Проф. Кантарджиев: Коронавирусът може да повтори, но рядко

Хубаво е да има различни тестове, обясни специалистът
Обновена: 25 мар 2020 10:07 | 25 мар 2020 10:07, Петя Славова
105
Проф. Кантарджиев: Коронавирусът може да повтори, но рядко
Снимка: БГНЕС

Човек, който е прекарал коронавируса и е излекуван от него не може да бъде отново заразен, освен в изключително редки случаи, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра за заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб  пред БНТ. 

"Не може, освен в изключително редки случаи. Епидемиите обикновено възникват, защото хората нямат имунитет и после прегарят при създаден имунитет", уточни той и добави, че целта им е да забавят разпространението на вируса. Според него мерките имали своята адекватност. От думите му стана ясно още, че не трябва да чакаме всички да се разболеят, защото щяло да има тежки последствия за всички.

Още по темата

Кантарджиев добави, че в момента няма проблем в страната с лабораторната диагностика на коронавируса.

"При всяко съмнение за тази инфекция е хубаво да има различни тестове. Така наречените бързи тестове, са тестове, които доказват наличието на вируса, доказвайки неговия антиген. Взима се материал от гърлото и доста бързо могат да поставят една ориентировъчна диагноза. Другата група е някъде 7-8 ден след началото на инфекцията човешкият организъм прави имунен отговор", посочи проф. Кантарджиев.

Той обясни, че всички държави с развита система на здравеопазването ползват референтните тестове, препоръчани от Световната здравна организация (СЗО). По думите му става въпрос за генетичните тестове за доказване на РНК на вируса. По думите му тестовете се изпозлват в няколко лаборатории на страната, като лабораториите се увеличават. Той разкри, че учени от БАН имат желание да помогнат в работата на тези лаборатории или да разкрият допълнителни.

Кантарджиев обясни още, че 14-дневната карантина се отнася за здрави хора, които са се върнали от чужбина, а 21 дневната- когато е бил болен. Той бе категоричен, че за сега доказвателства за конкретно лечение на вируса няма. По думите му, ако тази вирус се държал като предишните видове коронавурис, доближаването на лятото щяло да помогне за унищожаването му. Професорът подчерта, че заразата се бори само на научна основа.

"Мъдрост и зрялост от политицте, отдаденост от лекарите и отговорност от гражданите и ще се справим с епидемията", завърши Кантарджиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
7
 
0
 
! Отговори
Свърши се преди 4 години
До ИзборътНямаш избор. За да останеш жив трябва ГЕРБ да управлява
81
0
 
3
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
И аз рядко повтарям жената, ама любовницата винаги ...
80
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През декември 2013 г. до януари 2014 г. имаше подобна епидемия и болниците бяха пълни с болни със същата симптоматика като "Ко-Вид 19" (температура, кашлица, сухота в гърлото, затруднено дишане и усещане за чуждо тяло в гърлото) , но ........ нямаше нито истерия, нито паника! Лечението беше като лечение за ОРЗ (остро респираторно заболяване). Навярно е имало случи и с летален изход, но ...... нямаше истерия, нямаше паника!
79
1
 
3
 
! Отговори
Мари преди 4 години
До АнонименПонеже не те виждаме как изглеждаш, хайде да не обсъждаме кой как изглежда и от какво е болен и да не даваме съвети на хората, които правят за нас много в този трудн момент!Смирете се и не пишете непремислени неща.
78
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А професорът откакво е болен? Има ужасен вид, да си стои вкъщи и да се лекува
77
3
 
12
 
! Отговори
? преди 4 години
няма проблем, пика на вируса в България беше Ноември и Декември, аз лично го изкарах, абсолютно същите симптоми и никакви лекарства не помогнаха, 7 дни точно и трябваше на имунната система. Колко от вас имаха температура и суха кашлица по коледа? Сръвнете си симптомите
76
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИзборътТези,които убиваха хора и грабеха държавата,не са във властта в момента,но ще дойдат на власт,ако ГЕРБ падне от власт,политиката е динамично нещо,днес едно,а утре друго,днес при герберите няма хора,които работят против страната и хората.
75
3
 
10
 
! Отговори
Изборът преди 4 години
Сега изборът ни е да останем живи или ГЕРБ да продължи да управлява. За съжаление малко хора се замислят за това.
74
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ФактКогато започнат да ви избиват масово и тайно и гробищата се напълнят,когато пак изсмучат държавата като пиявица и се питате защо хората са бедни,ще съжалявате,че сте свалили ГЕРБ,ей това ви чака.
73
5
 
10
 
! Отговори
Факт преди 4 години
По-лошо от коронавирусът е само управлението на ГЕРБ. Комбинацията от двете е смъртоносна за България.
72
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ се опитват да спасят България от нещо адски страшно за България,Бойко дава живота си за България в момента,защото го облъчват,не слушайте пресата,а гледайте делата!Паднат ли герберите,идва много по-лошо!
71
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто влез в ПИК и виж,кои са другия щаб на психодесните - убиец на деца(4г.дете),друг съдия-престъпник отменил присъдата на един руснак,който е убил и разфасовал детенце и младата му майка,другия съдия,който не спази законите пусна убиеца-социопат Д.Полфрийдман на свобода и сега е по улиците на София и страната и други.Ето тези са опозицията на ГЕРБ.Ако паднат герберите от власт,ще стане ад в страната,но тогава даже няма да можете да критикувате,защото ще ви убиват за критика!
70
6
 
1
 
! Отговори
az преди 4 години
какви са тия измишльотини. Имунитет за короната никой не знае колко трае. Месец, година, десет? Не случайно хората си слагат ваксини против грип всяка година.
69
5
 
6
 
! Отговори
уф преди 4 години
Чета и се чудя-тоя как е стигнал до професорска титла.1)-има много доказателства за мутация на вируса,т.е-съмнително е изграждането на имунитет след преболедуваме, китайците го казаха.2)-японците УСПЕШНО лекуват заболелите с лекарство,което се казва АВИГАН , от 6 до 10 дни, независимо от възрастта.
68
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки вирус и повтаря, и потретя. Въпросът е, че човек си изгражда имунитет и е рядкост да се разболее след като веднъж го е "опознал".
67
3
 
5
 
! Отговори
Vrachka преди 4 години
Много врачки станаха, почнаха да си пречат....Много врачки станаха, почнаха да си пречат....Белите ти дробове стават на русенско варено ... ако повтори - тахан халва...
66
8
 
13
 
! Отговори
фудболис преди 4 години
Обикновен грипен вирус който няма да ви убиено ще ви остави без работаще ви ограбии ще станете от беднимного бедниа бойко ще раздаде от джипа едни пари на наши хораи ще станат по-богати като Киро Домузаи така гледаме напредживота продължава
65
1
 
11
 
! Отговори
Freeman преди 4 години
Ей го ве! В момента в който дадете да говори на някой който наистина РАЗБИРА от заразни болести и той ви обяснява, че и от бързите тестове има полза! И тва е логично, дори за неспециалисти - щом даден тест дава информация, значи е полезен. Кво има да се коментира изобщо?
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не в вярно. Може да бъде заразен с мутирал вирус. И не е рядко срещано. За справка СЗО.
63
3
 
5
 
! Отговори
До 80 преди 4 години
Такя ли го преименувахте кратунистите, Американски вирус? Пред вашата кратуниада науката е безсилна.