Нов сезон, стар проблем. Дефицит на готвачи, бармани, камериерки...

Ще спасяват ли чуждестранни работници родния туризъм?
19 мар 2019 11:05, Красимир Ангелов
128

На прага на летния сезон бизнесът у нас отново се изправя пред стар проблем - липсата на кадри. Хотелиерите са пуснали още през януари обяви за набиране на персонал за морето. Притиснати от дефицит на готвачи, бармани, сервитьори и камериерки, те обещават и по-високи заплати.

Анелия Крушкова, която е бивш председател на Агенцията по туризъм, каза в ефира на Bulgaria ON AIR, че за поредна година се говори за липса на кадри в българския туризъм.

По думите ѝ няма как сезонът да мине без чужди работници по черноморските ни курорти. С това се съгласи и Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Той даде пример с Полша, която по думите му е взела 2 милиона украинци и там вече не се говори за проблем на пазара на труда.

"Голямата драма на нашите хотелиери и всички, които участват в туристическата атракция, е обучението, образование, квалификацията", каза Анелия Крушкова в студиото на "България сутрин". Според нея бизнесът не търси кадри на правилните места и няма воля да ги обучава, защото след това подготвените кадри си намират работа в чужбина.

Теодор Дечев се съгласи и подчерта, че една препоръка от 5-звезден хотел върши за работника много повече работа от диплома. Той допълни още, че навсякъде по света в туристическия бранш има проблеми с намирането на кадри и винаги това се решава с внасянето на хора.

"Всеки трябва да си прави сметката и когато може да си позволи по-голямо възнаграждение, добре е да го дава, защото както се казва - най-добрата мотивационна книга се печата в печатницата на БНБ. Човек трябва да си дава сметка, че възнаграждението е най-проверената мотивация за работа", посъветва още Дечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
като не върви бизнеса, да затворят кепенците и да ходят да сеят картофи! пазарна икономика! защо все някой трябва да им осигурява?! да си плащат за реклама, да плащат заплати и всичко ще си дойде на място!
116
0
 
5
 
! Отговори
Бивш турист преди 5 години
Опитах се да се трогна, но нещо не можах.
115
0
 
7
 
! Отговори
V преди 5 години
При тия заплати не трябва да се внасят работници от чужбина ,защото ще се подбият цените на труда и парите ще отидат при няколко човека свивайки потреблението . Трябва да е водещо потреблението ,а не чорбаджизма ;) Това което прави герб е феодализъм ,а не капитализъм .
114
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много голяма наглост е сервитьорите като си мислят, че всеки им е длъжен! Ами ако шефът в менюто е написал, че взима такса обслужване, познайте тогава дали още някой ще се прави на щедър освен тая такса да дава и допълнително бакшиш. Ама те хем искат големи заплати, хем да работят само в заведения където ходят много хора и богати. И ако може и цял ден да стоят на един шезлонг и да пушат цигарки и клиентите сами да идват да им оставят бакшиш. Малки им били парите - 3000 готвач, 150/ден сервитьор!
113
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако работите в някакви капанчета с едва прохождащи пишман меринджеи, нормално е да ви лъжат. Иначе в нормални заведения всяко лято хората отиват на гурбет на морето. Познавам хора, които дори ползват годишния си отпуск плюс допълнителен неплатен, или студенти или хора на непостоянна работа, всякакви варианти, които всяко лято ходят да работят. Ако не им се плащаше, щяха ли да ходят??? И бакшиши много има. От само 4 маси на 1 сервитьор, на ден правят между 50 и 100 лева бакшиш. Ами какво повече?
112
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Цените в бг куроргите като в Гърция и Испания, но искат заплати да не дават."Заплати ДАВАТ, обаче мрънкачите са много и тия статии са поръчкови, за да си помислят хората, че българският хотелиер е в криза и да може обикновеният българин като шаран да си помисли, че "ще си намери евтинка почивка на българското черноморие, защото бизнесмените ще се радват на всеки турист". Това се прави с психологическия трик да се привлекат българите, които вече почнаха да ходят на Средиземноморието.
111
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цените в бг куроргите като в Гърция и Испания, но искат заплати да не дават.
110
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плюс това, не е вярно, че после 8 месеца хотелът не работи. То си зависи от хотела и от собствениците де. Има хотели, които работят целогодишно. Виж на Златните примерно като свърши всякакъв друг сезон и как започват пълни самолети от Израел да пристигат с разни, да играят по казината. Да, някои хотели хлопват кепенците, но не са всички. Освен това всеки по-голям град има нужда от хотели. В Пловдив и София като няма море, тогава от какво се издържат тия хотели там според теб???
109
0
 
5
 
! Отговори
АБВ преди 5 години
До Анонимен 86Ами да вземем да събираме пари през месеците без туристи, за тези с кредитите, че да им е лесничко! Като си си направил хотел с кредит, не значи, че камериерката ще ти работи без пари, за да си изплащаш кредита! Ще плащаш достойна заплата на служителите си, иначе ще си внасяш молдовци и украинци! Опааа, те също не работят без пари! И ся, ко ша прайм? А сетих се! Ша внасяме виетнамци!
108
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Не мога да плащам такива заплати" жалва се...Ми кат не можеш, затваряй бе!
107
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"ам сезона е 12 месеца,а у нас 4 месеца,затова заплатите ни не са високи"Какво значи "не са високи"? То сигурно и на Канарите викат "не са високи". Ако са алчни като българите де. Тая държава тук произвежда само "бакшиши". Имам предвид, че произвежда само сервитьорки, таксиметрови шофьори и бармани. Хайде също и тираджии, нискокачествени строители и водопроводчици. И ако случайно се пpъкне някой доктор, инженер, тия предишните все го дърпат надолу и му завиждат и все се сравняват с парите му.
106
8
 
4
 
! Отговори
Има за всички преди 5 години
Бях мениджър на Канарите една година.Там сезона е 12 месеца,а у нас 4 месеца,затова заплатите ни не са високи,а съобразени с това,че после 8 месеца хотела не работи и собственика му трябва да е спестил някоя парица за да може да преживее до следващия сезон.Трябва да се съобразяваме къде живеем,да работим усърдно и да не дрънкаме много!
105
0
 
5
 
! Отговори
до 103 преди 5 години
прав си! не само искат а те прекарат, но държат да ти го покажат. дори това интервю това казва: като не искате за 600 ще си намерим от другаде!
104
3
 
6
 
! Отговори
АБВ преди 5 години
До :):)С теб май живеем в различни държави! Живея в София, но много често, 2-3 пъти в месеца, отивам до морето и не само до него! На очите си ли да вярвам или на теб? От октомври до май по морските ни курорти можеш да видиш само местното население / това са хората, които постоянно живеят там/, а от средата на април до около 10 юни и от средата на септември до средата на октомври можеш да видиш само порсонал на заведения и хотели! Има и изключения, но това не е правило.
103
0
 
12
 
! Отговори
:):) преди 5 години
Говорим за стандарт на държавата,говорим за кратък сезон.Идете в морските курорти май,юни и септември и ще видите повече персонал от туристи....просто това е лъжа, хотела ни на Златни е резервиран от 20 април , миналото лято затворихме на 15 октомври и то при пълен хотел до писледно.....стига приказки от пазара и леля Пенка
102
0
 
4
 
! Отговори
до 96 и 97 преди 5 години
аз давам реален пример, просто няма да ви кажа кой е хотела на Златни. 60 калпака сме всичките, готвачи, сервитьори пиколо, рецепция, , уж охрана, да изброявам ли, 18 камериерки, 6 готвача, 4 пикола, 9 рецепционисти с един фронт офис мениджър., 7 сервитьора, 4ма еидеонаблюдение, 4 външна охрана лоби. Един управител. 4 перачки. Общо 58 човека ....а относно менажиране и подялба , че кой ще ти даде половината баница бе, те са му намерили цаката и печалбата. Нещо не схващаш далаверата май...
101
4
 
11
 
! Отговори
GHT преди 5 години
Българите не стават за бизнесмени и мениджъри. Те са родени да подгъзуват. В това е силата на нашата нация. Търговец и бизнесмен означава да лижеш задните части на клиента, той винаги да е прав, независимо от фактите и обстоятелствата. Тук при нас това не е така - дори за най-малкото оплакване от страна на клиент, веднага започва едно зъбене и понякога се стига до агресия спрямо него. Не си мислете, че тези неща не обикалят света и не ни знаят какви "бизнесмени" сме.
100
0
 
19
 
! Отговори
До 100 преди 5 години
Ми като изнемогват защо не са се отказали ами се мъчат жалните
99
1
 
3
 
! Отговори
Смешник преди 5 години
Давате пример държава която минималните доходи са два пъти над наще тоест пак неподготвени ...
98
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 83 За 90% от заведенията по морето,толкова е силата на сезона 2 месеца ,даже няма и толкова!Това ,че има туристи не значи ,че от тях хотелиерите и ресторантьорите ще са на печалба!С тях само си покриват разходите ,наеми ,заплати ,ток и др.