Тъжно! Пожар изпепели гнездо на щъркели, две малки изгоряха

Пожарникари и жители на Гложене не успели да помогнат
Обновена: 26 юни 2019 09:22 | 26 юни 2019 09:00, Елка Василева
53
Тъжно! Пожар изпепели гнездо на щъркели, две малки изгоряха
Снимка: bTV

Щъркелово гнездо изгоря във врачанското село Гложене. Изгорели са и двете малки щъркелчета в него. Трагедията е станала въпреки усилията на хората да ги спасят. Не са успели да помогнат и пожарникарите.

Двойката щъркели се заселила върху електрически стълб преди няколко години, но все не успявала да отгледа поколение, разказва bTV.

"Едната година почнаха да летят и паднаха на къщата – умряха щъркелчетата, а пък друга година имаше буря и самите яйца ги свали долу до стълба", разказва Христина Лалова, жител на село Гложене.

Тази година съседите в Гложене стискали палци всичко да е наред с двете щъркелчета и се възхищавали на дългоклюните родители. "През деня им правеха сянка, предполагам женския, разперваше криле да ги пази от горещото слънце, отскоро започнаха малките да показват главички извън гнездото и видях, че са две", обясни Дима Бонева.

Трагедията станала в късния следобед в понеделник. Не било нито толкова топло, нито пък имало буря, разказват хората. Те се обадили веднага на 112 и докато чакали помощ, се опитали да спасят гнездото.

Изпратената от селското кметство вишка също не успяла да помогне. За десетина минути гнездото изгоряло. Когато пожарната пристигнала, остатъците от него и трупчетата на двете щръклета били на земята.

Жертва на огъня станали и десетина гнезда на врабчета. От пожарната предполагат, че става въпрос за късо съединение.

"Не мога да обвиня никого, освен че процедурата е много тромава и този спешен номер всъщност не е толкова спешен, не може да звъниш, да дадеш адрес и те да те разпитват до девето коляно, какъв си, що си, къде живееш, в крайна сметка щъркелчетата умряха, щъркелите са бездомни, снощи седяха на стълба и имам усещането, че плачеха,  търсеха си малките, кръжаха над стълба, това е трагедия", каза Дима Бонева.

Дима качва клипчетата и снимките в социалната мрежа с единствената цел да накара институциите да действат по-бързо в такива ситуации. Както и да призове тези, от които зависи, да  поставят метална платформа за щъркели върху стълба.

Според местните това е трябвало да се случи още миналата година, когато гнездото изгоряло по подобен начин, но жертви нямало.


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
от мен... преди 10 месеца
...искрено бих се зарадвал ако беше изгоряла баничарницата и гръмнал автоклава на бозаджийницата , та тролольольовците да млъкнат FOREVER!
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
dnes.bg, имаше няколко коментара срещу мнението на ГЕРБ FOREVER, които макар и груби и обидни, бяха напълно заслужени, а вие сте ги изтрили. Мнението на ГЕРБ FOREVER е изключително долно и само *** може да се изкаже по такъв начин за тези животинчета. Не трябваше да триете коментарите срещу него, те трябваше да стоят, защото реакцията, изказана в тях е закономерна. Засрамете се!!!!!!!!
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Един съселянин,като косел ,нарочно или
не прерязва краката на щъркел.След време странна болест го удря в краката
и така си отива.Мой познат стреляше
с прашка по лястовици.Сега ходи сам
немил недраг.Според мен животът е
даден да четем знаците,духовните.
39
22
 
2
 
! Отговори
ГЕРБ FOREVER преди 10 месеца
Абе стига ни занимавате с некви ум рели гарги, *** надигат глава, да ги разнажем на изборите есенес, мноо ми дреме за некви опърлени пилци
38
1
 
11
 
! Отговори
някой преди 10 месеца
Както винаги, след дъжд качулка!
Защо не са сигнализирали за това гнездо и преди да пристигнат щъркелите то да бъде повдигнато на платформа?
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До СТРАНДЖАТА Никъде не съм виждал да развалят нарочно гнезда по времето соца. Освен ако не са били някакви у.оди, каквито е имало и винаги ще има, но днес ги ринеш с лопата. Предполагам, че ако някой пръдне, и това ще политизираш.
36
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Скъса ми се сърцето от мъка. Толкова добри и умни птици, с толкова любов и преданост създават семейство и поколение , че много човеци трябва да се учат от тях. А селяните как не са си взели поука от миналите нещастия?!! Защо са го оставили в това гнездо, щом не е безопасно???
35
2
 
6
 
! Отговори
късо съединение преди 10 месеца
Така става като продавате ЧЕЗ на разни Гинки.
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Правят се гнезда с изнесени шапки над жиците. Така няма контакт с клоните от гнездото и жиците и не може да стане пожар.
33
1
 
27
 
! Отговори
... преди 10 месеца
Горките животинки... от години се мъчат да създадат поколение. Веднъж малките паднали, друг път буря събаряла яйцата, сега малките им живички изгоряха. От мъка ще умре тази двойка щъркели. Сега кръжат и си търсят гнездото и малките, които са пазили от слънцето, като са стояли с часове с разперени крила, за да пазят сянка. И сега какво? Горките животинки... наистина тъжно, много тъжно
32
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 10 месеца
До 112
Искат информация, за да не стават грешки! Добре е човек като се обади, да посочва и местоположението си. Иначе се получава, например: звъня от Пловдив и не казвам къде съм, сигнала се получава в Кърджали и оператора започва да гадае, къде да го препрати.
31
2
 
9
 
! Отговори
GG преди 10 месеца
Щъркелчетата !!! Баси гадното
30
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ми като знаят че там има щъркели да са сложили една метална кошница отгоре...

В едно село видях подобно нещо. Браво на кмета му, сетил се е човека. Щъркелите са готини птици, а са и полезни.
Градът в Щатите, в който работих, правеше луди пари от ентусиасти да наблюдават диви птици в естествената им среда, т.нар. birdwatching. Ние се чудим как да ги гоним и ядем :D
29
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щъркеловото месо и яйца са били популярен деликатес сред политическия елит на Римската империя.
28
1
 
11
 
! Отговори
Изрод си, номер 19 преди 10 месеца
До Деян Куцев

Да пукнеш дано!
27
1
 
17
 
! Отговори
112 преди 10 месеца
Дам на 112 е малко като телефонен "лексикон" - задават доста ненужни въпроси. Когато се обадиш очакваш кратко ,точно и ясно да те питат по темата... След това идва времето в което оператора трябва да намери коя служба отговаря точно за тази територия и дано вдигнат ....
26
2
 
8
 
! Отговори
аз-ът преди 10 месеца
До Св. Петър

Викаш щом умират хора нищо друго няма значение така ли? Деа простата ви нация аз!
---
+++
25
0
 
26
 
! Отговори
аз-ът преди 10 месеца
Уж човека бил по-умен от пернатите, ама друг път.Що ги оставихте да са оплетат в жиците и са подпалят бе, хора?При тез валежи, нали гнездото е подгизнало от вода и като се опира в жиците какво става бе? Ей затуй на стълбове с напрежение, трябва върха да е остър конус, за да не могат големите птици да правят гнезда.Сложете им няколко празни стълба на подходящо място
---------
++++
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кви богове кви руснаци, хора вие напълно сте издали багажа...
23
23
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
ВЪВ ЦЯЛА КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ ПОЧТИ НЯМА ЩЪРКЕЛИ, ЗАЩОТО ТЕ УСЕЩАТ , ЧЕ ТАМ Е ЗЛОТО НА ЗЕМЯТА!!!

НАПИШЕТЕ В ГООГЛЕТО БЯЛ ЩЪРКЕЛ И ЩЕ ВИДИТЕ КЪДЕ ГНЕЗДИ ИМА ГО И В БЕЛАРУС НО НЕ И В КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ МАЙКАТА НА ЗЛОТО НА ЗЕМЯТА!!!