Българинът - беден: Харчи по-малко за храна за сметка на данъци

Въпреки строителството, живеем в по-стари жилища
Обновена: 17 апр 2019 07:38 | 17 апр 2019 07:10, Петя Славова
163
Българинът - беден: Харчи по-малко за храна за сметка на данъци
Снимка: Dnes.bg

Макар разходите за храна през изминалата година да са се увеличили с 9% в сравнение с 2017 г., за първи път те са под 30% от общите разходи на лице от домакинството. Според данни на НСИ за доходите, разходите и потреблението на домакинствата, българинът е изхарчил 29.7% от спечеленото за храна.

Така за 2018 г. един човек е отделил 1714 лв за храна и безалкохолни напитки, пише "24 часа". 10 години по-рано го е правил за 1216 лв, а като дял от общите разходите - това е било 36.5% от разходите му. Това показва, че тези разходи са намалявали с всяка година.

За тези последни 10 години разходите за храна са по-малко, но за сметка на данъците и социалните осигуровки. За тях през 2009 г. средният разход на човек е бил 229 лв, което е с дял от 6.9%. 10 години сумата става 738 лв и 12.8% от разходите.

Парите за вода, ток и парно въпреки голямото поскъпване за  този период намаляват като дял от общите разходи. През 2009 г. за това са отивали средно 484 лв., а през 2018 г. - 787 лв. Преди 10 г. делът им е бил 14.7% от общите разходи, а сега са 13.6%.

Покупателната способност на българина, измерена през хранителните стоки, нараства почти за всички. Има само няколко изключения като краве масло, грозде и др.

През изминалата година общият годишен доход средно на лице от домакинството е 6013 лв. и нараства със 6% в сравнение с 2017 г., показват данните на НСИ. Ако се пресметне и инфлацията, реално доходите нарастват със 7.3% за това време.

Още по темата

За последните 10 години има видими тенденции - приходите от заплата твърдо се увеличават, макар за сметка на тези от пенсии и някои социални помощи.През 2009 г. например заплатата е била 52.25 от приходите , аз миналата година - 55.5%.

Допълнителните пари извън заплатата намаляват почти двойно за този период, а приходите от пенсии и от собственост се свиват значително. По отношение на пенсиите единственият период, през който те са се увеличили рязко като дял, е началото на кризата. Семейните добавки за деца се увеличават като дял от общите приоди за последните 10 г.

Въпреки силният ръст на жилищното строителство 93.2 % от българските домакинства живеят в жилища, строени преди 1990 г. Най-големият проблем у нас не е възрастта на жилищните сгради, а тяхната благоустроеност. Благата на цивилизацията не са еднакво достъпни за жителите на селата и на градовете. В България малко над една пета от жилищата нямат едновременно ток, вода, канализация, баня и тоалетна вътре в жилището. Централна канализация имат например едва 41.2% от жилищата в селата, а в градовете такава има не 100 %, а само в 95,2% от домовете.

В селата почти една трета от жилищата - 29.3% все още нямат тоалетна вътре в къщата. Любопитното е, че баня вътре в къщата нямат 14.3% от селските жилища, което е по-малко от онези, на които тоалетната е на двора.
Около една трета от българските домакинства - 34.1% заявяват, че нямат необходимост от лек автомобил. Това е отговор, различен от липсата на финансови средства за поддръжка на лека кола, както са отговорили 14.3% от домакинствата. За сметка на това 51.1% от тях имат лек автомобил, а 6.1% притежават два и повече.

В днешно време се оказва също така, че 37% от домакинствата нямат нужда от интернет вкъщи, а 38.3% преценяват, че нямат нужда и от компютър. Все пак в градовете 62.6% от домакинствата притежават компютър, а 64.7% ползват услугите и на домашен интернет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още по темата: нсидомакинстваразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
3
 
4
 
! Отговори
до iceblast88 преди 5 години
Задължителното здравно осигуряване е задължително, да. Задължително е. Но само ако си на трудов договор.
92
3
 
15
 
! Отговори
до iceblast88 преди 5 години
Българина няма никога да ходи с транспорт, просто защото е сноб. Той не иска да го виждат в рейса, а да е сам в колата. За това свидетелства морето от коли от бедни българи сутрин към 8, които се придвижват за работното си място. В това число са и политиците. А между другото в Европа и Брюксел са най-големите мошенници. Да ти обяснявам ли защо ?
91
2
 
7
 
! Отговори
Неграмотност преди 5 години
"36.5% от разходите му"В българския език десетичния разделител е запетая, а не точка.Пише се "36,5%", а не "36.5%". С останалите проценти в новината е същото.
90
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цитат: За последните 10 години има видими тенденции - приходите от заплата твърдо се увеличават, макар за сметка на тези от пенсии и някои социални помощи.През 2009 г. например заплатата е била 52.25 от приходите , аз миналата година - 55.5%.*Пряка последица от вдигането на пенсионната възраст и намаляването на реалната продължителност на живота. Статистиката ни лъже с очакваната продължителност на живота, а не е реалната, която е средната възраст на хората починали през дадена година.
89
1
 
20
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До всички твърдящи, че българина живее добре: Когато нашите депутати и министри могат да се разходят сами, без охрана в градски транспорт до работното си място, тогава може да твърдите, че българина живее добре. След като сега им се налага да се движат в кордон с охрана която да ги пази от народната любов, значи българина ясно осъзнава, че не живее добре! След като в Европа живеят добре, техните депутати не ги е страх да ходят с автобус сами до работа и това показва, че хората са щастливи!
88
3
 
21
 
! Отговори
Счети преди 5 години
Този сайт мине, не мине седмица и пуска статия колко сме бедни българите. Статиите са пространствени, пълни със статистически данни, почти преписани отнякъде. За мен такива статии са безсмислени, ако не поставят въпроси или не се опитват да дадат някаква позиция по въпроса. За никого не е тайна, че българите са бедни. Цяла Европа го знае това ! Полезната журналистика е тази, която разкрива, разследва и допринася за обществото, подобна статия трудно бих я определил като полезна !
87
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както винаги манипулативно заглавие и простоват анализ.
86
5
 
3
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До До 87 (до ...)Той е ИТ специалист ама не е наясно с елементарни закони в държавата. Иначе да раздава акъл колко добре сме е първа кипра. То затова и се нарича Задължително Здравно Осигуряване, защото е по избирателно и по твое лично усмотрение. Абе ИТ специалисти, какво да ги правиш? Математика учили, ама значението на думата "задължително" забравили.
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В селата почти една трета от жилищата - 29.3% все още нямат тоалетна вътре в къщата."Мисля, че са повече, но щом казват ....Все пак е по-добре в сравнение с 1940 година, когато 17,4% изобщо са нямали тоалетни, вкл. и външни. Тогава 20% от домакинствата са нямали кревати, а при останалите 80% са имали средно по 2 кревата на шест човека. 28,5% са нямали маса, а 36% са нямали стол и т.н. Това според изказването на депутата от управляващите Серафим Георгиев пред парламента на 12 март 1940 година
84
0
 
6
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До до iceblast88Хахаха, Задължителното здравно осигуряване не било задължително. Хайде кажи на нас неуките как може да си на трудов договори и да не плащаш здравни осигуровки? Моля поучи нас неуките как може да избегнеш задължителните здравни осигуровки? Член 33 Алинея 1 от закона за здравно осигуряване: Задължително здравно осигурени лица са всички граждани на Република България които не са граждани и на други страни.Не е задължително нали?
83
9
 
8
 
! Отговори
социален преди 5 години
чета коментарите на самозвани програмисти и айти специалисти тук.само се хвалят колко са богати.Програмистът е класов враг на трудещият се!Богатее на гърба на държавата , взел безплатно образование и продаващ трудът си на чужди и вражески държави!Окопали се класово хора недопускащи външни хора от народонаселението да проникне в богаташкият им кръг.За програмиста трябва ,ако не народен съд то поне високи прогресивни данъци за да се изравни нивото му до обикновеният човек!
82
0
 
6
 
! Отговори
До 87 (до ...) преди 5 години
Много бъркаш.Здравното осигуряване в България е задължително по закон - чети закона за здравното осигуряване. Още в първите текстове ще прочетеш, че е задължително. Какви са санкциите също можеш да прочетеш там.
81
0
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Боновите книжки - Бонови ли са ?? аххахаха
80
2
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Държава на абсурдите- Доброволно ли е доброволното пенсионно осигуряване ?? ХМ? Ами ДСК -Държавна спестовна Каса ли Е? ХМ? Ами Национална Лотария -Национална ли е (държавна)? Ами пенсиониран гражданин с песния 1200 лв получава таван 900 лв? Държавата му казва -да 1200 лв ти е пенсията -ама ще ти даваме 900?? Това го няма никъде в ЕВропа- Лихвоточки без право да бъдат осребрени като данъци или като кеш ??Пари на грабдани откраднати от държавата и после дадени като активи на ДСК (ОРТ)
79
1
 
11
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До до iceblast88Имаш ли право да се откажеш от здравно осигуряване защото си беден? Не! Имаш ли право да се откажеш от пенсионно осигуряване защото си беден? Не! Имаш ли право да се откажеш от доброволно (задължително) второ пенсионно осигуряване защото си беден? Не! Аз лично бих се отказал и от трите защото знам, че когато стане време да ги ползвам пари няма да има поради простата причина, че няма да има кои да внася и е в пъти по добре тези пари да ги заделям аз в моя сметка, ама нямам избор!
78
1
 
13
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Българинът е превърнат в едно куче! Бият го малтретират го -има намордник - лае колкото да не заспи -моли се за храна -и седи извън европейският двор на студено! Просто само му липсва козина - иначе си е куче- Кучешки живот до гроб !!
77
0
 
4
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До до iceblast88Какво общо има здравното осигуряване което е задължително по закон с това дали българина е богат или беден? По твоята логика щом българина плаща данъци значи е богат, така ли? Логиката ти е направо покъртителна.
76
0
 
5
 
! Отговори
Човечето преди 5 години
Новото строителство е за богаташите ! Учили сме, че едно време е имало данък "десятък " сиреч 10%, сега сомо ДДС е 20%, данък сгради , смет, пътен данък, винетка, гражданска отговорност и нямаш ли някоя следват санкции/ глоби/, !!!
75
9
 
2
 
! Отговори
до iceblast88 преди 5 години
Говорим за здравно осигуряване, което е почти безсмислено, но го имат всички на трудов договор, а останалите без братчедите се осигуряват. Това също говори, че българинът не е беден.
74
1
 
14
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До до iceblast88Кредитите са признак за липса на образована средна класа. Това, че си взел кредит за телефон не те прави богат, а е признак за ниска финансова култура. 2-3 коли са същото защото колата (ако не е служебна или работна) е пасив, а не актив. При наличие на много пасиви в личния ти счетоводен баланс и малко активи, то ти си беден. Богат си когато активите ти (това което ти носи пари) е повече от пасивите ти!