Заплатите растат, бедността остава, все сме на опашката в Европа

87% ръст на доходите за 10 години и пак са 40% от тези на останалите в ЕС
Обновена: 4 апр 2019 20:30 | 4 апр 2019 17:33, Камелия Цветанова
271
Заплатите растат, бедността остава, все сме на опашката в Европа
Снимка: Dnes.bg

В България реалният ръст на средната работна заплата за десет години  - от 2009 г. до 2018 година, е 87%, но в същото време българинът остава най-беден в ЕС. Този извод може да бъде направен от проучване на Европейския синдикален институт, публикувано наскоро и представено от лидера на КНСБ Пламен Димитров на кръгла маса "Европейският стълб за социални права - стълбът на бъдещето на Европа".

Още по темата
Лидерът на синдиката отново поиска скок на  доходите между 12 и 15 процента за всяка година, което означава минимална работна заплата от 650 лева от 1 януари следващата година.

Освен това от КНСБ настояват и  за въвеждане на стартова минимална работна заплата за висшистите, която да едно и половина спрямо минималната за страната, или 1000 лева от 1 януари догодина.

Социалният министър Бисер Петков обясни, че съгласно програмата на правителството от 2021 година реално минималната работна заплата в България ще стане 650 лева.

Иначе всяка година имало ръст на заплатите при това с двуцифрено число.
 
Според данните на Европейския синдикален институт България е лидер в нарастването на средната работна заплата, каза министър Бисер Петков и допълни, че реалният ръст от 87 на сто за периода след кризата е значително повече от ръста на втория в класирането на десетте европейски държави с растеж над 20 процента - Румъния, която с 34 процента ръст.

Следват Полша - 30 процента, Латвия - 21 на сто, Литва, Словения и Естония - с по 20 на сто и Чехия - 17 на сто, оповести Пламен Димитров.

Десет държави имат спад на реалната средна работна заплата - Гърция - с 23 процента, Хърватия - 11 на сто спад, Кипър 7 на сто и др. Португалия, Испания и Италия с по един-два процента.

Белгия и Финландия отбелязват нулев растеж.

По думите на Бисер Петков, тъй като има различна база, тези високи самостоятелно ръстове на средната работна заплата не са довели до сериозно относително повишаване на средните работни заплати спрямо средноевропейските, България продължава да бъде с най-ниски нива на заплащане.

"Целта както на синдикатите, така и на правителството е повишаване на заплатите, но за да е устойчив този ръст, трябва да се обърне внимание и на по-високия ръст на производителността на труда", каза Петков, цитиран от БТА.

Според Пламен Димитров обаче казаното в книгите все повече се опровергава от практиката, защото дигиталните трансформации все повече откъсват растежа на доходите в реалния сектор от производителността на труд.
Старата максима все повече става невярна, затова е възможно и ще става все повече възможно разминаването, допълни той.

15% значат 100-150 лева над заплатите, които в момента хората получават и са напълно постижими, каза още Димитров.

Според него така за четири години ние ще стигнем заплата в страната, която приближава 1000 евро и тогава много от българите, които са на работа в чужбина, ще се върнат обратно в родината си.

Въпреки позитивните данни за ръст на заплатите, България е на показатели, които ни отреждат незавидно място в Европа. БВП на България на глава от населението е 51 на сто от средното ниво на ЕС, средната работна заплата е 40 процента по паритетна покупателна способност от средноевропейската, при производителност на един зает около 45 на сто от средноевропейската.

Пламен Димитров припомни, че минималната работна заплата на България е най-ниската в ЕС, две трети от българските работници получават по-малко от средната работна заплата в страната, която е 1135 лева.

Неравенствата се задълбочават - има дълбоки неравенства между работещите българи, каза още той.

Получаващите минимални доходи устойчиво са 400-500 хиляди души, около 600-800 хиляди са работещите бедни.
От Конфедерацията искат да се изпълни както на европейско, така и на национално ниво заложеното в Европейския стълб за социалните права - минималната заплата да стане поне 60 на сто от медианата работна заплата. В стълба се обръща внимание на колективното трудово договаряне, като целта е до 2025 година минимум 60 процента покритие с колективни трудови договори във всички отрасли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
0
 
0
 
! Отговори
Златко преди 5 години
Вземаш 800 чисто , 200 отиват за пенсия и други глупости , работодателя харчи 1000 средно за тебе. Колко трябва да изкарва от тебе , че да има за инвестиране, развитие, амортизации, печалба и т.н. ?
241
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на мен не ми вдигат заплатата от 2 години, а всеки ден всичко се увеличава. Кого лъжете, че увеличават заплатите, кого!
240
0
 
2
 
! Отговори
42834 преди 5 години
Растат заплатите на протежета и любовници, за останалите се увеличава работата.
239
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ръста на цените за 10 години колко е?
238
0
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Метачка на улиците, в Испания, в селце с 3000 жители, по социална програма, за 6 месеца, без всякаква квалификация и 6 часов работен ден-980 евро чисти за получаване. Настройчик на мрм с цпу в нашия край, 600-650 евро максимум чисто. За какви доходи говорим?????Чехия, завод за автомобилни части, монтажник на линия за пластмасови фарове, извършващ 3 елементарни операции с механична отвертка-830 евро чисти.Шофьор на тир Франция-Италия-1800 евро минимум, стигат и до 2500 В Мутроландия???
237
1
 
10
 
! Отговори
До 242 преди 5 години
Понеже си заблуден, да те напътя...Бедността ни е наследство от "реформите" (всъщност - долен слугинаж на чужди интереси), главно от СДС, после циредворците и ДПС.Но и ГЕРБ гепят каквото им е по силите.Няма как някой да приватизира завод за 1 лв и после всички да сме богати. Само той ще е богат и ония, които са му харизали завода срещу подкуп.
236
1
 
3
 
! Отговори
До 246 преди 5 години
Споменатите от тебе натегачи - Поляците и прибалтийските тарикати, не са клекнали, те са легнали прятелю.В прибалтийските половината население избяга от там, точно като при нас. При нас избягаха или умряха само 30% до момента, но процесът "гордо" продължава.За Полша провери думите на бившия им държавник, който каза, че само правят орана любов на САЩ.Словения изобщо не я слагай в групата на натегачите, те си имат своите интереси и си поддържат добри отношения както с Европа, така и с Ру
235
1
 
8
 
! Отговори
Смехурко преди 5 години
Какво е финансовото ти положение? Такова, че ако седмица след заплата са ми останали пари, значи нещо съм забравил да платя.
234
0
 
9
 
! Отговори
Мосю Густав преди 5 години
"Заплатите растат, политиците ни крадат. бедността остава..." - това е истинското заглавие. You are welcome, Днес.бг!
233
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Споменатите чехи.. Поляци.. Словенци.. Латвийци.. Словенци не са клекнали като нас на Кремъл... Елементарно
232
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дотам ни докараха ченгета и доносници от дс.. А тук се драчите за партии които са от едно котило
231
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заплатите растат, бедността остава, все сме на опашката в Европа...Гарантирано от ГЕРБ!Това беше стратегията на Костов и неговите другарчета от ГЕРБ карат в този стил.Не случайно се сдружиха за изборите.И заплатите растат на шепа хора, докато останалите са си работещи бедни.На едни растат, на други не мърдат а статистически на всички растат.
230
0
 
8
 
! Отговори
Сик преди 5 години
Някой знае ли как един милиционер внезапно събужда се милионер? Те нали уж са нови, а пак са си същите, правят се на шефове, гледат мрачно, мръщят се. И изведнъж става ясно, че са пълни с имоти. И изведнъж става ясно, че са пълни ***. И какво да ги правим сега тея кавали `щот така или иначе вече сме ги избрали? Не ви ли омръзна да ви лъжат на дребно? Не ви ли омръзна да живеете бедно?
229
4
 
7
 
! Отговори
Го4о преди 5 години
Бедността ни е наследство от ДРУЖБАТА НИ СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ! А и последни станахме членове на Европейския съюз, искате да изпреварим Чехия, Унгария или Полша ли???? ... Как с какво? С русофилство НЕ СТАВА! Запътили сме се към ВЕНЕЦУЕЛА!
228
1
 
3
 
! Отговори
виготура_вигопрасна преди 5 години
Та исках да кажа, че това с големите проценти ръст на доходите е манджа, от коят ми се повръща! Настоящите управници дойдоха на власт преди едно десетилетие с обещания за качествена промяна на държавата, обществото, начина на управление и условията на живот! При пенсии от 75 евро, и масова заетост на младите в чужбина, няма място за хвалби! Добре, че все пак има възможност да се работи в чужбина иначе чисто сме загинали....направо ще има революция....!!!!
227
0
 
13
 
! Отговори
виготура_вигопрасна преди 5 години
Този Пламен Димитров да земе да се скрие някъде, че тези простащини ги пробутват вече 30 години! Без да съм голям икономист, да ми каже Пламенчо едни супер ниски доходи като нараснат с 87 процента кел файда....освен това взема ли предвид този растежа на цените на абсолютно всичко, както и, че средната заплата си е средна заплата.....един взема 3000 а други десет по триста и получаваме средна заплата нали! Да каже и колко са пенсийте 75 евро в БГ и 1750 евро във Финландия!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
226
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте се оплаквали бе! Вие знаетеле колко пари е лука в Турция?
225
2
 
9
 
! Отговори
Бесен работещ преди 5 години
Онзи ден похарчих 20 лв. за 5 неща (едно от които е хляб).20 лв. са 1/5 от 100 лв.20 лв. вече не стигат за едно нормално пълноценно ядене след вреден непълноценен работен ден.Правете си изводите за колко ли време ще ми стигне сегашната минимална заплата ???Тук говорим за харчене само за храна (изключвам данъци, които ми удържат от фиша; ток; вода; телефон; пътни; интернет; наем; деца - не дай си Боже).......
224
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разтат космите по гениталите на повечето мъже и жени в България! Де да можеше да се плаща с косъмчета.
223
0
 
11
 
! Отговори
раша наша преди 5 години
цифрите мен неме интересува най важното какви пари се получават чисти на ръце това е проблема че не стигат за нищо тези мизерни заплати не знам как е в софето но знам че извън софето глада е голям.особено в малките градове а за селата също не знам майче в селата е най трудно приказките ви омръзнаха ни покажете си делата при тези лъжи народа ви няма да се върне в бг цените растат заплати на местото си маршируват кражбите се увеличават от политици обещанията са културно -отказване -няма пари хазн