Пловдив изплува, какви са пораженията от пороите в страната?

Днес е обявен жълт код за обилни валежи с гръмотевици за 9 области
Обновена: 3 юни 2019 07:28 | 3 юни 2019 06:45, Александър Попов
45
Пловдив изплува, какви са пораженията от пороите в страната?
Снимка: Булфото, архив

Обстановката в Пловдив се нормализира и към 3 часа тази нощ в кризисния щаб няма получени сигнали за бедстващи и пострадали хора. Активната работа за преодоляване на последиците от проливния дъжд продължава, към този момент най-критично остава положението на кръговото на Скобелева майка и вероятно то ще остане затворено за движение и на сутринта, съобщава БНР.

Извършват се активни действия по отводняване на бул. Санкт Петербург, Коматевски възел, бул. Васил Априлов под жп надлеза и бул. Марица под жп моста. Екипите на пожарната продължават изпомпването на вода от подлези и други наводнени обекти, а полицията следи за организацията на движение.

Още по темата
Всички закъсали автомобили в критичните точки са изтеглени на наказателния паркинг на бул. "Найчо Цанов" и служебния паркинг на сектор "Пътна полиция" на ул. "Напредък".

В действие са и екипи на ВиК, които със специализирани машини почистват отводнителните съоръжения. Към момента канализациите са чисти, но обилният дъжд пречи на нормалното изтичане.

Заради прекъсване на електрозахранването временно е била нарушена работата на Южна и Северна станция, но нормалното водоподаване вече е възстановено.

Над 170 са сигналите за наводнени приземни етажи и мазета, постъпили в пожарната служба на Пловдив. Шест транспортни участъка бяха наводнени и не се допускаше преминаването на превозни средства през тях. Отводнени бяха 4 болнични заведения, изтеглени бяха няколко автомобила - с бременна жена, майка с 2 деца и майка с 3 деца. Екипи се отзоваха на 2 сигнала за евакуиране на трудноподвижни хора.

"Организацията, която беше направена вчера в Пловдив, с участието на над 400 човека, даде резултат. Вчера ситуацията беше много тежка и в Хасково, Стара Загора и Велико Търново. Щети има, но най-важното е, че няма загинали и пострадали хора", посочи главен комисар от МВР Николай Николов пред Bulgaria ON AIR.

Именно в Пловдив е паднало най-голямо количество дъжд в неделния ден - 69 л/кв.м. Свикан е извънреден кризисен щаб, който заседава и тази сутрин.



В страната

Поройните дъждове предизвикаха наводнения и транспортни проблеми в редица населени места в страната. От НИМХ отчетоха, че най-голямо количество дъжд е паднало в Пловдив - 69 л/кв.м., следван от Пазарджик - 37 л/кв. м., Враца -33 л/кв. м., и Кърджали – 16 л/кв.м.

Поради интензивен дъжд и свлечени кални маси временно беше ограничено движението по главен път София – Варна, на магистрала „Тракия“, както и в отделни участъци в областите Търговище, Плевен, Велико Търново, Пазарджик и Стара Загора. От МВР съобщиха, че най-много сигнали за наводнения са получени на територията на Велико Търново, Пазарджик и Пловдив.

Във Велико Търново постъпилите сигнали бяха главно в община Елена. Получени са седем сигнала за наводнени дворове, приземни етажи и мазета, които са отработени своевременно. Заради интензивните валежи кметът на Велико Търново Даниел Панов назначи денонощен мониторинг на реките Янтра и Белица. Засега нивата са под критичните стойности. В града пропадна пешеходна пътека в началото на улица "Полтава" в посока София.

В Пазарджик са постъпили около 50 сигнала за наводнени мазета, приземни етажи, магазини и участъци от пътната инфраструктура. Получени са сигнали и за закъсали автомобили. Повечето от получените сигнали бяха за частни домове - жилищни блокове, кооперации, мазета и др. От обществените сгради беше наводнен единствено приземният етаж на общежитието на спортното училище.

В София бяха получени шест сигнала за завирени участъци вследствие на проливния дъжд в София. Проблеми имаше на ул. "Пейо Йорданов", бул. "Проф. Капитан Лазаров" и ул. "Боян Магесник". В пожарната е получен един сигнал за паднали клони. Не е имало проблеми с градския транспорт, както и с нивата на реките и общинските язовири.

Заради пороите река Гюрля излезе от коритото си
в старозагорското село Средногорово и заля няколко къщи. В град Николаево също бяха отчетени по-големи количества валежи - около 30 л/кв.м, което причини наводнения в няколко имота, намиращи се в по-ниската част на населеното място.

Жълт код за обилни валежи с гръмотевици е обявен за днес в 9 области в страната. Това са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Пловдив, Пазарджик и София-град и София-област. Очакват се валежи до 25-30 литра на квадратен метър, а на отделни места и повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
31
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Това беше обикновен силен дъжд, който не би трябвало да предизвиква наводнения. За наводнения дъжда трябва да е поне 10 пъти по-силен. Въпрос на наклони на улиците и работещи шахти в населените места и язовири, микроязовири и защитни стени извън населените места, т.е. както си беше направено по учебник до преди 30 години.
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туии село го удави.
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 14И като подаде какво?!Поръчковия пудел Цацаров ще тръгне срещу хора на ГЕРБ ли?! Да ги разследва!?
14
1
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
В СОФИЯ БЕШЕ СЪЩОТО!!!ВАЛНЕ И СЕ НАТРУПА ВОДА НА ОПРЕДЕЛЕНИ МЕСТА!! ПОСЛЕ ОТПУШИХА ШАХТИТЕ НА ТЕЗИ МЕСТА И ПРОБЛЕМИ НЯМА!!!
13
1
 
19
 
! Отговори
Georgiev преди 4 години
Пловдив на три морета!
12
2
 
20
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ДАЛАВЕРАТА Е СЛЕДНАТА КАКТО ВИНАГИ :D ДОРИ В КОМЕДИЯТА- СТОЛИЧАНИ В ПОВЕЧЕ - ГО ПОКАЗВАТ СЪЩОТО!ПЛАЩАТ СЕ ПАРИ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА КАНАЛИЗАЦИЯТА! А РЕАЛНО НЯМА И 10% ДА СЕ ПОЧИСТЯТ ОСТАНАЛИТЕ ПАРИ КАТО ГИ ПОЛУЧИ ФИРМАТА СИ ГИ ДЕЛИ С КМЕТА!В СОФИЯ ПОЛОЖЕНИЕТО Е ПО-ДОБРЕ САМО ЗАЩОТО 10% КОИТО РЕАЛНО ДАВАТ ЗА ПОЧИСТВАНЕ СА ГОЛЯМА СУМА А ОСТАНАЛОТО СИ ГО ДЕЛКАТ!ПРОВЕРКИ НЕ СЕ ПРАВЯТ ЩОТО КМЕТА Е САМАТА КОРУПЦИЯ А ГЕРБ Е СИНОНИМ НА ГРАБ!30% ГЕПОФИЛИ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО СЕ НАЛАГАТ НАД ОСТАНАЛИТЕ!
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кмета ще да е като оня заспал сливенски тръцуняк - с икономиите.
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баце няма ли го там, да отреже тържествено една лентичка?!
9
6
 
26
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ПЛОВДИВ НЯМА РАБОТЕЩА КАНАЛИЗАЦИЯ , ЗАЩОТО НЕ СЕ ПОЧИСТВАТ ШАХТИТЕ ЗА ОТВОДНЯВАНЕ!! НАСЕЛЕНИЕТО НА ПЛОВДИВ НАПЪЛНО ЗАСЛУЖАВА ДА СЕ УДАВИ СЛЕД КАТО ГЛАСУВАХА ЗА КМЕТ ОТ ГЕРБ ПРЕДИ ГОДИНИ!!!
8
6
 
7
 
! Отговори
1 преди 4 години
Като чета коментарите, имам чувството, че само "шкартото" е останало на тази територия!Дъжда ги удави, а на тях политиката им в устата!
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много грешни и крадливи гербаджии, затова Господ си отмъщава, не дъжд и град, а огън и жупел за вас, *** *** гербаджийска!
6
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хомосексуалните пияни копейкаджии продължават плюенето по партия ГЕРБ, победител на евроизборите!Яко глад ги чака продажните рубладжии!Кеф!
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Водата ще отмине ,но слабоумниците ще си останат такива.:)
4
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герберите първи изплуваха, защото тиквите им са като шамандури. Кмета в мезонета хем изплува на покрива, хем върха на шамандурата му мигаше при всяка светкавица, за да го заобикалят хеликоптерите.
3
30
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е част от Промяната на набедения за президент румен радев! Защо нищоправецът не наложи вето срещу наводненията, вето срещу поройните дъждове, вето срещу запушените шахти? Вместо това любовницата му деса *** троши държавен лев, за да пътува по света и да ни забърква в международни скандали!Оставка! Никога повече кремълски продажник за президент!
2
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мин.чо Борисов , прибери се !Заради теб природата ще отмъсти на България !
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дето е текло, пак ше тече!