В София: Работят 14 спешни екипа, а трябват 80!

Спешно се търсят 250 лекари за Бърза помощ в държавата
28 яну 2019 10:15,
88
В София: Работят 14 спешни екипа, а трябват 80!
Снимка: Булфото

Над 250 незаети места за лекари има в центровете за спешна помощ в страната и техните филиали. На практика те работят с наполовина по-малко медици, отколкото е необходимо.

Още по темата

От дефицита не е пощадена и София. "В столицата липсват хора за 66 екипа. За град с тези мащаби те трябва да бъдат 80, но сформираме между 12 и 14", казва говорителят на ЦСМП за София Катя Сунгарска.

32 са лекарите в центъра в Добрич, като работещите там са общо 184 човека. Те отговарят и за филиалите в Балчик, Каварна, Тервел, Шабла и Генерал Тошево.

"Свободните места за доктори са 10", поясни шефът на ЦСМП в Добрич д-р Огнян Господинов. По думите му натовареността на професията е причина за незаетите щатове. "След като индексираха заплатите и облекчиха процедурата за специализации на младите лекари, кандидатите за работа в центъра се увеличиха", уточни д-р Господинов.

Само през 2018-а там са назначени 20 новодипломирани медици от Медицинския университет във Варна, съобщава в. "Монитор". От тях обаче вече са започнали да напускат заради неблагоприятните условия на труд. Младите доктори се задържат около година. Според шефа на ЦСМП Добрич по-голям проблем от незаетите щатове е текучеството.

Шефът на ЦСМП във Варна д-р Мая Рашева също смята, че текучеството на кадри създава сериозни трудности. Там също назначават млади лекари всяка година, но те се задържат за кратко. В спешния център на областта работят предимно пенсионери.

"Към настоящия момент имаме недостиг от 10 лекари, но при положение, че по щат са 126, успяваме да преодолеем липсата им. Това са горе-долу лекарите за екип и половина. Ако ги нямаше пенсионерите, нямаше да можем да изпълняваме ангажиментите си. Те са около 15 лекари и още толкова медсестри. Общо около 30 души, на които продължаваме да разчитаме", коментира д-р Рашева.

Проучване на кадровия състав в спешния център във Варна с филиалите му в областта показва, че повечето от медиците са в зряла и пенсионна възраст, като в общините Вълчидол, Дългопол и Провадия филиалите се обслужват само от пенсионери поради липсата на желаещи да работят в по-отдалечените райони.

Сега млад лекар започва работа във варненския спешен център със стартова заплата от 1236 лева, фелдшер – с 951 лв. и медсестра – с 866 лв.

В Търговище към момента има необходимост от петима лекари, разказа директорът на ЦСМП в града д-р Янка Андреева. Общият брой на работещите медици и обслужващ персонал е 121 човека. "Независимо, че заплатите се индексират и в последно време хората получават добри пари, няма много желаещи да работят при нас, тъй като графиците са натоварени, работата е отговорна", коментира още д-р Андреева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
2
 
! Отговори
ТЕРВЕЛ преди 5 години
До ГРОБ: УСПЕХ В НАМИРАНЕТО НА ТЕЗИ 250 ЛЕКАРИ ЗА 1000ЛВ. Толкова ли взимат цветан и бойко(с малки букви-ДА)
52
5
 
5
 
! Отговори
M8 преди 5 години
Медицинското образование трябва да е адски скъпо и с парите от семестриалните такси да се плащат и заплатите на спешните медици. Защото сега ние на практика обучаваме специалисти за другите страни, подготвяме им едни кадри безплатно един вид. Задължителните неща наистина приключиха, но трябва да се измисли някакъв начин човек, завършил тук на сегашните пари, да върне инвестицията на държавата. Защото какво става иначе - идват да учат тук от цяла Европа, щото е евтинко, а работят навън.
51
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спешна помощВъв Варна щата за лекари е 126 човекаВ София имало нужда от 80 екипа.Хайде стига с тази провинция, направете нещо и за София.....
50
5
 
4
 
! Отговори
До 57 преди 5 години
Всъщност преди 1989 година лекарите получаваха заплати над средната, а сега са под средната заплата. При това има голяма разлика между преди и сега в живота, който може да ти осигури средната заплата.
49
8
 
1
 
! Отговори
До 55 преди 5 години
Толкова млад си, че не си работил преди 1989 година. Казано по-простичко - млад си, за да разказваш за неща, случили се преди да започнеш работа.
48
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко данни от 44г до 90г изоставаме от средната продължителност на живота от почти всички развити държави. От 90г до сега средната продължителност в Бг се е качила с около 5г, и продължава да се качва, като гониме изоставането преди 90г. Та толкова за здравеопазването преди 90г. Липса на апаратура или допотопна такава, липса на лекарства, внос със хиляди връзки на най обикновенни лекарства за диабед например. За смешните пари които взимаха лекарите пак правеха по нещо, но не си даваха зор.
47
6
 
3
 
! Отговори
До 49 преди 5 години
И аз не бях виждал човек с пейсмейкър през 1944 година, преди "лошите комунисти".
46
1
 
5
 
! Отговори
до 49 преди 5 години
Е,като започнах работа през 1989-та колко пък да съм млад?
45
9
 
6
 
! Отговори
До 49 преди 5 години
Млад си и не знаеш, но това не е извинение да твърдиш нелепици. Нямало здравеопазване преди 1989 година, как пък не. Сега като цяло в медицината сме много по-назад от онова време, въпреки, че медицината напредна много.
44
2
 
6
 
! Отговори
до доктор Пешев преди 5 години
Ти работил ли си някога в спешна помощ?И сега би ли работил там?
43
9
 
2
 
! Отговори
До 40 Аман преди 5 години
Защо само в Спешната помощ предлагаш да се повишат заплатите?! Навсякъде в България заплатите са ниски, направо мизерни и трябва да се повишат.От друга страна маса народ нарича хората на държавна работа хрантутници и иска да им се плаща по-малко и да се съкратят масово. Най-много "хрантутници" са учителите и медицинските работници. Има и много други "хрантутници" като работещите в ТЕЦ Марица Изток 2 ...
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахаха, ей затова няма лекари, за 2000лв има още дълго да търсите някои да се навие. Всичко е увредено от соц-а. Тогава докторите взимаха малко, но бяха принудени да работят не можеха да емигрират иначе още 80-те години нямаше да има медицински лица. За стартова заплата и то чиста трябват поне 3000 като до 5-тата година трябва да стигне поне 6000. Понеже средната е 1к и народа си мисли че 2к е голяма цифра, но пазара сега е отворен и се заминава за чужбина. Разликата между тука и на запад е огро
41
3
 
8
 
! Отговори
до 33 преди 5 години
Истината е,че преди 1989-та година не е имало здарвеопазване за всички,а само за "правоимащите".Започнах работа тогава-през 1989-та и не бях виждал човек с пейсмейкър или някой преживял инфаркт поне да е фибринолизиран!Парадокса,е,че за фибринолитиците чух от радио БиБиСи!В същото време "правоимащите" в правителствена болница са ги лекували като в Швейцария-те затова бяха довели професор Чирков!До 1996-та и абокати не внасяха.
40
4
 
4
 
! Отговори
До 46 преди 5 години
Да бе, да. Влизам в частната клинмика - плащам много, чакам доста, преглед. Влизам в държавната болница - чакам, преглед, плащам по-малко. В държавната болница пред мен или зад мен все се намират пациенти, идващи от частните клиники, където са си оставили ръцете и трябва държавната да оправи бакиите на частната клиника.
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Младо човек, току що завършил, да го наемеш към държавна болница на 600лв - нормално да избяга в някоя частна на 1200 поне, то бива глупости ама в нито един край доматето не се яде с колците.
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е само до заплатите, много неща трябват. Влизам в частната клиника, рецепция, коридори, всичко свети. Опашки от до. Хората плащат за това което уж трябва да получават.Отиваш в държавната, 9/10 от случаите на рецепцията ме гледат сърдито че аз не знам кой кабинет къде е. Опашки предимно от едни други хора, тъмно, липсващи места за сядане (по 1-2 на кабинет), влезнеш при доктора той се чуди за тия 5 лева какво да ти предпише че няма направления...
37
2
 
5
 
! Отговори
До 44 преди 5 години
аа 1200 какво трябва да е, супер-унизително малко?
36
3
 
3
 
! Отговори
До 28 преди 5 години
И това ли да е решението. Дечицата горките и мили да са на издръжката на мама и тати до 30, нека са на някоя лесна и държавна службичка или да ги глезят в някоя фирмичка. И после като се наложи, ревете защо няма лекари. Всеки гледа до най- много пред носа си, а не мисли. Абсолютно всеки един ден ще се озове при лекар и ако няма кой да те погледне е страшно. А е толкова елементарно- една заплата 2000лв за млад лекар и инвестиране в обучението и развитието. Полиция придружаваща лекарите в гетото.
35
1
 
13
 
! Отговори
Аман преди 5 години
Четох коментарите по долу и че чудя как на никой не му хрумна да напише,че трябва в спешна помощ да се повишат заплатите,да могат лекарите да специализират всичко което пожелаят,да имат работещите прилични условия на труд?Защо си мислите,че насилствено ще се постигне нещо?Има ли друга професия където да е постигнато нещо с насилие?Ако не се привлекат хора с добро заплащане няма да имаме лекари,нито пък сестри,акушерки и фелдшери разберете го!
34
5
 
5
 
! Отговори
1234 преди 5 години
Демокрацията е хубаво нещо стига да не е американска. За нас най добре да е швейцарска или китайска. В единия случай държавата се управлява директно чрез референдуми на местно и национално ниво а другия държават не изтърва от контрол едрия бизнес, корупцията и престъпността се наказват жестоко, мисли за хората и им решава проблемите