Аптека в столицата затвори, продавала лекарства без рецепта

Фармацевти негодуват: Това е репресия!
17 мар 2020 14:40,
61
Аптека в столицата затвори, продавала лекарства без рецепта
Снимка: БГНЕС

Вече има затворена аптека в столицата заради проверките на МВР и прокуратурата дали в аптеките се продават лекарства без рецепта, съобщава БНР.

"Проверките на МВР по аптеките са репресия спрямо колегите ми, които са готови да затворят", заяви председателят на Асоциацията на аптекарите в България Николай Костов.

Няма как пациентите да имат винаги рецепта, защото достъпът до личните лекари в момента е затруднен, коментира още той:

"Точно в този момент, когато всички са безкрайно натоварени, изнервени, изморени, само проверки ни липсваха. И някои от колегите искат да затварят аптеки, други искат да протестират, защото чувстват, че това е несправедливо", настоява Костов.

Той посочва, че пациентите не могат да имат рецепти, тъй като в момента посещението при лекарите е непрепоръчително.

"Тези проверки целят да накарат фармацевтите да не ви дават лекарства, от които имате нужда, които сте пили цял живот едва ли не. Защото никой не си купува лекарство за кръвно, защото ей така му е хрумнало", посочи още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
9
 
! Отговори
хах преди 4 години
До Анонимен 34Винаги се намира някой гений с комплекс за малоценност като теб, да каже колко прости са хората. И като си толкова умен, защо избиваш комплекси в интернет?
36
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що за глупости! На мен ми беше изтекъл срока на годност на лекарствата за асма, а полените се разхвърчаха. Отидох и си взех същите без да имам рецепта от личната лекарка. Дадоха ми ги с уговорката че имам стара рецепта за същите. Какво трябваше да направя - да се навра да чакам на опашката с сума ти болни за тъпата рецепта ли?! Компромиси трябва да се правят особено във време като това.
35
1
 
12
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
"Та да не може никой да купува и продава, освен оня, който има тоя белег или името на звяра или числото на името му"
34
1
 
31
 
! Отговори
baysando преди 4 години
Да затворят в момента аптека за това, че е дала на някой лекарство без рецепта е в изключителна вреда за хората. Ако знаеш какво пиеш и ти е свършило къде да дърся доктора сега, че той само мене чака. Друг въпрос е ако някой кска 10 опаковки.
33
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спекула? Ами ако ви е скъпо - не купувайте!900 лева за литър дезинфектант е ок. Като не сте учили химия, ще плащате. Аз не съм си купил дипломата, не съм блял в училище и си го забърквам за 3 лева 5 литра. Айде, с меко сърце съм, бих ви го продал на половин цена, а не за 900...Хората продават акъл. Например азотната киселина(40%) е 30 стотинки литъра, ама вие като не знаете как да си я забъркате сами вероятно ще ви я продават по 10лв/100мл...Това не е спекула, това е липса на знания. Ваши.
32
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има хора които с години взимат едни и същи лекарства. Например за кръвно. И те много добре знаят какво им действа и как да го взимат. Това да не им се даде лекарството просто защото нямат в себе някаква хвърчаща бележка е пълна бюрокрация и идиотизъм.Продават се лекарства на които целта им е да помогнат. Защо такова просто нещо е забранено??????
31
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Полицията затваря аптека защото продавала Лекарства. Обаче аптеки които продават лекарства на двойна тройна дори петорна цена не ги затварят. Въпроса е защо?????? Отговорът е същият от всякога Комисионни за полицайте
30
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аптеките имат зададен максимален процент надценка (печалба) който могат да слагат. Ако имате съмнения в дадена аптека, подайте сигнал. В повечето случаи обаче просто въпросния продукт идва при тях на нова по-висока цена. Няма как да купят нещо на 2 лв и да ви го продадат на 1. В една нормална държава, институциите щяха отдавна да са проверили не аптеките, а складовете и производителите на лекарства. В нашата обаче те са собственост на самите политици така че проверки няма
29
1
 
25
 
! Отговори
МИНАЛ СЕ преди 4 години
""Няма как пациентите да имат винаги рецепта, защото достъпът до личните лекари в момента е затруднен, коментира още той""Това е точно така.Пред кабинетите на ЛЛ е инкубатор на всякакви зарази.А и това оставаше да се натъпчат на тясно пространство десетина човека-направо класика.Прощавайте 2м разстояние
28
1
 
7
 
! Отговори
неразбрал преди 4 години
Колко дългосрочна е рецептата, за лекарството за кръвно ?
27
1
 
17
 
! Отговори
Камелия Стоилова преди 4 години
СТОЙТЕ СИ В КЪЩИ подигравка сега ли е времето за това пред кабинетите само възрастни хора за рецепти сега ли му беше времето ХОРАТА В рискова възраст ги пращате в Огнищата на зараза при това без предпазни средства една маска няма от къде човек да си купи но иначе СТОЙТЕ си в къщи ПОДИГРАВКА
26
2
 
14
 
! Отговори
хах преди 4 години
До Анонимен 13Принципно съм съгласен, на как ще се отрази тази новина на другите аптекари, които обслужват и 700хил. българи без здравни осигуровки, точно в това време?
25
3
 
24
 
! Отговори
дъщеря преди 4 години
Да така е майка ми е на 80 и живее в друг град - аз лично я спрях да ходи при личния си лекар, тъй като е трудно подвижна и отидох до кварталната аптека, от където ми отказаха да ми дадат лекарството и и за високо кръвно, и капките за очи за глаукома. Прочели били, че има затворени аптеки - и за себе си са прави. Проблема е на възрастните хора, които уж трябваше да пазим и на недомислието, при извънредната ситуация. Моля правоимащите да регламентират решение на проблема.
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължавайте да оправдавате мракобесието си с извънредното положение, ама после да не се чудите от къде ви е дошло. Последното такова беше последвано от "Народен съд".
23
5
 
11
 
! Отговори
до 6 преди 4 години
Няма такова нещо. Увеличаваш цената с цел да си покриеш допълнителните разходи, а не да правиш 1000% печалба. Една маска се купува за 6ст. те я продават за лев и нагоре. Литър спирт 60лв.??? Това е чиста спекула, а по време на бедствено положение граничи с мародерство, както каза Гешев.
22
13
 
9
 
! Отговори
истина е преди 4 години
Аптекарската мафия убива повече от корона вируса и кокаина ,взети заедно !
21
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак полицай които не са се информирали, не са разбрали. Драги господа полицай за ваша информация :"БЪЛГАРИЯ, ЕВРОПА И СВЕТА СА В ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ". Затваряне на аптеки в този момент е равно на убийство. Ама вия спокойно народа ви е свикнал знае че Сте неграмотници, невежи
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 8А първия път като ти я издаде, имаше ли пандемия? Какво правят тези, които са вдигнали кръвно днес?
19
13
 
4
 
! Отговори
Кардиолог преди 4 години
Г-н Николай Костов бих посъветвала да спазва ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО на ЕС и РБЪЛГАРИЯ.Много отдавна фармацевтите/не обобщавам/ изземват функциите на лекари и си продава,,,предписани,,от тях на воля медикаменти.Една скатула Аналгин за себе си да закупя в Германия,трябва да покажа лекарски паспорт.Тук при тях няма лобита и се спазва кой,кой и какъв е в здравеопазването и какви ПРАВА има!
18
3
 
11
 
! Отговори
Българин преди 4 години
до 6 кратунчо на колко да ти го дават???? като в Аптеките които пристига им идва на 2.30 бе *** .. Фармацевтите в момента са най-ОНЕПРАВДАН, но в момента и най-важни, но никой не ги зачита за хора. Ходи при Джи пити да те лекува и ако обичаш взимай от тях лекарста