11 милиарда струва ВиК инфраструктурата в България

За първи път са публични активите на държавна и публична общинска собственост
1 дек 2019 11:45, Петя Славова
15
11 милиарда струва ВиК инфраструктурата в България
Снимка: архив, Булфото

Стойността на ВиК инфраструктурата в България към края на 2017 година е близо 11 милиарда лева, показва оценка, направена и разпространена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/.

Подобна оценка на ВиК активите на публичната държавна и публична общинска собственост се прави за първи път, се посочва в съобщението.

Активите, за които е събирана информация, са водоизточниците - каптажи, речни водохващания, пречиствателни станции, водопроводна мрежа, включително съоръженията по нея, помпени и хлораторни станции и други специфични съоръжения, канализационна мрежа (главни и второстепенни канализационни колектори в населено място и извън него), дъждопреливници, канализационни помпени станции, електрически съоръжения, измервателна апаратура и оборудване, както и сгради, които се използват от ВиК дружествата.

Техническите параметри на подземната инфраструктура, която е над 90 хиляди километра, са оценени на основа на документацията за тях, без допълнително обследване.

Оценката е направена по проект на Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г." и е на база на инструкции за оценка на публични ВиК активи, разработени от Световната банка. МРРБ е изготвило оценка на всички ВиК активи на 39 ВиК оператора.

Това са всички дружества с държавно участие в капитала, плюс част от общинските оператори, които към датата на обявяване на обществената поръчка през 2018 година са взели решение да се присъединят към обособената територия, обслужвана от държавен ВиК оператор в съответната област. Съгласно условията на сключения договор оценката на публичните ВиК активи е извършена към 31 декември 2017 година.

Оценени са над 160 хиляди актива. В рамките на 4 месеца инженерни екипи са направили обследване на място на по-съществените активи на ВиК операторите.

В резултат на извършената оценка текущата балансова стойност на публичните ВиК активи в обследваните територии, която е 3 310 577 000 лв., нараства близо три пъти до 10 890 658 000 лв., пише в съобщението на МРРБ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: ВиКактиви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
КанАлизатор преди 4 години
Пет пари не струва.
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не струва.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това което беше построено сега не могат да го поддържат . Кога беше построено ?
10
0
 
5
 
! Отговори
анон преди 4 години
Как за първи път са публични тия данни?! А как иначе са ги купували разни "политици" без да се знае кое колко струва?!
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-точно струвала Е!Защото днешните стопани нито са я изградили,нито я поддържат като хората.
8
0
 
1
 
! Отговори
кйн преди 4 години
absurd!pone po 2 e cenata!samo smetnete 90000000 метра колко струва сега по метър да се поставят!
7
0
 
9
 
! Отговори
Гербомафия преди 4 години
С тези 11 милиарда не могат само на градовете в България да "санират" ВиК структурата, без да смятаме останалото. В Хасково, за търсене на нови водоизточници и изграждане на кладенци дадоха 2 милиона и какво стана с тях, никой не разбра, а изграждане или подновяване на инфраструктура е градска среда ще иска по толкова на квартал. Сега ще го подарят на някого с обяснението, че държавата нямала пари, а после този някой ще ни ги одере от гърбовете с 10 лева на кубик и защитен от държавата.
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хм, през 1989 година струваше 122 млрд. долара.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приватизатор Алабанев:-Кажете ми колко струва като вторични суровини.
4
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може ли по някакъв начин да се приватизира тази инфраструктура? Веднага ще се появят предложения. Пропуснали сме толкова много пари да стоят в земята и по полетата.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо се радвате на тази социалистическа и социална придобивка, която развали българския народ, който беше селски и земеделски и момите с менците ходеха до кладенците и песни пееха през капитализма преди 9-ти септември?Така разсъждават днешните слуги на новите господари.
2
0
 
12
 
! Отговори
nekoj преди 4 години
А онзи - Харизанката дето продаде тръбите на Напояване - щети за колко милиарда нанесе? За това са го наградиха да стане АnаЛизатоp на Герб...
1
6
 
6
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
КАТО Я ГЛЕДАМ И 1 ЛЕВ НЕ СТРУВА