Средната заплата расте ли, расте... Вече е 1171 лв., най-високо платени – IT-тата

Ръстът е с 4,8% за последното тримесечие на 2018 година
Обновена: 13 фев 2019 18:00 | 13 фев 2019 16:30,
502
Средната заплата расте ли, расте... Вече е 1171 лв., най-високо платени – IT-тата
Снимка: НСИ

Средната месечна работна заплата у нас бележи ръст през четвъртото тримесечие на 2018 г., сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Още по темата

Средното брутното възнаграждение е 1 171 лева, или с 4,8% повече спрямо третото тримесечие на миналата година.

Най-голямо увеличение се отчита в сферите на образованието, финансите, застраховането и добивната промишленост. Запазва се тенденцията най-високи средни заплати да получават лицата, заети в ИТ индустрията – 2 788 лв., на втора позиция по доходи са работещите в сферата на финансите и застраховането – 1 933 лв. и на трета са хората, наети в производството на електрическа и топлинна енергия – 1 888 лв.

Най-ниски средни заплати получават хората, работещи в хотелиерството и ресторантьорството – 705 лв.

За последните три месеца на 2018 г., наетите лица по трудово и служебно правоотношение са намалели с 26 хил. или 1.1% до 2,29 млн.

Спрямо края на третото тримесечие на 2018 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 8.9%, „Селско, горско и рибно стопанство“ - с 8.7%, и в „Други дейности“ - с 2.4%.

Най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейностите „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ и „Образование“ - по 0.7%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ - съответно 22.0 и 17.2%.

В края на декември 2018 г. в сравнение с края на декември 2017 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение се увеличават с 14.6 хил., или с 0.6%.

 Най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Строителство“ - с 6.8 хил., „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 4.4 хил., и „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 3.1 хил., а най-голямо намаление - в „Преработваща промишленост“ - с 2.3 хиляди.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


502
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
До Анонимен 284:Винаги има по-удачен и по-евтин вариант. По скъпото се прави от фукня. Отделно има тематични маниаци които са готови да изгладуват предмета на маията си.
200
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 287ще си платиш за греховете, не бой се, рано или късно...някой ден ...
199
0
 
2
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Как расте.Средата на лятото не беше ли 1240лв.
198
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 282Не знам кви ги плещиш, но съвестта ми си е в перфектно състояние :)--така си мислиш, или по-скоро се опитваш да мислиш, като се самозаблуждаваш, но това е ... само заблуда! Ще плащаш за греховете си по един или друг начин... той оня "горе" - гледа!
197
1
 
3
 
! Отговори
V преди 5 години
Има много случаи в частния сектор ,в които фирми станаха тежко зависими от чужд софтуер и изгубиха конкурентно способност ;) Никой не е казал че не трябва да има компютри .А че не е ясна целта и цената при обществения сектор ;) Такива грешки се правят и в САЩ .Не е само тука .
196
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 274Е сега с тая заплата вече ще си купя Мерцедес !--ха на бас, че нямаше и да ти мине през акъла, да го купиш, ако предварително знаеш, че няма да има никой който да се "впечатли" от покупката ти, защото тогава ще ше да се почустваш като пълен ид-от, че си дал толкова пари за нещо, което има много по-евтин и прагматичен еквивалент.
195
0
 
10
 
! Отговори
az преди 5 години
Според статистиката средната заплата расте като скъсана - всяка седмицата ни облъчват по вестниците . Пак според статистиката 85% от българите взимат до 1000лв - и това бруто .Кое е вярното ? Явно заплатата на тия 15%(може и по-малко) расте , защото другите са застопорили здраво и не мърдат.
194
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До VТолкова много обществени пари в ай ти а човешкия фактор не е елиминиран--"човешкият фактор" ше го "елиминираш", когато останеш сам-самичък на Земята и/или изчезнат Човеците , но пък тогава нищо няма да има цена, ако насреща кой да иска да я плати или пък да не я плати.много ви е страх от човешкият факто нещо ...и правилно, особено като знаете, че съвестта ви не е чиста пред "човешкият фактор". пустата му "съвест" и "съзнание"...ако можеше да ги няма, ще настане такъв "живот"...на 1 и 0
193
1
 
3
 
! Отговори
Таню преди 5 години
До социаленСтрашно чувство за хумор, признава ти се...
192
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за хиперинфлацията нещо да напишете?---------При управлението на БСП ли?
191
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е сега с тая заплата вече ще си купя Мерцедес ! - един приятел вика ама това е голема фирма.Аз пък викам а мойта заплата да не е малка !
190
4
 
9
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Расте ли расте ама само на графики и статистики! Иначе в провинцията трябва да с с две виши за да си намериш нещо прилично
189
1
 
12
 
! Отговори
до 264 преди 5 години
Да работиш като IT за 800лв е чиста подигравка. Аз съм софтуерен имплементатор и взимам 2.7. В София животът е по-скъп, но са ми достатъчни да живея, да обикалям свят и да заделям. С 800лв в София си загубен. За останалите градове се ядва, но пак за IT е обидно ниско.
188
6
 
13
 
! Отговори
Какво сте преживели преди 5 години
Ех да ви върнат в последните години на бай Тошо,или през Лукановото и Виденовото време.Да стискате купоните по километричните опашки,да се върнете после в тъмното и студеното по времето на режима на тока,или да си купите сирене за 4,500лева , хляб за 350 и кило леща -сутринта за 800лв,вечерта вече 1,100. Мизерия ли,хиперинфлация ли? Какво сте видели и преживели вие бе хленчещо,презадоволено и безнаказвано интернет поколение.Лаптопи,смартфони,слободия до шия ,няма казарма,няма Московска 5!!!
187
2
 
3
 
! Отговори
V преди 5 години
Толкова много обществени пари в ай ти а човешкия фактор не е елиминиран и то при най важните документи. В същото време нямало кадри .Ми как ще има като при тези кетапи няма никой в затвора.Нали уж кетапа правил кадъра?Според мен ай ти специализма ще увеличи дълга ,а срещу него няма да има произведени блага . Има и един друг негативен ефект ,но него няма да спомена.Според мен държава която остане независима от ай ти ще има бъдеще ,останалите ще фалират по примера на САЩ.САЩ не може да връща дулга
186
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ли ? - айде стига че много забогатехме.Спрете се вече с тия заплати че полудехме !
185
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Расте в София и някой големи градове....аз съм от тоя прословут IT сектор и заплатата ми е 830лв. ама нали съм селянин от провинцията избрал да си остане в родното си място...
184
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То няма да се сещам преди това какво е правил на гала обед
183
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радослав Радев гледам вчера с един ром мина та питам Рома лие по качествен от една българка която ти си ядосал а инструкторе тоя колко ти плати и на кои контингент е нека да позная просто не искам
182
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ихаааа ! - вече не знам къде да си арчим парите.Ходих в Тайланд ,в Аржентина , на Великденския остров и у Виетнам бех и вече се изморих.Ша взема малко да си отдъхна и ще купя акции на Бентли и Бугати че вече не знам кво да си прая парите.