Работим по 9 г. за жилище в София, в Стара Загора – малко над 7 г.

Стара Загора и Варна – в двата полюса по достъпност на жилище
23 май 2019 07:00,
127
Работим по 9 г. за жилище в София, в Стара Загора – малко над 7 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

7 години и 4 месеца работа - толкова са нужни на жител на Стара Загора да си купи жилище от 80 квадрата в града, ако получава средната работна заплата. За същото по големина жилище, но в морската столица, на варненеца ще са му необходими 11 години работа.

Стара Загора и Варна са на двата полюса на класацията за достъпност на жилищата Много близо до резултата на Стара Загора е Русе, където са необходими 8 г. и 6 месеца работа, за да се купи аналогично по големина жилище, пише "24часа".

София и Пловдив - двете населени места с най-оживен пазар на жилища, са някъде по средата.

Още по темата

И в двата града е необходимо местният жител да получава средната за града работна заплата в продължение на 9 години и 2 месеца и, разбира се, да не я харчи за нищо друго, за да си купи с натрупаните пари дом от 80 кв. м. Бургас е непосредствено преди Варна - там са необходими 10 години и 4 месеца.

Младост, Овча Купел... София можела да поеме още 1 милион жители!

Макар че между София и Пловдив няма разлика в достъпността на жилищата, всъщност цените на имотите в двата града далеч не са еднакви. Според последните данни на НСИ в столицата средната цена на квадратен метър апартамент в момента е 1999 лв., докато в Пловдив е 1247 лв. Става въпрос за средна цена между ново и съществуващо строителство.

Но и средните заплати в двата най-големи града се различават съществено: в столицата тя е 1433 лв., докато в Пловдив е 897 лв. Освен това столицата има доста голям пазар на имоти и цените в някои квартали се различават двойно от цените в други. Разликата в средната цена между квартала около Докторския паметник и “Обеля” може да стигне и три пъти.

МРРБ: Жилищата у нас са повече от домакинствата

Броят на жилищата в България е много по-голям от този на домакинствата. По статистика има средно 550 жилища на 1000 души, а броят на необитаемите е около 31%.

Според него 97% от собствеността на жилищата в страната е частна. Около 40% от домакинствата живеят в пренаселени домове.

“Затова е необходимо формирането на нова политика за осигуряване на достъпни жилища на всички слоеве от населението и разработването на мерки за създаване на нов социален жилищен фонд, който ще допринесе и за справяне с демографската криза и бедността по региони”, каза Йовев.

Един от приоритетите на МРРБ е подкрепа на общините за обновяване на социалните жилища чрез публично-частно партньорство с неправителствени или бизнес организации, за поддържане на социалния фонд или създаване на нов, защото наличният не е достатъчен, стана ясно още от думите на зам.-министъра. Той допълни, че се предвижда и подобряване на механизмите за по-ефективно управление на етажната собственост и създаването на стимули за подобряване на енергийната ефективност в жилищните сгради.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
11
 
! Отговори
УЕФА - мафия преди 4 години
240-те , Домуса, Боко, Перуката и Галин Михайлов могат. Във Верея що апартаменти са накупили, с асансьори и тераси.
72
0
 
1
 
! Отговори
kiki преди 4 години
До Иванчо+Марийкаи пак няма да стигнат!
71
11
 
18
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Социализма ви остави собствени жилища, даже вили,но хищническия капитализъм, ще поправи това.На улицата, или на квартира, излизаш бедни българино !Наскача ли се *** ?!
70
0
 
9
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 4 години
Това е някаквъ авбсурд. АКО НЕ ХАРЧИ ЗА НИЩО ДРУГО.
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днеса, а жилищата с частен асансьор ли са или са тераси от 200 квадрата?
68
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На това кой ли ще повярва???Незнам,като пишете тези глупости какво очаквате.Може да се купи,ама ако работиш в чужбина.
67
2
 
31
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
Борянче, И КАКВА ЗАПЛАТА ТРЯБВА ДА ПОЛУЧАВАМ, ЧЕ ЗА 7-9 ГОДИНИ ДА СИ КУПЯ ЖИЛИЩЕ??? Е пак ни взехте за боядисани канарчета!!!
66
2
 
41
 
! Отговори
gumbol and darvin преди 4 години
Семейство, което получава средната за София заплата може да спести пари за жилище ново строителство с чиста квадратура от 85 кв.м. при сегашните цени за около 30 тина години и то само ако хората са пестеливи. Ако искаш със средна заплата да не готвиш в къщи, да не си носиш храна на работното място, да излезнеш на заведение през уикенда, както и лятото на море и зимата малко на планина, просто никога нищо няма да си купите.Това е истината!!!
65
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София нормално жилище струва 200-300 хиляди евро. За 100-150 хиляди лв можеш да си купиш няква срутена панелка. Не знам каква заплата трябва да взимаш за да събереш 600 000лв в България за 10 години. Такива жилища си позволяват само хората от политическата класа и такива които имат строителни фирми и получават обществени поръчки и т.н.
64
1
 
40
 
! Отговори
Нормален преди 4 години
Брей, не знаех, че масово хората могат да отделят 100 000 евро за 7-10 години. Ово е стандарт.
63
1
 
16
 
! Отговори
Dr. Watson преди 4 години
сега, нека да ви светна че балона на цените на имототе ще се спука с як гръм до 2-3 години, и бая хора ще пият по една студена вода
62
1
 
31
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
7 години ли !!!Шшшш ало, защо банките шият хората с кредити по 30 години? Вие май си мислите, че ядем доматите с коловете!
61
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На мен трябва да ми го подарят това жилище за да имам някакъв стимул да живея в този толкова уреден и чист град с прекрасен въздух, огромни паркинги, огромни къщи с басейни, страхотна инфраструктура, страхотно здравеопазване и т.н.
60
1
 
27
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Що за глупости! Необходими са 25-30 години за закупуване на нормално тристайно жилище, ако двамата съпрузи в семейството получават доход от по около 1500 лева. Въпросът не е колко получаваш, а колко можеш да спестиш от една такава заплата, живеейки в София примерно!
59
0
 
12
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Девет години ама да не си харчи заплатата за нищо друго :)
58
1
 
5
 
! Отговори
Графа преди 4 години
Гласувайте и За Кметицата, тя ще се погрижи да не остане улица без дупки и тротоял със плочки, с други думи инфраструктурата, ще е точно като селото от което кметицата и вие идвате!!
57
0
 
4
 
! Отговори
Видял и препатил преди 4 години
До пецатаНе съжалявай. Нищо не си изгубил, че не си купил жилище. Напротив - отървал си се от данъци, некачествено строителство и скъпи ремонти.
56
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ше събирам аз 10 години за да си купя няква порутена панелка в софия и да се чудя къде да си спирам колата по тротоари и градинки и да ми я драскат лапетата пред блока, направо си бия шута от тая "държава"
55
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вългарите са най-простият народ на тази земя!!ФАКТ!!За това и вече 10 години избират един *** пожарникар.
54
0
 
3
 
! Отговори
Пецата преди 4 години
10 години ,исках да напиша в предишния коментар