Петровден в един родопски манастир в Пазарджишко

Баткунският манастир покорява сърцата на миряните
29 юни 2019 16:08,
1

Снимка: Павел Гълъбов

Баткунският манастир "Свети Петър и Павел" посрещна храмовия си празник сред множество гости от цяла България. Манастирът се намира близо до село Паталеница, което през 1955 година се обединява със село Баткун, образувайки едно от най-големите селища в региона.
Още по темата

Възраждането на манастира е започнало скоро, в момента в него има игумен, който заедно с всеотдайни миряни се грижат за облагородяването на светата обител. Чистият планински въздух, зашеметяващите гледки към Родопите и Тракийската низина, засилват усещането за свято място, което макар и унищожавано многократно, винаги е успявало да възроди духа си.

По традиция на този празничен ден се организира събор, отслужва се света литургия във възхвала на светите равноапостоли Петър и Павел, която тази година бе много силно посетена от миряните. След нея се проведе и празник с песни и танци на различни самодейни групи от близките села и градове. Много красиви носии показаха децата от Народно читалище „Селска пробуда“ с. Варвара. Топлото време не попречи на гостите и изпълнителите да се порадват на красивия летен празник. Те се поздравяваха и си пожелаваха здраве и щастие.

Историята на Баткунския манастир е богата. Тук се е запазила Баткунската хроника, която описва потурчването на гордата Родопа планина по време на османското иго. Страшен момент за жителите на региона. Манастирът е бил посетен и от Васил Левски. Тук той е прекарал близо 6 месеца от живота си, според различни историци този период е много дълъг, което е изключително любопитен факт. Какво е привлякло Апостола да остане тук – чистата природа, прекрасните гледки, сладкия въздух...? По-добре е да се уверите сами, като посетите светото място, заслужава си.

Честит празник на всички празнуващи!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари