АЕЦ "Белене" може да започне работа най-рано през 2032 година

Валентин Николов категоричен, че бъдещето на енергетиката е в ядрена енергия
28 юли 2020 14:30, Красимир Ангелов
90
АЕЦ "Белене" може да започне работа най-рано през 2032 година
Снимка: Областна администрация - Плевен

При най-добрия прогнозен вариант бъдещата АЕЦ "Белене" може да започне работа през 2032 година.

"Това може да се случи, когато в следващото Народно събрание има достатъчно мнозинство, което е проенергийно и проядрено ориентирано”, обяви председателят на Комисията по енергетика в парламента Валентин Николов, който бе в Плевен за информационна среща с медиите на тема "Как ще се промени Северна България с АЕЦ "Белене".

Още по темата
Домакин на срещата бе областният управител на област Плевен Мирослав Петров с участието на кмета на град Белене Милен Дулев, съобщават от пресцентъра на областната управа.

Валентин Николов бе категоричен, че бъдещето на енергетиката е в ядрена енергия, възобновяеми източници и газови централи, които да ги балансират.

"Обективно погледнато, подпише ли се обвързващият договор, рискът за това да не бъде изпълнен един ядрен проект пада изключително много”, каза председателят на енергийната комисия. Той очерта  предстоящите етапи за реализация на проекта АЕЦ „Белене” така - ако до края на годината участниците се запознаят с документацията, има 4 месеца за получаване на обвързващите оферти.

Следва преговорен процес, който ще завърши с подписване на обвързващ договор във връзка със структурирането и строителството на обекта. Инвеститорът трябва да обяви какво ще промени от съществуващия проект, но това няма да повлияе върху общото лиценизиране, което касае технологията воден реактор. С нотификация новият собственик трябва да уведоми ЕК по договора за Евроатом. Така в обозримо бъдеще до 2023 година може да започне строителството на АЕЦ "Белене", каза Валентин Николов.

Според него близо 50 000 души ще бъдат ангажираните с проекта работни места в различни сектори.

"Още със стартиране на строителството на Първи енергоблок пряко на площадката на АЕЦ "Белене" ще бъдат заети над 1 000 инженери и между 3 500 и 5 000 работници", подчерта областният управител на област Плевен Мирослав Петров. В изказването си той обърна внимание на преките ползи от изграждането на АЕЦ "Белене" в сферата на икономиката, инфраструктурата и образованието.

Петров прогнозира, че АЕЦ "Белене" ще засили интереса към атомната индустрия във висшите учебни заведения в цялата страна като посочи, че тази положителна тенденция пряко ще се отрази върху три големи ВУЗ-а, от които се очаква да осигуряват кадри за проекта АЕЦ "Белене" – ТУ-София, СУ "Свети Климент Охридски" и Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Нов, по-добър стандарт на живот, подем в регионалната заетост, по-добри доходи, насърчаване на предприемаческите инициативи, положителна тенденция в демографските показатели – това са само част от очакваните промени, които ще донесе изграждането на АЕЦ Белене за Белене и региона по думите на кмета на крайдунавския град Милен Дулев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
6
 
2
 
! Отговори
Митко преди 3 години
До АнонименДа - например германците се скъсват да строят АЕЦ. И не поствам с други никове. :) Виж - пак казах - няма проблем да го строим, но не искам да го плащам този АЕЦ, нито "евтиния" ток от Белене. Има толкова много алтернативи - ко-генерация, ПАВЕЦ и подобни решения. Защо се набутваме в ядрени технологии? Нека да дойдат новите модели реактори и тогава да му мислим. Тези да не ги ползваме - ако някой ги иска- добре, ако не - платили сме си за уйдурмата вече... :)
67
5
 
0
 
! Отговори
До 61 преди 3 години
Ако сметнем колко години беше БСП на власт сама и в коалиции имаше достатъчно време да я построи. Провешкият гений също бая години се назландисваше, въпреки че уж тогава сме били по-добре. Да сте я построили. Не ви е виновен тулупа. Сега вече не е актуална. Само се опитвате да я реанимирате, че да правите същото в което обвинявате тулупа с магистралите.
66
5
 
1
 
! Отговори
Митко преди 3 години
До Нищо новоТова добре - ще си продаваме ***, но нещо не виждам опашка от купувачи. А руснаците ги знаем - сега правят такъв реактор но кога и дали ще тръгне е друг въпрос... При всички случаи не се отчитат всички фактори по цената на един АЕЦ. За мен е много *** избора - не искам аз или децата ми да ходят някога да ликвидират щети по АЕЦ. А това ще стане - справка Чернобил, Фукушима, 3 майл Ийлънд. Другото са пари, а те се печелят - и 30 ст. ток пак е по-добре отколкото АЕЦ...
65
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 56 Митко не ни разправяй тия бабини деветини под десет различни имена. Европейският съюз ни даде пари за закриването на четирите малки блока в Козлодуй и като дойде време ще даде пари и за съхраняване на ядрените отпадъци, защото това е международен проблем. не му мисли, защото други мислят по тези въпроси и имат възможности да ги решат. Десетки страни строят атомни електроцентрали, а не саамо ние и това показва, че тези елетроцентрали са нужни
64
4
 
1
 
! Отговори
До 63 преди 3 години
Те тъкмо там е заровено кучето. Никой не иска да инвестира. Всички искат държавни гаранции т. е. да плаща данъкоплотеца. Това е най-красноречивото доказателство колко е изгодна АЕЦ Белене.
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Нищо новоНовото поколение руски ядрени реактори, работещи с отработено ядрено гориво се наричат "Брест", но дали руснаците ще са толкова балами, че да купуват от чужди страни? Та нали държавите са готови да плащат луди пари, за да се избавят от ядрените си отпадъци?
62
2
 
0
 
! Отговори
До 52 преди 3 години
Всякакви разбирачи се навъдихте. Всяка страна има в дадени моменти излишък и в други недостиг. Осжбено в Европейския климатичен пояс. Затова има борси и се прехвърля ток от една страна към друга. А в Германия откак изключиха атомните централи няма прекомерен излишък. Колко си бос по темата личи от факта, че защитаваш атомните централи, а тъкмо те водят до прекомерно производство , защото произвеждат перманентно незавосимо от нуждите и изключването им трае със седмици, което е нерентабилно.
61
0
 
0
 
! Отговори
Колко ще струва? преди 3 години
До rsy: Дали има смисъл да се строи АЕЦ Белене, това трябва да го реши инвеститорът. Той ще плаща за строителството оттък нататък.Мисля си, ако Бойко по време на първият си мандат, вместо да спира строителството на Белене беше подарил площадката и реакторите (вече платени) на Ахмед Доган, АЕЦ Белене вече щеше да бъде построена.
60
0
 
0
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
До АнонименПрав си ,и двете ми баби бяха живи тогава,а сега и в Белене не останаха хора.
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не беше един ***, който нарече АЕЦ "Белене" локва, днес централата можеше да работи и да произвежда ел ток.
58
2
 
1
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
До Митко: Oтработеното ядрено гориво, Митко, е нещо, което може да се продаде, не е нужно да се съхранява. Освен за атомни бомби, може да се използва като гориво за ново поколение ядрени реактори. В Русия вече работи такъв реактор.
57
3
 
2
 
! Отговори
rsy преди 3 години
Докато тръгне тоя безсмислен АЕЦ, след няколко години ще започне съществуването на "токамак" реактори за ядрен синтез и централата в Белене ще стане още по-безсмислена!! Освен това в последните 2 години България си внася ток, защо ни е този АЕЦ като и сега енергията произведена от него се изнася, а за нас остава скъпият ток?!?! В момента сме вносител на ток, а почти цялата произведена от Козлодуйската централа енергия се изнася.Бъдещето е на централите за ядрен синтез, а не сегашните!
56
3
 
2
 
! Отговори
55 преди 3 години
Не е обратното и не трябва да си много интелигентен да го разбереш. Трябва само да си честен, което за руските слуги не може да се каже. Не е обратното само защото Американските тецове са реални и произвеждат, а дупката в Белене е глътнала вече 3 милиарда без нито един киловат ток насреща.
55
3
 
3
 
! Отговори
До 53 преди 3 години
Евтин е само защото не са калкулирани всички разходи. Като разходите по съхранение на отпадъците за стотици години напред, разходити за застрахователен фонд при аварии. Застраховката на АЕЦ не покрива и 10% от разходите от една евентуална авария. Самж за Бг. А ще трябва и на Румъния да плащаме и кой знае на кого още. Не са калкулирани и други екологични рискове. Тоест токът е евтин за сметка на други неплатениу скрити, игнорирани разходи или платени от други пера в бюджета.
54
3
 
2
 
! Отговори
Митко преди 3 години
то всичко хубаво, но кой ще пази отработеното ядрено гориво и къде? Скоро руснаците ще ни върнат *** от Козлодуй, кой от подръжниците на АЕЦ Белене ще осигури площадка за съхранение за 40 години? А за следващите 1000+? А кой ще я пази тази отрова да не я докопа някой изтрещял муджахидин? Колко ще струва всичкото това пазене, съхраняване за 1000 год? Ама иначе - айде народе на 4-5 ст. киловата... Само дето идва Видьов ден... За нас скоро с Козлодуй, за внуците - Белене, айде честито! :)
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 51 сминдух енд чесън разправяш ни бабини деветини. Винаги може да се направи точна сметка, защото архивите са в министерския съвет. според тебе АЕЦ Белене е голямо набутване, а американсските тецове не са. Дали не е обратното?
52
3
 
1
 
! Отговори
До 47 преди 3 години
Не ми обяснявай какво знам и какво не знам. Сметки за ток плащам в Германия от 30 години. Безплатен обяд няма. Въпросът е да ли запазватето но приросота за следващите поколения на си струва да рлащаме по-скъп ток. Колко е натоварена немската индустрия си личи по това, че продължава да е най-конкурентноспособната в света. Значи разковничето не е нито в евтиния ток, нито в ниските данъци.
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Токът в България все още не е скъп, защото АЕЦ-Козлодуй е донор на евтина електроенергия и прави микса от всички производители що-годе поносим. Ако ги нямаше АЕЦ Козлодуй, електроенергията щеше да е двойно по-скъпа
50
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Германия например има излишък от производство на ток и дори плаща пари на Франция и съседните на нея страни само и само да и вземат тока ,за да не се срине електроразпределителните и мрежа. Което се явява загуба за страната(свръхпроизводството на ток) ,която се разпределя на ел. абонатите.
49
1
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
АЕЦ Белене е начената през 1981 г.Трябваше да заработи някъде около началото на прехода.Трябваше да има четири реактора.От 1990 г.разни политици се упражняват, колко е необходима и така около тридесет години.Никой не знае общо колко пари са отмъкнати,милиарди са.