В Плодив започва масовото изследване за коронавирус от днес

Определени са 500 домакинства на случаен принцип
Обновена: 15 май 2020 07:36 | 15 май 2020 07:30, Анисия Иванова
13
В Плодив започва масовото изследване за коронавирус от днес
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

В Плодив от днес започва масовото изследване за коронавирус. Домакинствата в 6-те района на града са вече определени на случаен принцип. Те са 500, a участието в  проучването ще е доброволно.

От район „Централен“ започва обиколката на екипите, в които участват по един представител на РЗИ и доброволец-студен от Медицинския университет (МУ), съобщи БНР.

„Апелирам към хората, които ще получат писма и ще  бъдат посетени, за разбиране и съдействие, призова областният управител Дани Каназирева, както и уточни, че участниците ще получат плик с анкетна карта и формуляр за информирано съгласие, което трябва да попълнят и да носят със себе за изследването в лабораторията.

Графикът за вземане на пробите ще се съгласува след обаждане от тяхна страна в лабораторията на ДКЦ „Свети Георги“. За квартал „Столипиново“  тестването  ще се проведе от мобилен екип на РЗИ.

Всеки един, който вземе участие, ще получи резултатите си. Не е задължително включването на всички членове на домакинствата, фокусът ще е върху пълнолетни лица.

Обработването на пробите ще е в лабораторията на Катедрата по микробиология и имунология към МУ -Пловдив  по метода ELISA, с който се доказва наличието на антитела, като те дават различен тип информация за имунния отговор на организма срещу коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Didianjeli преди 3 години
Те и пари ще искат сигурно имам познати който трябваше да постъпят в болница ,но нямало постъпване без тест който трябвало да си заплатят.Та и тука не е мн.сигурна рботата
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия 500 как са подбрани? От личните лекари? Предполагам са наблегнали на хора с доста придружаващи заболявания
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е "масова" подигравка , също като подигравката с намаляването на ДДС - една мутра намалява ДДС-то на много други мутри-хотелиери и кръчмари , а за лекарствата и други стоки от първа необходимост - нито дума ! После да не се чудите , че след изборите Румен Гечев станал финансов министър , а *** - премиер !
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
500 семейства били масово изследване ?! Алооо , спрете с подигравките !
6
0
 
12
 
! Отговори
Котки преди 3 години
2 месеца се подготвяха и говореха за това като за най-мащабното научно изследване в света... И накрая родиха гениалната идея да пращат писма по пощите и после да вървят от врата на врата и да тестват 1000 човека за 1 месец. Това е абсурдно и несериозно. Стига глупости.
5
1
 
13
 
! Отговори
Питащ преди 3 години
Това ли е масовото? 500 домакинства.....!!?? Това е някаква извадка! Също хубово беше доброволецът да бъде ТОПЪЛ, а не СТУДЕН!
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Ами всъщност може и само двама да са, защото изрично се подчертава че "фокусът ще е върху пълнолетни лица".
3
1
 
9
 
! Отговори
Котки преди 3 години
Това ще консумира адски много ненужно време.Има цехове, има заводи. Хората там са от всяка възможна възраст, класа, пол и занятие, като почнеш от администрацията и стигнеш до общите работници. Казваш им, че който се тества получава почивен ден... Минават и за една сутрин са тествал цялото предприятие. Така не 1000, а 10000 ще тествате за няма 2-3 дена. Аз ли да ви уча.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, поне 10000 да са да има някаква представа, то сега правят по 1000-1500 теста на ден.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко да е масово със 500 домакинства. По 4 човека в домакинство, голяма масовост.