Шоковото повишаване на тока - неизбежно. Чака ли ни 20% увеличение?

Не можело да се прави социална политика с цената му, смята експерт
Обновена: 9 апр 2019 09:17 | 9 апр 2019 09:16, Петя Славова
497

Националната електрическа компания е поискала близо 20% увеличение на тока за бита и малките фирми от 1 юли.

Според доклад на НЕК прогнозната средна покупна цена на тока за бита и регулирания пазар от 1 юли е 151 лева за мегават, което е с близо 20% повече от утвърдената цена за текущия период.

Трите електроразпоредителни дружества заговориха за поскъпване, но със стойности наполовина на цитираните - между 8% и 9%.

Още по темата

По думите на бившия директор на ЕСО Валентин Колев пред Bulgaria ON AIR поскъпването на тока е неизбежно, тъй като разходите за въглеродния диоксид са се увеличили много.

Според бившия заместник-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев парите, които се събират за енергетика, не отговарят на разходите.

По думите му, ако цените трябва да са пазарни и да се търси баланса в енергетиката, те трябва да са още по-високи.

"Има и друг проблем - не може да се прави социална политика чрез цената на електроенергията. Това, което трябва да се направи, е да се стимулира потреблението на хората, които не могат да си го позволят, а не задържане на цената на тока", коментира Куюмджиев в "България сутрин".

Според него ще бъде по-евтино за държавата да подпомага гражданите, които нямат възможности.

"Субсидирайки цената на електрическата енергия, ние субсидираме повече големите потребители, а не малките. Именно заради това би трябвало социалното министерство да поеме своите функии и за тези, които не могат да плащат да се осигури съответното подпомагане", съгласи се Колев.

Според Явор Куюмджиев вероятно е увеличението да бъде символично и няма да стигне до 20%, тъй като предстоят избори.

Колегата му обясни обаче, че ако се случи така, НЕК ще претърпи огромни загуби.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


497
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
382
0
 
2
 
! Отговори
Свят преди 5 години
Само там е толкова зле Никъде няма тъкива цени на ток и вода Избихте всички политици в чужбина с тези цени и мизерни заплати Не вярват ... Не вярват че няма работа че сме зле ...без думи са .Шашнахте светът
381
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не можах само да разбера , като вдигнат тока с 20 процента заради изгаренето на въглеродния двуокис от въглищата , като го вдигнат въглищата ще спрат да го отделят ли или ще спрат да използват въглища
380
0
 
12
 
! Отговори
много преди 5 години
До ШопМного са причините, но у нас все още ни оправляват хора с килийно мислене.Увеличение на тока на всеки 6 месеца - повече ДДС в хазната.И печалба за няколко фирми.А от другата страна - повишаване на себестойността на продуктите, стават неконкурентни за света, закриване на фирми, намаляване на вътрешното потребление - на ток, и на всякакви стоки, обедняване на населението и нови помощи от държавата.Май и държавата е прецакана и всички ние....
379
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И 50% да е стадото си мълчи
378
1
 
13
 
! Отговори
,,ще пребъдем" преди 5 години
Благодарение на:Филип Димитров-селско стопанство,Иван Костов-промишленост,Меглена Кунева-АЕЦ.
377
1
 
16
 
! Отговори
... преди 5 години
ВИНАГИ И ВСЯКА ПРОЛЕТ ( Не случайно) цената на тока се вдига средно с около 8-10%!ВИНАГИ СЕ СЛУЧВА СЛЕД КРАЯ НА ЗИМАТА.Незнам защо го коментираме.Питайте Кунева и Монката Паси, защо затворихме половината АЕЦ Козлодуй без никой да ни е принуждавал! И защо някви шано експерти ми говорят за СО2 :)
376
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ направо ОДРА КОЖАТА НА НАРОДА !
375
1
 
17
 
! Отговори
Цецо Тризонето преди 5 години
Ей, ша *** сасипити, ба! Таман си земах асансьор и вий *** убивати с тоя ток! Как ша качва жена ми торбити от Женски пазар на третия итаж! Изедници!! Няма държава!!!
374
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
скачат ценит, мълчи стадото и глухо , и тъжно звънтят окови...
373
3
 
8
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До Радев 392 Кратун.БКП(днес БСП)+ГЕРБ и др.продължавайки социалистическото управление на България са основната причина за умъртвяването на БГ.Лъжат ви,че сте 7 млн.Нямате и 4.Живеете като скотове и още се усмихвате на *** късий от Кремъл.Един свестен няма в Правителството и Народното Събрание.Всички са за затвора.
372
0
 
18
 
! Отговори
400 преди 5 години
До Анонимен 379.Не колко банички е произвел човекът е важно, а колко струва една баничка.Ако струва 5 лв. може да му дадат 1000 лв заплата, но при цена 1 лв. за баничка, каква заплата да вземе. (цифрите са случайно избрани).Нали знаеш какви са заплатите в НЕК и колко още благинки има. И нито са се преработили, нито нищо. Всичко се плаща от НАС чрез цената на тока.
371
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тия гербавиклакьори са безкрайно неграмотниникой в българия не предлагал аец да работи на газ това си е световна глупутевинаможе и да е имало подобни идеи на семинарите на гербавите крадливи неграмотници
370
1
 
21
 
! Отговори
Чака ли ни 20% увели преди 5 години
А някой чака ли го тояга ?
369
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сащ имат най-много адрени централи - 99франция 75% от енергията е от ядрени централи ание купуваме скъпи панели за да произвеждаме скъп ток който да плаща най-бедното население на планетатаи най- глупавотодето позволи един суджук да отказва строителството на аец в българия че и газов потокзагубите от потока са около 2 милиарда до сега ако беше реализиранза аеца да не говоримплащаме петорни и десеторни цени за тока от американските централи и фотоволтаиците- спрямо цената на аец - козлодуй
368
14
 
8
 
! Отговори
социалистите преди 5 години
А когато социалистите ни убеждаваха че АЕЦ можел да работи на газ от Газпром?Затворихме 4 реактора за да направим Газпром печеливш, сега плачем.Имаше и съпътстващо мероприятие, увеличиха цената на съхранение на отработения уран от 600 на 1000 долара. И то по времето на Жан Виденов, което си беше нерегламентирана помощ за правителството на Елцин.
367
0
 
20
 
! Отговори
енергото преди 5 години
ще ви сменим електромерите и таблата още няколко пъти и още ще отчетем още разходи и пак ще увеличимсамо гръцките *** използват елекромери на 50 години
366
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неизбежно, а, неизбежно...Затворихме половината АЕЦ, напускаме ВЕИ (фотоволтаици работещи нощем и повече от 370 дни годишно - български патент), американски Марици на двойна и тройна цена, акциз, пренос (все още се оплакват, че преносната мрежа била стара, ама правели инвестиции)...Отделно - корупция, разхищение и т.н.Като се държим като овце - ще ни стрижат и ще ни обясняват как сме "европейци"!
365
6
 
31
 
! Отговори
Радев преди 5 години
Радев да разпуска правителството, да назначава служебно Ренета Инджова премиер.Увеличението на цената на тока, парното, водата е война, целяща българите биологически да умират.Убийство на цял народ чрез 2-3 емигранти, внасяне имигранти, това е политика целяща унищожаването на БГ народът.ОСТАВКА на ГЕРБ, ДПС, ОП и Воля.Правителството е обявило война на БГ народа.Време е да наричаме нещата с истинските им имена!
364
3
 
32
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
пенсиите от 1 юли с 5 процента тока с 20 процента хаиде тичаите и гласуваите
363
5
 
26
 
! Отговори
Еййй, преди 5 години
ама ГЕРБ наистина ни умориха и то в прав текст.Хайде, да си ходите.Всички крадци , само Вожда " чист"