Хидробуси ще свързват дестинации в Бургаския залив

Спирките са ясни, тръгват следващото лято
27 авг 2019 21:07, Анисия Иванова
6
Хидробуси ще свързват дестинации в Бургаския залив
Архив: Булфото

Хидробуси ще свързват дестинации в Бургаския залив през следващото лято. Идеята е корабчета да свързват основни пет спирки в залива - Морската гара в Бургас, остров Света Анастасия, където кеят ще бъде разширен, рибарското селище Ченгене скеле, където предстои да бъде изграден нов пристан, рибарското пристанище в Сарафово и бъдещото рибарско пристанище в Крайморие. Общината предвижда да закупи нов кораб по-голям от "Анастасия“, за да може с него да се осъществяват плавания не само при спокойно море, съобщи БНР.

За да се осъществи проектът, местната администрация търси съдействие от Министерството на транспорта и Морската администрация, каза кметът Димитър Николов:

”Необходимо е да бъдат облекчени процедурите за осъществяване на транспорт с малки плавателни съдове . А тези корабчета, освен че могат да возят туристи, те могат да се използват и за предвижване от пътници. Например жителите на Крайморие чрез корабчето могат да стигнат от и до центъра на града за 10-15 минути, което би било много-по-бързо, особено през летния сезон, когато трафикът е натоварен, а и по-романтично!”

Кметът допълни, че Общината ще даде възможност и на частни плавателни съдове да изпълняват такива курсове.

Министърът на транспорта Росен Желязков заяви, че промените в наредбите, свързани с разрешителните за изпълнение на такива пътнически морски превози, ще бъдат приоритет още в началото на новия политически сезон.

Директорът на ИА “Морска администрация” кап. Живко Петров посочи, че инфраструктурата за осъществяването на проекта е почти изградена.

„Вече имаме доста съоръжения и малкото корабоплаване се увеличи. Имаме линия от Несебър до Созопол, от Черноморец до Созопол, до Острова пътуват и други плавателни съдове. За съжаление като нормативна база нямаме опит, нашето законодателство е било изграждано на база търговски кораби, приравняването им е невъзможно. За това ползваме опита на Дания, Швеция където имат опит с т.нар. „водни таксита“ и „водни автобуси“, ще имаме в предвид и нашите условия и ще предложим промени в две наредби, за да може да осъществяваме такъв транспорт и тук.“

Предстои среща с бизнеса и администрациите, на която подобни законодателни инициативи се обсъждат, преди да бъдат придвижени към Министерството. Очакванията са проектът да бъде реализиран през следващото лято.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Коко преди 3 години
Абе хидробус напишете корабчета стига сте я глупости че от тая смешна и некадърна община станаха за смях сега поредната простотията идва на дневен ред ще вземем електробуси и ще спрем тролейбуси апъкще оставим горящите по 50 на 100 нафта автобуси да се дрънкат празни по новата транспортна схема ама то това е акъл ама голям като шамандура
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво е "дестинация"?
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спомени от соца: Тогава-12бр "Комети" от пътническо плаване на БМФ поддържаха разписание по цялото Черноморие от Ахтопол чак до Балчик. Два часа от Варна до Бургас за 6лв билета.Сега- до о. Света Анастасия. Впрочем и тогава имаше хидробус дотам- "Т.Бакърджиев". Както и "Емона" -от Несебър до Ахтопол.
3
1
 
7
 
! Отговори
мишо бирочето преди 3 години
кмето че лежи в президентския в приморец с 23 годишната си крантичка либовница, че гледа корабчето как щъка и че брои поредните мелеончета окрадени от него в името на *** и руската мафия. зимата в бургас няма млад човек по улиците а най успешният кмет го дава ларж, пристани, кеве, кораби... приоритети.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кмета на Бургас, плаща от данъците ни на всички регионални медии, за да си осигури спокойствие и всички да му галят егото на най - "успешния" кмет в България. Истината е, че този кмет не се интересува нито от града, нито от хората, които живеят в него.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не "предвижване", а ПРИДВИЖВАНЕ.