Мобилно приложение слага край на опашките в болниците

Апликацията е разработена от българска компания
6 юли 2020 11:12, Петя Славова
15
Мобилно приложение слага край на опашките в болниците
Снимка: БГНЕС

Българско мобилно приложение слага край на опашките в болниците и спешните центрове. Апликацията е разработена от българска компания и вече се прилага в едно от големите лечебни заведения у нас. Приложението е дело на стартираща фирма и на практика може да елиминира опашките от пациенти в болниците и те да не се струпват на едно място, предава "Монитор".

Компанията вече е и сред кандидатите за финансиране от инвестиционен фонд, които могат да получат до 50 000 евро в своя проект.

"Мярка, която е изключително важна в ситуацията, в която живеем в последно време, но също и полезна услуга за пестене на време на пациентите, които получават нотификация, че редът им наближава и не е нужно през цялото време да седят в болничния коридор, а могат да свършат някоя задача наблизо", разказва Ангел Ангелов, управляващ партньор във фонда Innovation Capital.

Друг пример за полезна услуга, която е кандидатствала за финансиране, е разработка за сензори за паркиране, което сигнализира дали на дадено място има паркирал автомобил. Така на практика всеки може да види през телефона си къде е най-близкото свободно място, на което може да спре колата си. Потребителят гледа в реално време на мобилно приложение къде е най-удобно да паркира, както и може да се разплати чрез него.

"Сред кандидатите имаше такива, които ни представиха идеи за разнообразни решения в образованието, например ученето на чужди езици и подготовката за матура след 12-и клас. Фунията, през която пресяваме компаниите – на роуд шоуто се срещаме с компании в различни градове, интересните каним на два регионални стартъп лагера (един в Бургас и един в София), накрая на които отличилите се екипи презентират пред нашия екип, ментори, инвеститори и успели предприемачи. Накрая отличаваме победител с 50 000 евро и избираме подходящи компании за акселератора XLRadar, които също получават 25 000 евро инвестиция. След това започваме работа с компаниите, подпомагаме ги с ресурси, услуги, мрежа от контакти, офис пространство, както и ги следим дали си изпълняват заложените бизнес показатели", разказа още Ангелов.

През последните 5 години високотехнологични стартиращи предприятия, наречени стартъпи, стават все по-популярни в България, за което допринася и подходящата стартъп екосистема, която бе създадена в страната ни. Развитието им е в основата да има изпреварваща икономика, в която да бъдат създавани нови технологии и иновации, да се подготвят висококвалифицирани специалисти и да се създават нови бизнесмодели.

Въпреки че няма официална статистика, изчисления от различни източници сочат, че през последните пет години в България са създадени над 2000 стартъпа. От компаниите, в които са инвестирали инвестиционни фондове, около половината все още съществуват, а около 40% са получили последващо финансиране. В момента в страната има около 10 активни инвестиционни фонда, които инвестират в компании в различен стадий на развитие.

 


15
Още от Страната
Жителите на с. Салманово имат вода само два часа дневно
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
az преди 4 седмици
само хасан да не го открадне и да го даде за старо жилазу
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Как се нарича "приложението"?
Кое "велико" лечебно заведение вече го използва?
Колко струва приложението и под каква операционна система мога да да го ползвам?
Какви са предимствата на приложението пред "тлъстия портфейл"?
Пишете конкретно, а не като Братя Грим!
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Номер 10, *** на 105 години ли е?
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Какво означава безумието "стартъп екосистема" ?
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Идеята е много добра, на мен лично ми дойде преди години.
Това не е нещо революционно, автомати за опашки има от години по банки, НАП, КАТ и други. Новото е да може да си изтеглиш билет дистанционно. Дори това да не е възможно, а само да може да си наблюдаваш дистанционно как върви опашката е доста удобно. За тези които нямат телефон, може да се дават хартиени билетчета.
9
1
 
3
 
! Отговори
дааааа преди 4 седмици
В общи линии имаме единодушие по въпроса. Проблема с опашки ще си го има, но поне едно кинти ще ги усвоят. Майка ми е работила цял живот като лекар, пенсионирала се е преди 40 години и още преди това и беше чудно как да си напише доклада до главния лекар с основно "качество" партиен секретар, с планиране по месеци на болните и адресите за посещение.
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 7

Трудно, но с времето тези ще измрът.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
25000 евро инвестиция? Ама това седмичните разходи ли са .... хмммм....
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Хайде великите умове, "стартъп предприемачи", да обяснят как ще накарат бабите и дядовците по опашките, на които дори телефон с шайба им е труден за употреба, да използват приложението?
5
1
 
2
 
! Отговори
Мафия преди 4 седмици
Отвсякъде!
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Поредното приложение, което е добра идея, но в никакъв начин не е "ultimate" по отношение на опашките и едва ли ще сложи техния край. Защото е ориентирано към по-младата част от народонаселението, която е и по в час с технологиите.

Но това не значи, че поне неколкостотин хиляди пенсионери в БГ-то ще са в състояние да заделят известно количество левчета от мизерните си пенсии и внезапно ще се сдобият с необходимите познания само и само да се възползват на мах от афишираните необятни възможности
3
1
 
7
 
! Отговори
Коментар преди 4 седмици
Няма сила на земята която да спре опашките в неокомунистическа Тиквария...камо ли някакво си приложение!Докато има безброй гишета и прозорчета и нервни лелки-роботи криещи се в тях за огромни заплати опашки ще има!Така е още от бай Тошово време...така ще е до края на света в Тиквария!Иначе как ще те мачкат?Висене по опашки му е май ката! Иначе в случая става дума за вземането на едни пари срещу нищо!Знаем
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Апликацията апликирана с аплици ли е ?
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И какво прави това приложение?