Заради коронавируса отмениха почивките на приемните семейства

Липсват указания, обяснява специалист
16 сеп 2020 12:13, Петя Славова
5
Заради коронавируса отмениха почивките на приемните семейства
Снимка: Pixabay

След отмяната на извънредното положение у нас поне две общини забраниха на приемните родители да ходят на почивка заедно с настанените им деца. Това заяви пред "Монитор" Александър Миланов, изпълнителен директор на Националната асоциация за приемна грижа.

Социалните служби от тези градове са обяснили на приемните родители, които искат да водят децата на море или планина, че не могат и е забранено предвид пандемичната обстановка, допълни Миланов.

"Лично аз се обадих на Министерството на труда и социалната политика, а те пък се обадиха на общините, за да се промени тази ненаписана никъде забрана. Излиза така, че пандемията се тълкува навсякъде по различен начин, но някои от тълкуванията са абсурдни", каза още Миланов.

Тълкуванията на указанията за безопасност поради извънредната епидемична обстановка доведоха до това да се пропускат обучения за приемни родители, деца се настаняваха само кризисно, а наблюденията на самите приемни семейства бяха онлайн.

Помощ за приемните семейства нямаше, заяви още Александър Миланов. Така например за повечето приемни семейства, при които няма настанени деца, не се направи нищо – подкрепиха се самотни родители, бедни хора, останали без работа. Необходимата за обучение на деца техника бе осигурена от самите приемни семейства.

"Нямаше приемни родители, които да не са имали достъп до техника, няма и такива, които да са поискали помощ, но ако през новата учебна година имат нужда и необходимост, могат да получат помощ и подкрепа от Националната асоциация за приемна грижа", увери Миланов. Големият въпрос е доколко приемните родители, повечето от които са на възраст, ще се справят с техниката при дистанционно обучение, тревожи се изпълнителният директор на НАПГ.

По официални данни 2016 са приемните семейства към месец юни тази година, от тях 2015 са професионални и 1 доброволно приемно семейство.

449 пък са приемните родители, при които няма настанени деца. Причините за това са комплексни, обясни още Миланов. "Проблемът за приемните семейства, в които няма настанени деца, е от дълго време, всеки месец цифрата варира около 500, което за съжаление е една постоянна бройка, това са обучени, одобрени хора, готови да се грижат за деца."

Според официалните данни на държавата за тези семейства няма подходящи деца, например те са одобрени за бебета, а реално за настаняване чакат по-големи малчугани. Когато има разминаване в профила на семейството и децата, чакащи за настаняване, се получава така, че едни приемни родители повече от година или две нямат настаняване, а в същото време има деца, чакащи за приемна грижа.

Има и една част от приемните родители, но тя е много малка, която не иска по лични причини да им бъдат настанявани деца, като причините най-често са здравословни проблеми, разясни още Миланов. Има много родители обаче, които не искат да им бъдат настанени деца, защото не могат да се справят с травмата от предишното настаняване, те са привързани и свикнали с детето, което им е било настанено, и това води до момент, който сам по-себе си поставя и психологическа бариера, каза още Миланов.

Ако тези около 500 семейства отпаднат от приемната грижа, ще има остър недостиг, защото недостиг има и в момента. "Веднага давам пример, в София има 70 приемни семейства, а са необходими 200", каза Миланов. Реално има опасност, ако в голям град има недостиг на приемни родители и се наложи кризисно настаняване на дете – жертва на насилие, то да няма къде да бъде настанено.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Електората беше на море но не е ясно с чии пари гроб им плати да ни угнети още повече от себе си.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората са казали да не поставяш всички яйца в една кошница. Точно това се направи като се закриха част от домовете за деца и се предприе настаняване само в приемни семейства. Сега, когато част от приемните родители се отказват да са такива изведнъж се оказва, че няма къде да бъдат настанени част от децата! Ами за това трябваше да се мисли по-рано! Или социалните ще оставят децата отново в рисковата среда или ще си ги приберат в техните домове?!
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички курорти около Варна, още смърдят на бойковия електорат. Дотътри от махалите на цялата държава, хасматици на соцял, да видят муретуу, че посля ши фъргат листя за герб.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А напълниха курортите с електората от маалата с хеликоптерите?!!?За тях няма проблеми с короната, нали са подписали декларации и ще гласуват!Ето затова народа го е кръстил Бойко Българоyбиец !!!