Курортите по Северното Черноморие са почти празни, хотели затварят

На юг е по-оживено, почиват предимно българи
219
Курортите по Северното Черноморие са почти празни, хотели затварят
Снимка: БГНЕС

В разгара на лятото курортите по Северното Черноморие остават празни, съобщи „Труд“.

Основните туристи в комплексите, освен българи, са почиващи от Румъния и Полша, както и много малко гости от Германия и Нидерландия.

Още по темата

 Броят им обаче е толкова малък, че част от хотелите, които отвориха преди броени седмици, вече обявиха край на сезона и хлопнаха кепенците.

Подобни случаи има в курортите Св. Св. Константин и Елена, Златни пясъци и Слънчев бряг. На плажовете пък има основно българи от съседните по-големи градове, които се радват на чистото и спокойно море.

Причината е, че тези комплекси през последните години работиха основно с чужди туристи, а след отказаните чартъри през последните седмици и включването на страната ни като рискова дестинация по отношение на COVID-19, такива почти липсват.

Представителите на бизнеса са изключително притеснени и прогнозират поредица от фалити, още повече, че за част от хотелите това е втори подред нулев сезон след фалита на международния туроператор „Томас Кук“ през миналото лято.

За да си спестят търсене на персонал, въвеждане на засилени мерки за сигурност, разходи по работа при полупразни хотели и всички рискове с евентуално заразени гости, близо 70 на сто от бизнесмените отказаха въобще да работят през това лято.

Именно заради дългогодишните навици на българите да почиват в по-южните курорти, на юг от Слънчев бряг през това лято е значително по-оживено, макар и туристите да не са толкова, колкото през миналото лято.

Повечето гости обаче не залагат на „ол инклузив“ пакети в големи хотели, а избират къщи за гости, настаняване в къмпинги или в самостоятелни апартаменти.

Това доведе до оферти от по 42 лева за настаняване с изхранване и безплатни чадъри на плажа на човек на ден, при условие, че през лятото на 2019 г. цените бяха почти двойни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
4
 
42
 
! Отговори
обективен преди 3 години
Ако Гърция и Турция ни пускаха свободно ,на нашето море щеше да е само златоградската принцеса Квазимодо Ангелкова.
166
1
 
32
 
! Отговори
Морски преди 3 години
Най- накрая си починахме от туристите.
165
0
 
24
 
! Отговори
баце преди 3 години
Ползвайте ги за санаториуми.
164
2
 
28
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Аз на море отивам на почивка, а в България почивка на морето няма. Не ме интересуват цените, а и те са несравними, защото са за различно качество и за различни неща. Искам чисто море, чист пясък, плаж, който не е нагъчкан с хора, без шум на плажа, без заведения на плажа, заведенията да са до плажа, а не на него, свободната зона, в която няма платени чадъри и шезлонги, да е поне поюовината от плажа и то намеса по-лошо място от платените чадъри. Това само за плажа. Как е в България и как е другаде
163
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама верно ли още има бaлaми, които ходят на море в България?
162
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във Варненско трябва да си подобрят обслужването към в крайбрежните заведения!Вкусно е, но като ям 3-4 дена храната после имам проблеми с корема.
161
3
 
26
 
! Отговори
Лора преди 3 години
Те да се благодарят, че иама карантина за влизащите от Турция и няма как да се ходи на море там. Иначе нямаше никой да стъпи на българското черно море.
160
13
 
10
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До Глупаво съществоВие сте *** и пишете неврни неща!!!На плажа на "Св. Св. Константин и Елена" бирата миналта година беше 1,50лв !!!Сега на съм пил, но едва ли е по-скъпа !Морето е супер чисто и прозрачно, не видях счупени шезлози, макар ч ене ползва такива, нося си тръстика !!!
159
6
 
21
 
! Отговори
Германска пивоварна преди 3 години
Спокоен съм за Северното Черноморие!Боко обеща до 2062 за 16-я мандат за направи северната магистрала, за да могат малкото останали електорални единици на територията да ходят дотам с каруците. Те по традиция от *** вода няма да се притесняват!
158
7
 
25
 
! Отговори
Глупаво същество преди 3 години
е българина. Ще пие бира по 10лв, ще лежи на счупен шезлонг за 20лв, ще плаща за празен стол и ще се къпе в кафява вода! Но важното е накрая да каже че е бил на морето и е изкарал перфектноооо!
157
6
 
17
 
! Отговори
Чувал съм.. преди 3 години
че плуването в екскременти било много полезно!
156
0
 
30
 
! Отговори
Xamericca преди 3 години
Туристическия бизнес сам ще се очисти от непотребното. Не го мислете. Който трябва да фалира - ще фалира. Който трябва да остане - ще остане. Както е по целия свят. Поздрави от вечните Кариби
155
5
 
33
 
! Отговори
Munchen_DE преди 3 години
Да ги затварят и да ги махат! Булдозерите като в Испания и повторно залесяване!Току що гледах едно видео на какво е заприличало Бетономорието в сравнение с 2003 година. Сигурно няма да позная местата, на които съм бил като студент преди около 15 години. Отврат!
154
2
 
3
 
! Отговори
Бог Михайловградски преди 3 години
До KOSTAS LINKEА на село гьола 10м диаметър и плакнеш баката в него. СМЕХ
153
11
 
15
 
! Отговори
Хихихи преди 3 години
До гериМмм бъркаш се - в Гърция на обяд хапвам на плажа - порция гирус за 6 евро + бира за 2 евро, а на вечеря - в ресторант оставям около 30 евро за себе си. Не ми ги обръщай в левове, щото заплата получавам в евро. Ще отида и на Българското черноморие за 1 уикенд, за да видя как е наистина, но в Гърция и Италия съм редовно заради отношението и природата, и парите не ме вълнуват толкова.
152
1
 
2
 
! Отговори
gogo преди 3 години
До ГеоргиевAми да го пълни сега....
151
2
 
24
 
! Отговори
Георгиев преди 3 години
Е тогава ми светна, че за почти същите пари мога да имам почивка в която да получа отношение, природа, храна, девствени плажове и чиста вода като тави във ваната в къщи.А нези които сега хленчат за празни те си хотели да са мислили когато е трабвало. Мен ме загубиха като клиент и колкото и да ми пишат мейли за това колко желан клиент съм станал - няма как да им повярвам.Така се чувствам аз, а като опашките по гръцката граница през лятото - явно не съм единствен.
150
4
 
30
 
! Отговори
Георгиев преди 3 години
До Гери 146Гери, до преди 5-6 години и аз, като всеки родолюбец бях фен на българското черноморие. Но тамошните *** направиха всичко възможно да променат това.Без значение дали е в Приморско, Созопол или Несебър навсякъде получавах "от същото".Опитах и в Албена, но и там почти същото. Стигна се до там управителката на хотела (4*) в който бях отседнал да ми каже в прав текст "на една моя съвсем основателна претенция" че и да не дойда другата година - ще си напълни хотела с румънциследва
149
4
 
22
 
! Отговори
Лаура Кьовеши преди 3 години
Нещо на ми се връзват нещата. Хората от града си тръгват от бетона и отиват на черноморието ....пак на бетона. Странно.
148
7
 
20
 
! Отговори
До 156 преди 3 години
На минимум да свалят цените пак няма да почивам в България!Черно море е бунище.