Ученик наплю съученик, учителка накара целия клас да се изгаврят с него

Детето не се е оплакало, родителите разбрали от другите деца
3 фев 2020 14:25, Павел Гълъбов
332
Ученик наплю съученик, учителка накара целия клас да се изгаврят с него
Снимка: БГНЕС

Начална учителка от Пазарджик ще бъде проверявана от прокуратурата заради неприятен случай в училище „Проф. Иван Батаклиев“. За да накаже свой ученик, Верка Маратилова е принудила всички деца от класа - един по един в колона, да заплюят съученика си, докато той е бил изправен пред дъската.

Още по темата

Прокурорската проверка трябва да установи дали има данни за хулиганство с цел публично унижаване, както и дали има принуда, с която грубо са нарушени нравствените принципи, чувства и достойнство на повече от едно лице, в случая на малолетни, предаде БНР.

Проверката ще извърши Апелативната прокуратура в Пловдив, тъй като Окръжната прокуратура в Пазарджик си даде отвод с мотив, че при разследването няма да има безпристрастност. Причината е, че училище „Иван Батаклиеве едно от най-елитните учебни заведения в града и децата и внуците на пазарджишките прокурори и съдии учат именно там.

Неприятната ситуация е станала на 9-и януари, в 3 б клас. По време на междучасието няколко деца влезли в спор и в невъзможността да се защити по друг начин деветгодишният наплюл две от децата.

Вместо родителите да бъдат предупредени за тази постъпка и заедно с педагога да намерят решение, учителката Верка Маратилова решила да приложи свой възпитателен метод.

По време на час тя изправила детето пред учебната дъска, строила целия клас в редица и наредила всички да преминат един по един пред момчето и да го заплюят. След наказателната акция учебните занятия продължили.

Вечерта семейството на детето забелязало, че той е потиснат, не говори, отказва да се храни с обяснението, че го боли главата. Нищо не подозиращите родители останали с впечатлението, че детето им има вирус. За неприятния инцидент те разбирали няколко дни по-късно от възмутен родител на момиченце, което разказало вкъщи как всички плюли по пострадалото дете.

Със случая са запознати всички институции в града, включително и Регионалното управление на образованието и Отдел „Закрила на детето“.

Проверките са установили, че има недопустимо нарушаване на професионалните задължения, но директорът на учебното заведение има правото да наложи санкция по казуса. Даниела Кемчева, директор на училището, е силно притеснена от случилото се. Верка Маратилова не пожела да коментира темата.

По желание на семейството момчето вече е в друго училище и с него работи психолог.


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
268
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дали има развитие по случая. Как ще се променят нещата какви мерки ще се вземат.... Само едно предупреждение за уволнение. Явно много са съгласни че това е правилния подход....
267
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен

"Разкайваш се, няма прошка!"

Има прошка. Трябва да се разкаеш и да се опиташ да поправиш стореното - ако не може на същия човек, то на друг направи добро. И ще има прошка
266
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 22, а защо не? Учител на прокурор? Ако се е провинил си плаща! Няма идеални хора...
До 26, наистина от както ограничиха наказанията над провинилите се ученици, а това е още от 1990, пострадалите деца нямат доверие на последната сламка учител и директор! Колко писаха във вестниците за деца пострадали от свои съученици, защото били по - хубави, или пък неконтактни! Причини много! Жалко, много жалко за родителите! Все пак това са бъдещето на България!
265
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен

"На този свят няма добро! Само злоба, лъжи и жестокост!"

Има добро! Има любов! Има надежда :)

По-весело, не се отчайвай
264
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен!

"В конкретния случай за сегашния ученик ще възстанови ли системните нематериални щети?"

Училището е длъжно да не допуска тормоз!

Ако детето е травмирано, потърсете му друга среда, друго занимание, запишете го на някой курс. Потърсете психолог
263
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
195, Господ няма как да излекува нанесените рани! Между другото, Бог не е простил на евреите разпънали сина му! Следователно всичко е лъжа и измама! Прошка ли? Няма прошка! Разкайваш се, няма прошка! Духовниците ни лъжат! На този свят няма добро! Само злоба, лъжи и жестокост!
262
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"В конкретния случай за сегашния ученик ще възстанови ли системните нематериални щети?"

Ако вие познавате ученика, то аз не го познавам и говоря по принцип.

Това, което е сигурно от статията е, че той е бил оплют от целия клас по нареждане на учителката. Това е недопустимо

Ако момчето е тормозело други деца, трябвало е да се действа веднага, а не да се допуска това да продължава. Ако е било така, голяма грешка на у-щето е, че е допуснало и толерирало насилие
261
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен! преди 11 месеца
До - Ще повторя - по-леко!
Да, наистина трябва доказателства, но нали знаете, че доказателствата могат да се фалшифицират! Тогава къде е правото? У паралията! Когато едно дете по време на конфликт хвърли силно и нарочно топка и от удара след това детето почине, кой е убиеца? Топката или детето, което е хвърлило топката? Ще се върне ли от оня свят починалото дете? В тази ситуация какви закони ще действат? В конкретния случай за сегашния ученик ще възстанови ли системните нематериални щети? Не!
260
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Освен обичайния ред наказания - забележка и тн - тези, които добре работят са
*извънреден труд/домашни/писане на правила
*лишаване от очаквано удоволствие
*похвала дори при малък опит за подобрение на поведението
*похвала и стимулиране на доброто поведение на други деца

Наказанията, които НИКОГА не бива да се прилагат
*унижение
*насилие
*емоционална изолация
*обиди и етикети, внушаващи на детето, че е лошо

Горните не само са травмиращи, но не дават резултат, поне не траен
259
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Доказало се е, че само страха кара група хора да спазват реда!"

Тук няма място да се пише дълго, но накратко някои причинни хората да спазват правилата
*се чувстват пълноценна част от групата, а не аутсайдери
*щастливи са в групата
*намират полза от тях
*виждат, че другите ги спазват, особено такива, които уважават
*имат доверие и респект към висшестоящите

Няма място за повече, но НАСИЛИЕТО КЪМ ДЕЦАТА НЕ ПОМАГА! В никаква форма. Само задълб. проблема и ще се обърне срещу вас. Има други наказ
258
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"До анонимен "По-леко със заключенията - това първо трябва да се докаже."

Господжа, правосъдието не се основава на емоции, фантазни предположения и липса на последователност и логика, а върху доказателства! Вината се доказва! Преди това всеки човек по презумпция е невинен. Това важи в съда, важи и в елементарния морал

Първо докажете, че момчето е виновно и после се оправете с него СЪС ЗАКОННИ СРЕДСТВА

Ще повторя - по-леко! И с агресията и полета на фантазията спрямо непознати също
257
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До анонимен "По-леко със заключенията - това първо трябва да се докаже."
Вие май нямате представа последствията на изтормозени деца? Или пък и Вие сте тероризирал някой ваш съученик? Явно затова сега защитавате такъв род деца! Само арабските закони ще вкарат в релси такива терористи и даскалите ще имат средновековните права! Доказало се е, че само страха кара група хора да спазват реда! Историята го е доказала! Факт! Страх от Бога нямате ли защитници на фашисти и садисти!!!
256
3
 
3
 
! Отговори
Даскал преди 11 месеца
Бой бе дайебем неговата семка.
Требало е да му натрие езика с люта чушка и два шамара по кухата кратуна
255
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен!

"Все пак е свикнал да тероризира съучениците си!"

По-леко със заключенията - това първо трябва да се докаже. После, ако е така, вината е на училището - защо училището е позволило това и не е действало по приетия път да спре тормоза? Трето, ако оплюването помагаше за нещо, щеше да бъде приет педагогически метод! Точно затова насилието към деца от учители не се допуска, защото отдавна се знае, че резултатът от него е обратен! Да, в момента детето ще бъде сломено, но после...
254
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен! преди 11 месеца
Много е ужасно, когато деца тероризират други деца! Пострадалите докато са живи носят нанесения белег от престъпника - дете! От една страна пострадалите са получили удовлетворение, а от друга е потъпкано достойнството на извършителя! Все пак е свикнал да тероризира съучениците си! Най - важното, което всеки трябва да знае, че всичко се връща и колкото по - рано, толкова по - добре! Е ако е късно, душа да му е яка! Може би трябваше да бъде заплюто само от пострадалите деца... БРАВО НА УЧИТЕЛКАТА!
253
5
 
2
 
! Отговори
преди 11 месеца
Ако това се случеше в училище в Щатите, тази учителка на секундата щеше да бъде уволнена, с отнети права, незабавно дадена на съд, осъдена да заплати огромна сума компенсация на семейството на детето за преживения ужас, унижение и страдания по време на нареденото от нея наказание.
252
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Поне сега името на училището, учителката и директорката са в новините. Цяла България ги разбра що за педагози са там
251
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Някои изказвания са чудовищни. И това ако са педагози...
250
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
По никакъв начин решението на учителката не може да бъде оправдано, без значение какво е детето! Има си начини, които трябва да се спазват от всеки педагог. Другото е престъпление!

А тези "учители", които пишат тук гнусни неща какви били децата... Намерете си друга работа! Вашата работа без любов не се върши! Поне не успешно. Децата са такива, каквито ние сме ги направили. Ако не сте се справили с това дете и нещата са стигнали дотам, значи не сте предприели нужните действия навреме
249
5
 
5
 
! Отговори
Крамер преди 11 месеца
Евала!
Много хубава постъпка от учителката. По думи на родителите на другите деца тоя малък *** е този, който се гаври от доста време с своите съученици.
Даскалката му е направила услуга, по-добре да вземе да разбере сега глупавата си постъпка и идиотско си поведение отколкото като порасне да наранавя хората около себе си.
Огромна лъжа е че децата са тези мили същества, те могат да бъдат брутални защото наистина нямат чуство за каквато и да морална граница.
Тоя ***, малко му е!