Питбули-убийци? В САЩ навремето са ги използвали за бавачки!

Няма лоши породи, има лоши стопани
Обновена: 11 фев 2019 13:28 | 11 фев 2019 07:10, Екип на Dnes.bg
159
Питбули-убийци? В САЩ навремето са ги използвали за бавачки!
Снимка: Dnes.bg
Няма лоши животни, има лоши стопани. Дори когато се отнася за питбулите.
 
През последните години по медиите започнаха да се появяват статии от типа: "Питбул нахапа петима души", "Питбул подивя", "Питбул-убиец". Плашещите заглавия и типичното стадно поведение на обществото "каквото прочета в интернет е вярно" успяха да спечелят на породата изключително лошо име. 
 
Здравата физика на питбулите и навика комлексирани хора да ги гледат и тренират с цел злоба и агресия, пречат да се видят милите очи и гальовният характер на тези животни. Задайте си въпроса защо пуделите не са с подобна репутация? Защото не са със същата физика и няма как да се ползват за злупотреби. Нима в боя с петлите, те са виновни? Или хората? В каквито ръце попадне животното, в такова се превръща.
Още по темата
 
И за тези, които не са добре запознати с питбулите, ще обясним що за животни са. Разбиранията за тях са погрешни заради неправилно отглеждане и заплашителния им вид. В САЩ навремето питбулите са били наричани Nanny Dogs. Използвали са ги за бавачки, защото са любящи, весели и семейно ориентирани кучета. Причината, поради която са били оставяни насаме с децата, е, че са особено привързани към семейството и търпеливи с малките.
 
Те често са общителни и с непознати и затова са считани за лоши пазачи. Всички нормални хора, които отглеждат питбул, могат да потвърдят този факт. Това са лоялни кучета, които са с лоша репутация заради дезинформация. Много изследвания показват, че питбулът е второто най-добро куче след голдън ретрийвъра. Те често се използват за търсене и спасяване.
 
Всеобщо схващане е, че това са "бойни кучета", но такива не съществуват. В такива ги превръщат лошите хора. И за това често са замесени в случаи на нападение. Много проучвания показват, че проблемите с питбулите идват от неправилно отглеждане, не от самата порода. Грешките са лоша социализация, липса на кастрация и злоупотреба. Грешки, на които всяка една порода може да стане жертва.
 
Агресията на питбулите се дължи до голяма степен на предотвратими фактори и породата не е един от тях. Всичко опира до отглеждането на животното. Да, питбулите са пълни с енергия. Могат да изядат краката на кухненските ви столове, но лабрадорите, пекинезите, дакелите и помераните също могат. 
 
Искаме да ви запознаем с няколкото питбула от приюта за безстопанствени кучета в Горни Богров. Това са Ким, Клои, Макс, Блеки, Бамби, Рая, Демон, Рони и още много други. И са там, защото не те, а стопаните им са били жестоки. Някои от тях наричат приюта "свой дом" от почти четири години, защото са прекалено страшни за обществото.  
 
Знаете ли какви са техните истории? Бити, изоставени, използвани, осиновени и захвърлени обратно в приюта. Но те не губят надежда в хората, напротив. Големи и добри, те търпеливо чакат техният човек да дойде и да им позволи да спят на канапето, да го оближат за добро утро и да тичат с все сила след някоя пръчка.
 
Ако отидете, ще видите тези "страшни" кучета да се гушкат като кутрета, да гонят топка, да ровят дупки в земята и безкрайно щастливо да се търкалят в локва с кал. Не искаме от вас да ги обичате. Искаме само да ги разберете. А ако някое от тях спечели душата ви, ще бъде успех. 
 
И за край не е лошо да си припомним тази добре позната максима - няма лоши животни, има лоши стопани.
 
Йоанна Коларова за Dnes.bg
 

159
Още по темата: кучепитбул
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
1
 
! Отговори
смешна злобна мишка преди 2 месеца
хал хабер си нямам, да знаете...
освен мен, само в София 600 случая ухапани годишно
ма какво знаят те...
127
0
 
1
 
! Отговори
Lan преди 2 месеца
Ако някой е абсолютно сигурен, че едно куче никога при никакви обстоятелства няма да нападне...то този някой изобщо не е наясно с кучетата! А ако нападне някоя малка порода се разминаваш с няколко шева и уплаха. Ако нападне това куче...ако се разминеш си късметлия.
126
3
 
4
 
! Отговори
Бесен преди 2 месеца
Изписани са едно грамадно количество коментари от хора,които си нямат хал хабер от породата!И явно никога не са имали куче,каквато и да е порода!Пълно с драскачи смешни и злобни в къщи,а всъщност мишки навън. :D
125
1
 
2
 
! Отговори
hmn преди 2 месеца
в тая статия ни обясниха как можеш да ползваш Калашник, за да си прекопаваш градинката, и че лошата им репутация е напълно незаслужена. Защо мотиките нямат лоша репутация, а калашниците имат, като и с двете могат да се копаят градинки...
124
2
 
6
 
! Отговори
Тео преди 2 месеца
Жено, то и до 1930 година са продавали от "успокояващия сироп на мисис Уинслоу" за деца, който лекува детското непослушание. Една доза съдържа 65 милиграма морфин, а 200 милиграма са смъртоносни за възрастен. Успокояващите сиропи са включвали хлороформ, кодеин, хероин, опиум на прах и канабис. Защо не се продават сега, а?
Човечеството е поемало по грешни пътища, но се учи. Най-вероятно и тогава питбули са убивали деца, но се е считало за нещастие. Докато не е дошла статистиката! Мислете, мадам!
123
0
 
3
 
! Отговори
Велко преди 2 месеца
До Анонимен 4годишен АМСтаф и 2г. чихуа и двамата са сладкиши, но има собственици на декоративни кученца, коитоо....
122
14
 
20
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
Много се дразня , когато ми обясняват колко мили животни са кучетата.
Ти го вържи , сложи му намордника , както е по закон , пък да е каквото си иска.
Не може мнението на сульо и пульо да е над закона.Като ще гледаш куче в града , ще го гледаш, както изисква закона -никой не длъжен да ти търпи позьорството и да е заложник на интелекта на кучето и на кучкаря , в повечето случай еднакви .Полицията да се задейства , крайно време е закона да се приложи
121
4
 
20
 
! Отговори
Напълно неизвестен преди 2 месеца
Старфорширдски бултериер,Американски пит бул териер ..явно са едно и също за авторката.И все пак,няма лоша порода ,всичко е в следствие на неправилно развъждане и дресировка.
120
6
 
18
 
! Отговори
Напълно анонимен преди 2 месеца
Статията е в стил “леля Гинка защитава онеправданите” , очевидно писана от някоя жена приела за мисия да е адвокат на породата и да храни кучетта пред блока. Повечето коментари пък са дебилни ,на хора ,които и понятие си нямат от кучета и породи. Нека почнем от там,че порода “питбул” няма.Явно авторката набляга на статии във фейсбука и е забравила да се информира.И все пак,във статията очевидно става въпрос за Старфорширдския бултериер а.к.а. Стафи или нани дог,както са били известни преди годин
119
31
 
19
 
! Отговори
Американ преди 2 месеца
Кучкарска фалшивка. Питбулите са кучета съдадени за кучешки боеве на кучета срещу бик и оттам името. Опасни гадини, да се забранят за домашно гледане е най-разумното.
118
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ужасно глупава статия,подобни аргументи като тези на авторката са на ниво 5-ти клас, ами нека да разрешим свободният достъп за огнестрелни оръжия, все пак НЕ ОРЪЖИЯТА убиват, а хората които го използват. Нека и махнем изпита за шофиори, все пак 2тонна кола като се ка4и на тротоара, не е тя виновна, виновен е собственика и. А примера със САЩ е нерелевантен, имайки предвид, че 50те години цигарите там се рекламират като полезни за здравето и то предписани от лекарят ви.
117
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
факт е, че 95 процента от собствениците на бойни (а и на другите) породи не са готови за тази отговорност - да отглеждат куче. От това страдат и кучетата, и други хора.Ама като си нямаме държава и закони, това е. Ще страдаме
116
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз ще си гледа прайд от 30 лъва па...
115
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да, ама не чувам новини от рода на "Разярема Френска Болонка нахапа 3.деца".
Питбула е оръжие в грешните ръце. Забраняват ги на места, защото разни *** с гето мемалност си ги дресорар, да нападат хора.
114
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Имам 8 годишен Питбул и 6 годишен чихуахуа с дълга козина!
Познайте кой е зло...барът???
-)))

Питбула е готов да играе с всеки, дай му цуни-муни и гушкане.
Пазача у дома е чихуахуата - не се вижда от земята но ще се скъса да лае и хапе!
Колкото е красив - толкова е и лош!
-))))

Но, ние си ги обичаме заедно с котката Триша и котарака Павароти ( от малък обича класика).
Всъщност всички те са част от семейството (имахме и костенурка Трънчо, но той избяга)
113
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"В САЩ навремето са ги използвали за бавачки!"
===
В САЩ серийните и масовите убийци са знаменитости и имат фен клубове, продават сувенири. Пример - Чарлз Менсън.
Така че САЩ не са мерило за нищо.
112
4
 
7
 
! Отговори
до 112 преди 2 месеца
До Do 111

Е, тогава кажи в държавите със забрани ли има ухапани и убити от питбули и др. кучета или в държавите без забрани :)
111
19
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никога не са били използвани за бавачки! Това са митове от времето когато са искали да ги популяризират. Питбула му дай да се боричка не го занимавай с друго.
110
14
 
10
 
! Отговори
Do 111 преди 2 месеца
Има държави със забрани за някои кучета, но има и държави без забрани. Ненормалници ли са управляващите в Швейцария, Австрия, Финландия, Швеция, Белгия, Холандия. Люксембург и т.н., в чиито държави няма забрани?
109
15
 
16
 
! Отговори
недоумяващ преди 2 месеца
Госпожо Коларова, защо не обясниш така подробно, защо в толкова държави питбулите и доста други породи са забранени? Ненормалници ли са управляващите в Канада, САЩ, Великобритания и т.н.?