2 тона мъртва риба в река Струма. Проблем - няма...

Замърсяването на реката и язовир "Пчелина" изкара хора на протест
Обновена: 23 окт 2019 11:20 | 23 окт 2019 11:13, Петя Славова
10
2 тона мъртва риба в река Струма. Проблем - няма...
Снимка: Pixabay

Замърсяването на река Струма и язовир "Пчелина" изкара жителите на Перник на протест. Преди месец от водоема изплува тонове мъртва риба, която според протестиращите е заради изсипани в реката вредни вещества от близките предприятия. Демонстрантите поставиха ковчег, за да "погребат" ритуално реката.

"Гледката беше потресаваща. Още от месец май река Струма тече мътна, черна, червена, кафява, сива. Реката беше замърсена от силно отровни промишлени води от предприятията на територията. Въпреки множеството сигнали, РИОСВ-Перник не взеха никакви мерки", обяснява Марио Антонов, който е свидетел на случващото се в района.

"Река Струма е отпаден канал в момента. Всички граждани на Перник и областта смятаме, че не се взеха никакви мерки. Държавата дори не си прави труда да види колко умряла риба има. По наши груби сметки става въпрос за 2 тона измряла риба в язовира". Директорът на басйенова дирекция инж. Георгиев твърдеше, че причините са природни явления - цъфтеж на водорасли, слаб приток на вода, презарибяване от наша страна. Ние опровергахме неговите думи. Причината е замърсяване на водите", разказа той пред Нова тв.

"Не мога да се съглася с тези твърдения. Експертите на РИОСВ-Перник изпълняват правомощията си по закон. Проверени са 12 предприятия от началото на годината. При установяване на превишаване на дори един от показателите, те са санкционирани. Има санкционирани 6 промишлени обекта. На всички сигнали е реагирано своевременно и при установяване на нарушител също са предприемани административно-наказателни действия. Не може да говорим за тотално замърсяване", обобщи от РИОСВ- Перник Анелия Дренска.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Нено екоминистъра преди 1 година
Ние патриотите сме "за" шарените реки и "против" шарените гей паради!
8
0
 
1
 
! Отговори
Щснх преди 1 година
Това е българия.
7
0
 
3
 
! Отговори
няма проблем преди 1 година
Абе вие за край на живота от старост не сте ли чували ? Просто рибата е умряла от старост!
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
предизборно всичко черно е бяло
5
5
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
престанете да говорите против държавата.Ще станете просяци и ще ви гонят и бият на всякъде.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РИОСВ-Перникс директор Лежи Рушветчиев
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Престъпникът - това е държавата.Поне тази река бе чиста.Но Тиквуна нали разправя, че се строи завод до завод. Мръсотия до мръсотия. РИОС си е по бюрата и си клатят краката.
2
3
 
15
 
! Отговори
kirasirrav преди 1 година
значи половината проверени със санкции защото изпускали, а какво им пречи пак да са пуснали химии в реката, или другите да си пускат кесим? и хората подават сигнал за умряла риба и шарената река ама квот станало, станало, сега няма сигнал...
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено, че няма проблем. Реката е чиста като сълза. Рибите са членували в опасна секта и са извършили масово и ритуално самоубийство.