Ремонтът на тръбата във Варненското езеро ще е месец и половина

Да не се всява изкуствена спекулация по темата, поиска Иван Портних
21 май 2020 09:47, Петя Славова
31
Ремонтът на тръбата във Варненското езеро ще е месец и половина
Снимка: БГНЕС

След намерената тонове мъртва риба край Варненското езеро, КЕВР започна проверка на ВиК-Варна заради скъсания водопровод, който замърси водата. Община Варна има съдебни претенции към гръцката фирма, която е ремонтирала тръбата.

Вчера беше извадена част от спукания водопровод във Варненското езеро. Работата не върви толкова бързо, защото специалистите по възстановяването трябва да се съобразяват с корабния трафик и да работят в определени часове.

Кметът на община Варна Иван Портних заяви пред БНТ, че изграждането на тръбата е започнало през 2009 г. от гръцка фирма с българо-датски надзор. Пусната е в експлоатация през 2011 година, гаранционна е била до края на миналата година.

Портних потвърди, че ще се търсят съдебни претенции. МРРБ е отпуснало средствата за аварийния ремонт.

Южното парче от тръбата вече е на сушата, предстои да бъде извадено и северното парче и да бъде снадена тръбата и вкопана под дъното на езерото.

Още по темата

Има предположения, че това не е правено от гръцката фирма, но това ще го установят органите, които правят проверката, каза Портних.

Работата по ремонта на тръбата ще приключи до месец, месец и половина. Има готовност и за работа през нощта.

По думите на варненския кмет има много спекулации по темата, но в годините са правени много инвестиции по отношение на опазване на водите на Черноморието, като ремонтът на голямата градска пречиствателна станция, която също се влива в езерото.

"Не бива да се всява изкуствена спекулация по темата", каза още той.

"Всички органи, Басейнова дирекция, РЗИ - всички, които следят за чистотата на водите, контролират и ако има някакви отклонения от показателите, веднага ще информират. Но това е Варненското езеро, което е свързано с тежките заводи на индустрията, на пристанищата, на корабостроителните и кораборемонтни заводи, Западна промишлена зона. Фактът с рибата се случва абсолютно всяка година, но това е езерото не е морето - трябва да е ясно", каза Иван Портних.

Кметът ще поиска също да се направи проверка за всички вливания във Варненското езеро.


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
3
 
! Отговори
как се е окръглил преди 1 година
като го гледам Протних - май личният му принос за кафявият цвят на водата във Варна е голям.Поне е сигурно ,че на плажа във Варна не СТЪПВАМ!
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ама ходете да почивате във водите на ешерихия коли... и плащайте златни чадъри и шезлонги, всеки има избор!
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за такова престъпно безхаберие най-малко солени глоби и уволнения трябва да има, не да чакаме след месец да спрат .. отровиха природата избиха животните ивсичко е некадърност и алчност
28
0
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Страшна реклама за цялото ни Черноморие.Портних ти хотел нямаш ли ?
27
0
 
8
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 година
ТОВА Е ТО ..."ГРИЖАТА ЗА ТУРИЗМА"-ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ..ХА,ХА,УХААААА...ТОЧНО ПРЕДИ СЕЗОНА , С НАМАЛЕНОТО ДДС..ХА,ХА,ХААААААААААА.....СМЕЕЕЕХ...!
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставка на кмета! В затвора!
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а къде е министерството да накаже кмета за това, което е станало, за това че се е стигнало дотук. За такова безхаберие трябва да е съден, не само свален от власт. Как може да се допуска такова нещо да мине безнаказано. Това е морето на всички ни, на тези, които искат да ходят по бг черноморието. Нямат ли деца тези хора, думи нямам как този човек не си е подал вече оставката и не е в ареста за (не)стореното! Прекрасна Варна превърнаха в тоалетна!
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме свикнали да се къпем сред фекалии и други подобни. Малко умряла риба и медузи , голяма работа. Съвсем ще придобием имунитет.
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли някакъв начин да се изиска да бъде направен тест за наркотици на кмета?Съвсем сериозно питам.
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След това грандиозно в буквален и преносен смисъл, мисля че ОСТАВКАТА е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА! Трябваше да я е хвърлил отдавна, без да чака някой да му я поиска...По принцип трябваше и вече да е започнало разследване на прокуратурата, ама както знаем Гешев "нашите" не ги пипа
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде сега Потник като е толкова отворен, да покаже колко е безопасно и да се изкъпе в езерото.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалко за езеротоРазбшрам Грета
19
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде беше от миналия август месец? Жалко за красива Варна
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя е поставеното лице и командвано от ***. Управителче беше навремето на гранда, после си го направиха кмет - трябва да е послушен Иванчо защото ... Какви проверки какви пет лева, с години нищо не работи - всичко е шменти капели. От липса на кислород ми била умряла /тонове риба/, я ти плувай в лай...ната и ще те питам дали ще уживееш.
17
1
 
15
 
! Отговори
Mda преди 1 година
Значи всичко вече за сезона е подготвено. Водата е . Гръцките плажове нямат шанс пред нашите. Такива условия като тук трудно се намират другаде. Най-много в африканска страна с корумпирано управление.
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имало съмнения. Строителен надзор и контрол не се ли извършва бе, какъв е този българо-датски надзор? Веднага в затвора тези хора, ИЗ Портних
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проверката беше направена и заметена по комунистически уж само няколко рибки умрели от липса на кислород,не било от тръбата с ,Такова прикриване около 9 месеца е подсъдно и такава екокатастрофа не е имало досега.Червено кафявата вода от езерото естествено с отлива влиза в морето .
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
разбира се, за догодина ще е готоваа това лято туристите да се снабдят с повечно хлорхидрин и имодиум, и всичко ще е ОК. Имодиума може да се плаща с ваучерите на Валерката.
13
1
 
23
 
! Отговори
Кафявата лагуна преди 1 година
Общината е взела всички необходими мерки, още миналата година.Живущите в кварталите южно от езерото бяха изрично предупредени да не ходят до тоалетната и да стискат известно време, обаче като са недисциплинирани и не спазват наложените мерки, какво са виновни кмета и общинския съвет.
12
2
 
20
 
! Отговори
Pf преди 1 година
Замърсено било езерото,а не морето подчертал той. Е те дали не са свързани. Или някаква огромна преграда ги дели.