaria ON AIR.

Според него, заради случилото се, дистанцията между българи и роми все повече се увеличава, а ценно време и ресурси се губят за истинска интеграция.

Политологът Петър Чолаков също е на мнение, че непоносимостта между българския и ромския етнос се е увеличила, а това крие множество опасности и е истинска бомба със закъснител.

"Казусът е сложен - реално къщите са построени незаконно, но се сещаме да ги бутаме при избори или при инцидент, за да се натрупа някакъв политически актив. Просто ромите са изгодни за всички политически партии - ценен ресурс са", сигурен е политологът.

Чолаков допълни, че в подобни ситуации само и единствено съдът трябва да се произнася кой е виновен и кой невинен, а присъдата да е индивидуална, а не за цялата общност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
33
 
! Отговори
АА преди 5 години
Простият и необразован е ценен ресурс за всеки! А този Проблем няма как да се реши цивилизовано, от толкова години решаване става от лошо до по-лошо. Аз ако имах незаконна постройка или крада ток веднага щяха да ме хванат, ама за някой може нали!
38
1
 
42
 
! Отговори
Влади преди 5 години
Заради такива умньовци- политолози народът е казал:Докато умните се наумуват, лудите се налудуват!Едно е, удобно седнал зад бюро в топъл офис да мъдруваш колко е лошо да протестираш срещу изстъпленията на ***. Съвсем друго е да се срещнеш нощно време с тълпа озверели ***, които те пребиват ей така, за кеф, да покажат един на друг какви бабаити са. Колко случаи има за пребити хора от цели групи с брадви и тояги. Щом групово нападат, групово трябва и бой да ядат - от мало, до г
37
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе къде се покри оня генерал дека вчера ревна гороломно от Фейсбук'о за АТАКА по ромското гето !?Андрешко винаги големи топки вади, ама ялови !
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те тия двамата трябва да се интегрират в реалният живот,а не и те като ромите да разчитат на труда на другите.Или нека си разсъждават и философстват НАУЧНО помежду си но на практика не е точно така както си мислят .
35
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1600/300=5,33 кв.м.на човек,а в куб.м. зависи от h,че кой ги кара да се натискат за 5 кв.м с остатъка от всички 300 х 0,33 = 100 кв.м като за апартамент на техния човек от ДАЕШ,ДАЕШ ще можеш да се разположиш и да се изходиж по тази територия като в ***.
34
0
 
15
 
! Отговори
da преди 5 години
До Експерти ли ??? То това е че парите не ходят на вятъра а в нечий джоб.За това ги интегрират с години наред,имат голяма финансова полза!
33
1
 
25
 
! Отговори
Бомба със закъснител преди 5 години
Войводинските ц.гани ще станат софиянци. То в столицата за тях е много по-добре. Има много за крадене, транспрота е безплатен, помощите редовни. Пък както се очертава заради мръсния въздух ще им построят ЗАКОННИ къщи напълно безплатно, ще им сложат климатици БЕЗПЛАТНО. А после всички софиянци солидарно ще им плащаме сметките за ток.
32
0
 
17
 
! Отговори
Ставрю преди 5 години
А срока за интеграция да не би да е безкраен аман с тая интеграция. Живеш в германия отиваш и никой не
31
2
 
37
 
! Отговори
da преди 5 години
когато българин пострада е битов проблем, а когато пострада ци'ганин е етнически..много странно !!никакъв битов проблем не е това - тоя път номера няма да мине !!!щом ци'ганите искат етническа война - ще я имат !!!а последствията от нея за тях ще бъдат ужасяващи, за което ще са си виновни сами !!!щом за ци'ганина българина е враг, то тогава врагът им ще се държи като такъв !!!
30
1
 
23
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Бомбата отдавна избухва...тва е бомба черезвичайно странна - избухването се точи с години... докато хъхреняците не се научат, че не може безнаказано да убиват , изнасилват, и крадат ...бомбата ще си избухва...а облъчените българи ще се множат!Размахвайки " тоягата на гражданската война " тези пишманексперти - правят услуга на Deep Purpulite - хъхреняците продължават с ежедневния терор!Кой дава безплатни климатици на бедните българи ... и пари - да ги интегрира?Или те трябва само да плащат дан
29
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност е прав - бутането на къщите озлобява ромите още повече и те си го изкарват на други хора като бития войник. Реалната мярка трябва да се цели към социалните помощи, но управляващите търсят маши "след дъжд качулка" и затова се бутат бараките.
28
1
 
2
 
! Отговори
Kolev преди 5 години
So krotce so malko kotek...setne bulka, svatba....i kocek na volya...sha sa gushkate v pandiza...
27
0
 
19
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Когато бях млад и милиционер в село Божан, Тервелско хващаме един ром , който беше гепил една овца и го питам:- Как се казваш бе?-Артур!-Знаеш ли за какво те арестуваха?- Защото съм КРАЛ!
26
0
 
27
 
! Отговори
Експерти ли ??? преди 5 години
Заради такива,, социални антрополози" и ,,експерти-политолози" търсещи ,,под вола теле" сме я докарали до тук с,, интеграциятя".Тези книжни плъхове,много говорещи и нищо не казващи трябва да ги пуснат във Столипиново или Факултето вечерно време да видят и УСЕТЯТ ,интегриращите се и тогавада разберат що за същества са.Колко пари трябва да отидат на вятъра за да разберат че си.ганина не ще да се къпе,да учи,да се труди ,да обработва земята.Номади ,на които мечтата е кон, каруца и боклуджийски кофи
25
0
 
36
 
! Отговори
факт преди 5 години
ако го питаш тоя к'апут "социалния антрополог" какво работи и сам няма да може да обясни - п'аразит на НПО - хранилка
24
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква интеграция, БЕ!!Българите изчезваме и се топим и заради ромските безчинства.Накрая тъкмо ще ги интегрират и ще се огледат да видят някой българин.Ама ще видят само интегрирани роми.Такова безхаберие към собствения си народ просто другаде НЯМА!
23
1
 
18
 
! Отговори
До Гошу преди 5 години
А бре Гошо!Ти задаваш въпрос, чийто отговор се съдържа в коментара ти - човекът е намерил начин да източи милиони. На мацето вече му позастаря д/пето, няма как да прилъже още някой млад футболист-милионер и ще не ще започна да се оглежда за платежоспособни толупи.Затова Хараланчо скимти на тази тема - не му е изгодно държавата да предприеме твърди и ефикасни мерки за справяне с ромския проблем. Харалан иска още и още и още добре платени грантаджийски "програми", да цоца милиони уж прави нещо
22
0
 
18
 
! Отговори
До 18 преди 5 години
Нали се сещаш, че законите не могат да се прилагат избирателно - към едни да се прилагат, а към други да не се прилагат. Към ГЕРБ и откраднатите милиарди няма да се приложат, в това съм сигурен, а като не се приложат за ГЕРБ, няма да се приложат и за тези дето тук заменят със звездички името им.
21
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Според него, заради случилото се, дистанцията между българи и роми все повече се увеличава."Да ги вземе у тях така дистанцията между него и братята роми ще се намали.
20
1
 
28
 
! Отговори
Правете си извод преди 5 години
какви "учЕни" храним и какви "експерти" са политолозите, които нашите висши училища бълват. Четете какво са казали Харалан Александров и Петър Чолаков и си правете изводите!Какво искат тези двамата? Още програмКи за интеграция - това искат. Това означава сладки парички от бюджета и от НПО-тата и "специалисти" като тези двамата още години наред да печелят проекти за осъществяването на тези програмКи като техни нАучни ръководители. Въпросните парички ще са им доход върху заплатите.Това искат.